Hlavní obsah

V jednoduchosti je krása: mladý pár si nechal postavit nadčasový dům bez zbytečných příkras

Foto: Szabo Interier

Foto: Szabo Interier

Reklama

V domě pro mladý pár vsadili na jednoduchost. Neutrální barevnou škálu doplňuje dřevodekor, čisté linie nábytku ozvláštňuje hra světel. Přesně tak, jak si to majitelé vysnili a přáli.

Článek

Mladý pár využil nabídku na koupi pozemku nedaleko Brna s velmi dobrou dostupností do centra města a nechal si tu postavit dvoupodlažní rodinný dům s dispozicí 4+kk. Novostavba má jednoduchý tvar kostky a v souladu s tím měl být jednoduchý i interiér. „Naše představa byla hodně konkrétní – ve zkratce nám šlo o jednoduchý design bez příkras,“ říká k tomu pán domu.

Precizní návrh a realizace bez překvapení

Návrh pro ně vypracovala architektka Radmila Pešková a realizovala ho brněnská firma Szabo Interier, jejíž online kampaň majitele oslovila. „Klienti si zakládali na preciznosti a mojí invenci, všechny kroky jsme důkladně konzultovali a předem si je odsouhlasili tak, aby nedošlo k žádným nepříjemným překvapením,“ doplňuje Radmila Pešková.

Přáním majitelů byla kromě jednoduchého designu také základní barevnost. „Pokud se o barevnosti dá hovořit. V interiéru jsme zvolili neutrální barvy, které doplňuje dřevodekor,“ upřesňuje architektka.

Foto: Szabo Interier

Dvoupodlažní rodinný dům má dispozici 4+kkFoto: Szabo Interier

Jednotná linka interiéru

S ohledem na rozpočet museli upravit některá původně navržená řešení. Například stěrky na stěnách nebyly nakonec realizovány v plánovaném rozsahu a na některých místech je nahradily malby, namísto dýhy pak použili laminát, a to i na provedení stropních lamel.

Zajímavým řešením jsou kromě přiznaných trámů také liniová světla na stěnách i stropech, která jsou zapuštěná do roviny. I díky těmto prvkům se povedlo v celém domě udržet jednotnou linku a interiér působí celistvě, což si majitelé velmi pochvalují.

Foto: Szabo Interier

Kuchyňská pracovní deska je vyrobená z materiáu Hi-Macs, který se může svařovat tak, aby nevznikaly žádné spojeFoto: Szabo Interier

Kvalitní i cenově dostupnější materiály

Zcela jednotná a na údržbu jednoduchá měla být na přání investorů podlaha. Nakonec vyhrála litá podlaha bez přechodů a schodků, která tato kritéria splňuje. Na nábytek zvolili převážně cenově dostupnější materiály, tedy již zmiňované lamino imitující dřevo, na tmavých plochách pak materiál se speciální úpravou proti otiskům prstů.

„Pečlivě jsme volili také materiál na kuchyňskou pracovní desku. Nakonec jsme vybrali Hi-Macs, který se může svařovat tak, aby nevznikaly žádné spoje. Deska díky tomu působí celistvě, a to včetně dřezu, u kterého není viditelná žádná nevzhledná spára, v níž by se mohly usazovat nečistoty,“ popisuje architektka Radmila Pešková.

Foto: Szabo Interier

Atmosféru v domě dotváří efektní podsvíceníFoto: Szabo Interier

Technické vychytávky a úložné prostory

V kuchyni pak zaujme ještě jedno nevšední technické řešení, které majitelé požadovali. Odsavač par je umístěný přímo uprostřed varné desky a je sveden do spodní části skříněk. Ústí do soklu, kde je vzduch čištěn přes uhlíkový filtr a vrací se zpět do prostoru kuchyně.

Chytře si poradili i s řešením úložných prostor, kterých je v domě dostatek, ale vše je skryté a působí čistě. Majitelé například velmi ocenili nápad na šatnu v ložnici, do které se vstupuje přes skříň.

„Jsme rádi, že dům působí celistvě a že se celým interiérem prolíná jednotný design. Působí to na nás uklidňujícím dojmem a žije se nám tu moc dobře,“ uzavírají majitelé.

Vizitka architektky

Ing. arch. Radmila Pešková vystudovala FA VUT Brno, během studií a po jejich dokončení pracovala pro projekční a architektonické kanceláře v Luhačovicích, Brně a Olomouci. Od roku 2005 pracuje samostatně na vlastních projektech a účastní se společných projektů ve spolupráci s dalšími projektanty a architekty. Více na www.architektka.cz a szabo-interier.cz.

Reklama

Načítám