Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kynutý závin s ořechy a mákem je chutný sám o sobě, ale jestli mu chcete dodat ještě i efektní vzhled, upečte ho v bábovkové formě.

40 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 150 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 40 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 60 g másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky na vysypání
  • 1 lžíce másla na vymazání
Maková náplň
  • 220 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 50 g medu
  • 30 g rybízového džemu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
Ořechová náplň
  • 100 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 200 g mletých vlašských ořechů
Na potření a dokončení
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Jestli hledáte koláč, kterým byste uctili rodinu nebo se jím pochlubili a donesli ho na návštěvu, pak upečte bábovku, která skrývá dva kynuté záviny současně - makový a ořechový. Chuť je zaručena a wow efekt také, protože po rozříznutí se budou všichni zaručeně ptát, jak jste to udělali.

Postup

01.

Připravte kynuté těsto: Do třetiny vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte sůl, vejce, kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné zchladlé máslo.

Vypracujte hladké těsto, poprašte moukou, zakryjte a nechte asi hodinu kynout.

Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte polohrubou moukou.

02.

Připravte si makovou náplň: V kastrůlku ohřejte mléko. Přimíchejte mletý mák, med, džem, citronovou šťávu a kůru. Krátce provařte na mírném plameni do zhoustnutí a nechte vychladnout.

03.

Připravte si ořechovou náplň: V dalším kastrůlku ohřejte mléko s cukrem a skořicí. Vmíchejte mleté ořechy a na mírném plameni povařte chvilku do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte tvar obdélníku. Jeden plát potřete po celé ploše makovou náplní a zarolujte do závinu. Kraje ohněte tak, aby při pečení náplň nevytékala.

Druhý plát potřete po celé ploše ořechovou náplní a zarolujte stejným způsobem.

05.

Oba záviny vložte opatrně do bábovkové formy - obtočte je kolem středu tak, aby na sebe plynule navázaly. Konec jemně přitiskněte a tím uzavřete.

Formu přikryjte čistou utěrkou a nechte záviny ještě 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C. Těsto potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby. Pečte 45 až 50 minut dozlatova.

06.

K rozpuštěnému máslu přidejte lžíci rumu a závin ihned po vytažení z trouby touto směsí potřete. Nechte zchladnout ve formě cca 15 minut a pak jej opatrně vyklopte. Po zchladnutí posypejte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie21 217,74 kJ
Bílkoviny135,71 g
Tuky300,67 g
Sacharidy443,31 g
Sůl1,7 g
SAFA77,21 g
Vláknina69,99 g
Cukry170,57 g

Načítám