Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Olej s cukrem prošlehejte, vmíchejte vajíčka, vanilku, kakao, sůl, skořici a zázvor a poté zapracujte i obě mouky a kypřicí prášek. Těsto se může zdát suché, ale jak do něj vmícháte oloupané a najemno nastrouhané cukety, konzistence bude tak akorát.
02.
Po cuketě přidejte i nahrubo nasekané ořechy a těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte asi hodinu (nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá). Nechte 20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte.
03.
Kávu rozpusťte v rumu, přidejte cukr a podle potřeby trošku mléka nebo vody. Polevu nechte trochu zatuhnout a poté s ní polijte vychladlou bábovku.
Tip: Jestli se vám nechce čekat hodinu na upečení bábovky, těsto rozetřete na plech a upečte ho jako řezy – stačí jim půlhodinka.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní