Hlavní obsah
3,9
(24)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tyto efektní sušenky s charakteristickým popraskáním nejsou vůbec složité! Jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásně vláčné.

20 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 sušenek
  • 60 g másla
  • 170 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 2 ks vejce
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce moučkového cukru na obalení
Článek

Většinou, když nám moučník nebo cukroví při pečení popraská, nemáme z toho moc velkou radost. U crinkles je to však naopak žádoucí. Prasklinky vzniknou při pečení, když se začne těsto teplem nafukovat.

Postup

01.

Nejprve vyšlehejte povolené máslo s cukrem krupicí. Když se spojí, přidejte dvě vejce a znovu směs důkladně vyšlehejte do pěny. Pak do těsta přidejte kakao a rum a znovu zašlehejte.

02.

V jiné míse smíchejte hladkou mouku a jedlou sodu. Tuto sypkou směs postupně vmíchejte do těsta, vznikne hutná lepkavá hmota, kterou zabalte do potravinové folie a nechte minimálně pět hodin v lednici.

03.

Po této době z těsta tvořte kuličky velikosti menšího vlašského ořechu (cca 30 ks), znovu je dejte do lednice asi na 20 minut zchladit. Mezitím si předehřejte troubu na 175 stupňů a připravte si plech s pečicím papírem.

04.

Zchladlé kuličky rychle obalte s moučkovém cukru a vyskládejte je na plech, dejte je péct na cca 10-12 minut. Upečené sušenky nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Zkuste upéct i další křupavé sušenky, začněte třeba s cantuccini: italskými mandlovými sušenkami.

Načítám