Hlavní obsah
3,0
(286)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jaké jsou podle vás dokonalé vanilkové rohlíčky? Z jemně opražených vlašáků s výraznou ořechovou chutí, anebo jemné a sněhobílé z loupaných mandlí, které se rozplynou na jazyku? Záleží na vás, ale nerozhodujte se definitivně, dokud nevyzkoušíte tento recept.

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g cukru moučka
  • 50 g mandlí
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 ks žloutků
  • 110 g másla
Na obalování
  • 80 g vanilkového cukru
Článek

M. J. Sandtnerová peče vanilkové rohlíčky z mandlí a poměr surovin má vyladěný opravdu dokonale: s těstem se skvěle pracuje a výsledná chuť vás nutí přivřít oči a slastně mlasknout. Přidává do nich citronovou kůru, a i když to vypadá jako drobnost, chuť rohlíčků neuvěřitelně nakopne. Tenhle recept je zatím ten nejlepší, jaký jsem kdy zkoušela (a že jich bylo hodně).

Postup

01.

Celé mandle krátce spařte ve vařící vodě, sceďte přes sítko a hned oloupejte. Rozložte je na utěrku a nechte krátce oschnout. Poté je rozmixujte najemno výkonným mixérem.

02.

Do mísy prosejte mouku, cukr a nakonec i mleté mandle. Udělejte to v tomhle pořadí, čerstvě umleté mandle jsou mírně vlhké a mastné, a když je prosejte jako první, dírky sítka se budou při mouce a cukru ucpávat. Přidejte semínka z vanilkového lusku a jemně nastrouhanou citronovou kůru a sypké suroviny promíchejte metličkou.

Tip: A sůl! Sandterová do cukroví sůl vůbec nepoužívá, malá špetka mu ale prospěje. Já jsem ji přidala a vám radím totéž.

03.

Přidejte žloutek a studené máslo nakrájené na menší kostičky a rychle a lehce vypracujte kompaktní těsto. Příliš ho nehněťte, stačí, když se suroviny dobře spojí. Z těsta zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, nejlíp ale do druhého dne. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?

Tip: Bílek uskladněte v dobře uzavřené dóze v mrazničce a použijte při pečení bílkového cukroví.

04.

Rozpalte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z odleželého těsta odkrajujte menší kousky a vyválejte je na delší hady silné asi jako malíček. Rozkrájejte je na stejně dlouhé kousky (já peču rohlíčky opravdu drobné a krájím je na délku 5 až 6 cm). Konce mírně zaoblete a vytvarujte uzavřenější rohlíčky, při pečení mírně nabydou a otevřou se.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 9–10 minut, jakmile začne spodní strana chytat barvu, máte upečeno. Rohlíčky vyjměte z trouby a nechte je minutku dojít – zpevní a nebudou se při obalování lámat (opravdu stačí krátká chvíle!). Ještě horké je jemně a s citem obalujte ve vanilkovém cukru. Pár kousků nechte na ochutnání a zbytek uskladněte v chladu, v papírové krabici vyložené alobalem. 

Tip: Na obalování určitě použijte cukr s pravou vanilkou. Zbytek cukru pak prosejte přes jemné sítko a znovu uskladněte.

Jak vyrobit domácí vanilkový cukr na obalování? Špičkou nože vyškrábněte semínka přibližně z poloviny vanilkového lusku, přidejte je k moučkovému cukru a prosejete přes jemné sítko – semínka se tak v cukru rovnoměrně rozptýlí. Prázdné lusky pak průběžně přidávám do sklenice s moučkovým cukrem, uvolňují do něj aroma a jemný vanilkový cukr mám vždy po ruce. Prázdný lusk (nebo i se zbytky semínek) můžete také promixovat s krupicovým cukrem (budete potřebovat asi 400 g) na jemný prach, před mixováním ale odřízněte tvrdé konce vanilky a poté cukr ještě prosejte. Takhle vyrobený má intenzivní vůni i chuť a světlounce šedou barvu s drobnými tečkami vanilky.

Reklama

Související témata:

Načítám