Hlavní obsah

Vanilkové mámení: Tyhle tři dobroty musíte ochutnat!

Foto: Jakub Jurdič

Vanilkové dobroty potěší i ty nejmlsnější z vás!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jen máloco při pečení voní tak krásně jako vanilka. A co se stane, když jí udělíte hlavní roli ve vašem sladkém tvoření? Na druhý den nezbude ani malý kousíček!

Článek

„Tebe bych poznal i se zavázanýma očima, protože krásně voníš vanilkou.“ Takhle nějak to říká Péťa Bajza v legendárním románu Bylo nás pět cukrářově dceři Evičce. Ostatně, i dnes si asi jen málokdo dovede představit pečení bez vanilky nebo aspoň vanilínu :-).

Vanilková panna cotta

Na 8 porcí potřebujete: 375 ml šlehačky, 375 ml plnotučného mléka (případně můžete použít jen šlehačku, výsledek bude o to krémovější!), 75 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 6 plátků želatiny a 50 g rozpuštěné hořké čokolády na dozdobení.

Foto: Jakub Jurdič

Trocha vanilky dodá klasické panna cottě úplně jiný šmrncFoto: Jakub Jurdič

Postup:Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut nabobtnat. Smetanu a mléko nalijte do kastrolku a přisypte cukr. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj špičkou nože semínka, ta stejně jako obal lusku vhoďte do smetany. Směs pak přiveďte skoro k varu – jakmile začne tekutina pěnit, plotnu vypněte. Důležité je jen to, aby směs byla horká a cukr byl rozpuštěný. Obal lusku vyjměte a naopak do horké smetany vložte plátky želatiny. Ty se ihned rozpustí.

Připravenou panna cottu rovnoměrně nalijte do 8 hrníčků nebo skleniček o objemu asi 1,5 dl. Hrnky nechte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte je ještě asi na 2 hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch panna cotty ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Koláč s granátovým jablkem

Na formu o průměru 20 cm potřebujete:200 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 1 citron, 240 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Na sirup si připravte:3 granátová jablka, 80 g krupicového cukru (ideálně třtinového, sirup pak bude lépe vonět), šťávu z poloviny citronu (bude stačit z toho uvedeného na těsto!) a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Foto: Jakub Jurdič

Kyselost granátového jablka se sladkým koláčem úžasně kontrastujeFoto: Jakub Jurdič

Postup:Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně přidávejte vejce ohřátá na pokojovou teplotu (jinak vám máslo zpět srazí dotuha), citronovou kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy, kterou jste předem vyložili pečicím papírem, a pečte asi 40–45 minut při 180 stupních Celsia.

Mezitím si připravte sirup. Granátová jablka rozpulte a vymačkejte do mísy. Do té vám napadají i semínka, a to je naprosto v pořádku! Jen z nich vyberte bílou dužinu, do které jsou v jablku uložena. Slijte šťávu (té by mělo být asi 1–1,5 dl, podle potřeby ještě vymačkejte část semínek a jejich zbytky vyhoďte), jinak semínka uložte stranou. Šťávu smíchejte v pánvi s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a provařte tak dlouho, až tekutina začne houstnout.

Hotový koláč posypte semínky, přelijte sirupem a podávejte!

Mini „dortíčky“ s čokoládou

Na 20 jednohubkovýchcupcakeůpotřebujete: formičky na mini muffiny, 100 g měkkého másla, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci kakaa, 70 g bílé čokolády a 70 g hořké čokolády, cukrové posypy nebo čokoládové hoblinky podle fantazie na ozdobu.

Foto: Jakub Jurdič

Mini dortíčky s čokoládovou polevou jsou doslova sladkou tečkou na závěrFoto: Jakub Jurdič

Postup: Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně do něj všlehejte také vejce o pokojové teplotě (jinak vám máslo zpět zatuhne!). Nakonec do směsi vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Polovinu těsta oddělte a vmíchejte do ní ještě lžíci kakaa, pokud by těsto bylo příliš tuhé, můžete přidat asi 2–3 lžíce vlažného mléka. Do druhé poloviny těsta, tedy do té světlé, vmíchejte vanilkový extrakt. Hotovým těstem naplňte formičky asi do 3/4 těstem (to při pečení hodně nabude, tak aby z formiček nevyteklo!) a pečte asi 10–12 minut.

V parní lázni rozpusťte mléčnou a hořkou čokoládu, každou zvlášť. Upečené tmavé dortíčky zdobte bílou čokoládou, vanilkové zase polijte tmavou čokoládou. Než poleva zaschne, posypte je ještě cukrovými posypy.

Jak vanilku používáte vy? Kupujete obyčejný vanilínový cukr, nebo výhradně cukr s pravou vanilkou, potažmo vanilkové lusky? Napište nám!

Reklama

Načítám