Hlavní obsah

Mandlové vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové

Hodnocení:
(263)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Jaké jsou podle vás dokonalé vanilkové rohlíčky? Z jemně opražených vlašáků s výraznou ořechovou chutí, anebo jemné a sněhobílé z loupaných mandlí, které se rozplynou na jazyku? Záleží na vás, ale nerozhodujte se definitivně, dokud nevyzkoušíte tento recept.

Ingredience pro:
4 plechy
Na těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 1/4 vanilkového lusku
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 žloutek
  • 110 g másla
Na obalování
  • 80 g vanilkového cukru
Článek

M. J. Sandtnerová peče vanilkové rohlíčky z mandlí a poměr surovin má vyladěný opravdu dokonale: s těstem se skvěle pracuje a výsledná chuť vás nutí přivřít oči a slastně mlasknout. Přidává do nich citronovou kůru, a i když to vypadá jako drobnost, chuť rohlíčků neuvěřitelně nakopne. Tenhle recept je zatím ten nejlepší, jaký jsem kdy zkoušela (a že jich bylo hodně).

Postup

Krok 1: Celé mandle krátce spařte ve vařící vodě, sceďte přes sítko a hned oloupejte. Rozložte je na utěrku a nechte krátce oschnout. Poté je rozmixujte najemno výkonným mixérem.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, cukr a nakonec i mleté mandle. Udělejte to v tomhle pořadí, čerstvě umleté mandle jsou mírně vlhké a mastné, a když je prosejte jako první, dírky sítka se budou při mouce a cukru ucpávat. Přidejte semínka z vanilkového lusku a jemně nastrouhanou citronovou kůru a sypké suroviny promíchejte metličkou.

Tip: A sůl! Sandterová do cukroví sůl vůbec nepoužívá, malá špetka mu ale prospěje. Já jsem ji přidala a vám radím totéž.

Krok 3: Přidejte žloutek a studené máslo nakrájené na menší kostičky a rychle a lehce vypracujte kompaktní těsto. Příliš ho nehněťte, stačí, když se suroviny dobře spojí. Z těsta zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, nejlíp ale do druhého dne. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?

Tip: Bílek uskladněte v dobře uzavřené dóze v mrazničce a použijte při pečení bílkového cukroví.

Krok 4: Rozpalte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z odleželého těsta odkrajujte menší kousky a vyválejte je na delší hady silné asi jako malíček. Rozkrájejte je na stejně dlouhé kousky (já peču rohlíčky opravdu drobné a krájím je na délku 5 až 6 cm). Konce mírně zaoblete a vytvarujte uzavřenější rohlíčky, při pečení mírně nabydou a otevřou se.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 9–10 minut, jakmile začne spodní strana chytat barvu, máte upečeno. Rohlíčky vyjměte z trouby a nechte je minutku dojít – zpevní a nebudou se při obalování lámat (opravdu stačí krátká chvíle!). Ještě horké je jemně a s citem obalujte ve vanilkovém cukru. Pár kousků nechte na ochutnání a zbytek uskladněte v chladu, v papírové krabici vyložené alobalem. 

Tip: Na obalování určitě použijte cukr s pravou vanilkou. Zbytek cukru pak prosejte přes jemné sítko a znovu uskladněte.

Jak vyrobit domácí vanilkový cukr na obalování? Špičkou nože vyškrábněte semínka přibližně z poloviny vanilkového lusku, přidejte je k moučkovému cukru a prosejete přes jemné sítko – semínka se tak v cukru rovnoměrně rozptýlí. Prázdné lusky pak průběžně přidávám do sklenice s moučkovým cukrem, uvolňují do něj aroma a jemný vanilkový cukr mám vždy po ruce. Prázdný lusk (nebo i se zbytky semínek) můžete také promixovat s krupicovým cukrem (budete potřebovat asi 400 g) na jemný prach, před mixováním ale odřízněte tvrdé konce vanilky a poté cukr ještě prosejte. Takhle vyrobený má intenzivní vůni i chuť a světlounce šedou barvu s drobnými tečkami vanilky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek