Článek
Jestli hledáte koláč, kterým byste uctili rodinu nebo se jím pochlubili a donesli ho na návštěvu, pak upečte bábovku, která skrývá dva kynuté záviny současně - makový a ořechový. Chuť je zaručena a wow efekt také, protože po rozříznutí se budou všichni zaručeně ptát, jak jste to udělali.
Postup
01.
Připravte kynuté těsto: Do třetiny vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte sůl, vejce, kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné zchladlé máslo.
Vypracujte hladké těsto, poprašte moukou, zakryjte a nechte asi hodinu kynout.
Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte polohrubou moukou.
02.
Připravte si makovou náplň: V kastrůlku ohřejte mléko. Přimíchejte mletý mák, med, džem, citronovou šťávu a kůru. Krátce provařte na mírném plameni do zhoustnutí a nechte vychladnout.
03.
Připravte si ořechovou náplň: V dalším kastrůlku ohřejte mléko s cukrem a skořicí. Vmíchejte mleté ořechy a na mírném plameni povařte chvilku do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte tvar obdélníku. Jeden plát potřete po celé ploše makovou náplní a zarolujte do závinu. Kraje ohněte tak, aby při pečení náplň nevytékala.
Druhý plát potřete po celé ploše ořechovou náplní a zarolujte stejným způsobem.
05.
Oba záviny vložte opatrně do bábovkové formy - obtočte je kolem středu tak, aby na sebe plynule navázaly. Konec jemně přitiskněte a tím uzavřete.
Formu přikryjte čistou utěrkou a nechte záviny ještě 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C. Těsto potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby. Pečte 45 až 50 minut dozlatova.
06.
K rozpuštěnému máslu přidejte lžíci rumu a závin ihned po vytažení z trouby touto směsí potřete. Nechte zchladnout ve formě cca 15 minut a pak jej opatrně vyklopte. Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem.
Zkuste také kynutou bábovku s dvojí čokoládou