Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 3/4 hrnků medu
  • 3/4 hrnků slunečnicového oleje
  • 3 ks vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1,5 hrnků hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 3 ks cukety
  • 80 g sekaných vlašských ořechů
Na polevu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička rumu
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce mléka
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Olej s cukrem prošlehejte, vmíchejte vajíčka, vanilku, kakao, sůl, skořici a zázvor a poté zapracujte i obě mouky a kypřicí prášek. Těsto se může zdát suché, ale jak do něj vmícháte oloupané a najemno nastrouhané cukety, konzistence bude tak akorát.

02.

Po cuketě přidejte i nahrubo nasekané ořechy a těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte asi hodinu (nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá). Nechte 20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte.

03.

Kávu rozpusťte v rumu, přidejte cukr a podle potřeby trošku mléka nebo vody. Polevu nechte trochu zatuhnout a poté s ní polijte vychladlou bábovku.

Tip: Jestli se vám nechce čekat hodinu na upečení bábovky, těsto rozetřete na plech a upečte ho jako řezy – stačí jim půlhodinka.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie21 101,61 kJ
Bílkoviny75 g
Tuky248,39 g
Sacharidy628,27 g
Sůl8,36 g
SAFA35,78 g
Vláknina36,94 g
Cukry348,92 g

Načítám