Hlavní obsah

Dům, který vypadá jako obytná stodola: uvnitř převažuje dřevo a bílá barva a dostatek světla

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednopodlažní dřevostavbu si manželé nechali postavit na důchod. Dům je ale koncipovaný tak, aby tu mohly pobývat i jejich občasné návštěvy – děti, vnoučata a přátelé. Dřevo převládá i v interiéru, kde ho vkusně doplňuje bílá barva.

Článek

Parcelu si majitelé vyhlédli v malebné vesničce na Vysočině, v blízkosti rybníka a zámeckého parku. „Líbilo se nám kromě jiného, že se jedná o obec bez zemědělského družstva, se schopným mladým starostou. A také to, že tu panuje přátelská atmosféra mezi starousedlíky a chalupáři či výletníky,“ vysvětluje pán domu.

Dřevostavba ve tvaru vesnické stodoly

Dřevostavbu navrhl klientům architekt Zbyněk Krulich, sami si pak po prohlídce domu jednatele firmy 3AE vybrali její typ – systém panelů Novatop, aby bylo dřevo přiznané i v interiéru. „Líbilo se nám, že firmu tvoří mladí lidé. Spolupráce byla výborná,“ dodávají.

Dům má užitnou plochu téměř 195 m² a na přání majitelů svým tvarem připomíná vesnickou stodolu. V přízemí je ústřední velká místnost, tedy obývací pokoj s kuchyňským koutem a krbovými kamny, dále dvě ložnice s koupelnami, předsíň s vestavěnými skříněmi a technická místnost. Po točitém schodišti se vystoupá do patra s galerií, kde je pracovní koutek a další ložnice určená pro hosty.

Foto: Martin Zeman

Dům svým tvarem připomíná vesnickou stodolu. Fasáda je obložená svislým dřevěným obkladem Foto: Martin Zeman

Světlý exteriér i interiér

Řešení interiéru nechali majitelé víceméně na architektovi. Shodli se s ním na moderním, světlém a čistém provedení. Nádech bílé má ostatně už samotná fasáda, která je obložená svislým dřevěným obkladem z nehoblovaných prken ze sibiřského modřínu. Ta jsou bez povrchové úpravy, takže postupem času dostanou stříbrošedou patinu.

„Uvažování investora o materiálech považuji v dobrém slova smyslu za netypické. S myšlenkou, že přirozené opotřebení materiálů přispívá k silnějšímu pocitu domova, se ztotožňuji a je mi velice sympatické, že s tím přišel sám. Vybírali jsme tedy materiály, na kterých budou léta používání vidět v tom pozitivním světle,“ říká architekt.

Foto: Martin Zeman

Srdcem domu je obývací pokoj spojený s kuchyňským koutemFoto: Martin Zeman

Masivní dřevo a bílá barva

Dřevo se v hojné míře objevuje i v interiéru, převažuje smrk opatřený bílou lazurou, který je použitý na stěnách i na podlaze. Ponechali ho i za kuchyňskou linkou, kde je ovšem přikryté sklem. Masivní dřevo pak doplňuje bílá barva na ostatních stěnách, stropech a dalších prvcích včetně kuchyňské linky, schodiště, vestavěných skříní, dveří nebo okenních rámů.

Zajímavě jsou řešené koupelny, kde namísto klasických obkladových materiálů použili bílé nátěry. Až do výšky stropu natáhli voděodolnou a pružnou pryskyřičnou stěrku.

Foto: Martin Zeman

Dřevo v interiéru doplňuje bílá barvaFoto: Martin Zeman

Prosklené stěny

Dostatek světla do domu proudí skrz prosklenou stěnu v obývacím pokoji, na kterou navazuje prosklení v ložnici. To je hezky patrné po otevření posuvných dveří do ložnice. Působivé jsou také bezobložkové vysoké dveře a napojení podlahy mezi místnostmi zcela bez soklů.

„Skvělým nápadem je také velká tabule mléčného skla vedle vchodových dveří, která dostatečně propouští venkovní světlo. Celkově jsou interiéry velmi světlé, což nám vyhovuje,“ doplňuje pán domu a architekt dodává: „Prosklený výhled na jihozápadní straně má navíc v zimě za slunečného počasí další výhodu ve vytápění interiéru.“

Foto: Martin Zeman

I v ložnici je jedna stěna zcela prosklenáFoto: Martin Zeman

Zabudovaná svítidla

Dobře je vyřešené i umělé osvětlení. Majitelé byli mile překvapeni návrhem architekta, který do stropů v obýváku, předsíni i koupelnách nechal zabudovat kulatá a podélná svítidla různých velikostí a k tomu vybral designová světla od českých tvůrců.

A jak se tu majitelé zabydleli? „Žije se nám tu výborně. V zimě nejraději trávíme čas poblíž krbových kamen, v létě otevřeme posuvná okna na terasu a jsme napůl venku.“

Vizitka ateliéru

Ateliér 3AE se zabývá individuálními architektonickými návrhy, projekcí a realizací nízkoenergetických a pasivních domů. Používají virtuální realitu, takže si klient může svůj dům projít a ověřit veškeré návaznosti ještě před tím, než je postaven. Specializují se na konstrukční systém Novatop, protože jednou z jeho mnoha předností je možnost využití masivního dřeva v interiéru. Ateliér je členem Centra Pasivního domu a Asociace dodavatelů montovaných domů. Více na www.3ae.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám