Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Banány dodají každému těstu na vláčnosti, a krásně tak zpracujete i ty lehce přezrálé. Čím tmavší budou, tím sladší a lepší bábovku upečete. A nezapomeňte ani na trochu nezvyklou, ale moc dobrou arašídovou polevu!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 100 g másla
    7
  • 50 g hnědého přírodního cukru
  • 2 ks vejce
    3
  • 2 ks banánu
  • 200 g zakysané smetany
    7
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička instantní kávy
Poleva
  • 80 g arašídového másla
    5
  • 30 g cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Bábovka bude ještě lepší, když do těsta přidáte nasekanou tabulku čokolády nebo hrst vlašských ořechů.

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem. Zašlehejte vejce, smetanu, mouku, sodu, sůl a kávu. Ta dodá jemnou chuť i vůni.

02.

Banány rozmixujte a zapracujte do těsta. To vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi hodinu při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

03.

Bábovku nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

04.

Arašídové máslo trochu rozehřejte (v mikrovlnné troubě nebo na plotně), smíchejte s cukrem a podle potřeby zřeďte trochou mléka či smetany. Natřete na vychladlou bábovku a dozdobte čokoládou a květy šalvěje.

 

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie13 790,69 kJ
Bílkoviny74,5 g
Tuky167,86 g
Sacharidy365,74 g
Sůl2,36 g
SAFA73,91 g
Vláknina19,26 g
Cukry137,76 g

Načítám