Hlavní obsah

Jak dlouho po Štědrém dni lze jíst bramborový salát a řízek? Rozhoduje správné skladování i příprava

Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Bramborový salát a řízek je typická štědrovečerní kombinace, ale stejně typické je i to, že je pak všichni dojídají ještě několik dní. Jak dlouho je to bezpečné a jak tato oblíbená jídla připravit a skladovat, aby se nekazily příliš rychle?

Článek

Bramborový salátsmažený řízek či kapr často zůstávají v lednici ještě několik dní po štědrovečerní večeři a postupně se dojídají. Jak to udělat, aby vydržely bez úhony? Zásadní je nejen správné skladování, ale je dobré tomu předem přizpůsobit i přípravu. Některé suroviny trvanlivost výrazně zkracují, jiné ji naopak prodlužují.

Jak připravit bramborový salát, aby vydržel

Trvanlivost bramborového salátu můžete ovlivnit výběrem surovin i postupem:

  • Základem jsou pevné salátové brambory vařené ve slupce, které méně nasáknou vodu a nezačnou příliš rychle kvasit.
  • Aby salát vydržel co nejdéle, je třeba ho připravovat z dobře vychlazených surovin. Hlavně brambory a vajíčka musíte nechat vychladnout a nedávat je tam ještě vlažné.
  • I když je domácí majonéza levnější a může působit jako „zdravější“ nebo čerstvější, je pravda, že pokud do ní použijete syrová vejce, pak se kazí rychleji. Kupovaná majonéza je stabilnější: obsahuje konzervační látky, které ochrání i salát.
  • Jestliže chystáte salát dřív než den před konzumací, pak do něj majonézu nedávejte a přidejte ji až v den, kdy ho budete podávat.
  • Rychleji se kazí salát, ve kterém je cibule: pouští tekutinu a podporuje množení bakterií. Jestli na ní trváte, pak ji přidejte až těsně před podáváním a ideálně jen do té části salátu, kterou hodláte servírovat.
  • V některých receptech najdete v surovinách i jablko. Jeho přítomnost znamená kratší dobu trvanlivosti, protože pouští šťávu a rychleji kvasí.
  • Jestliže se chystáte majonézu (či její část) nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem, počítejte s kratší trvanlivostí salátu.

Bramborový salát: skladování a trvanlivost

Hotový salát uchovávejte v uzavřené nádobě při teplotě 2–5 °C. Salát nemíchejte ani nenabírejte lžící, ze které jste ho jedli, ale vždy jen čistou. Nenechávejte ho dlouho mimo lednici.

Při správném postupu výroby, skladování a dalších opatřeních je bramborový salát obvykle bezpečné jíst 3 až 5 dní. Nikdy ho nekonzumujte, pokud začne být vodnatý, mění barvu či konzistenci a voní či chutná nakysle!

Foto: Esin Deniz, Shutterstock.com

Bramborový salát patří zásadně do chladuFoto: Esin Deniz, Shutterstock.com

Jak připravit řízky, aby vydržely déle

Chcete, aby řízky vydržely co nejdéle? Pak musíte dodržovat tato pravidla:

  • Maso by mělo být čerstvé a před obalováním dobře osušené, aby se v něm nedržela vlhkost.
  • Strouhanka má být suchá a jemná – vlhká nebo hrubá obal rychleji rozmáčí.
  • Po usmažení je důležité nechat řízky vychladnout na mřížce, ne na talíři, kde by se zapařily. Zapařený obal měkne a podporuje rychlejší kažení.
  • Vyhněte se pokládání řízků na sebe. Pokud musíte, pak mezi jednotlivé kusy vložte papírovou utěrku.

Řízky a smažený kapr: skladování a trvanlivost

V chladničce vydrží řízky 3 až 4 dny, rybí řízky o něco méně. Uchovávejte je v uzavřené nádobě a ideálně oddělené papírovou utěrkou, aby nevlhly. Pokud je nestihnete sníst, můžete je zamrazit až na tři měsíce. Po rozmrazení je nejlepší je krátce ohřát v troubě, aby znovu získaly křupavost.

Řízky nejezte, pokud mají kyselý zápach, mazlavý povrch nebo změněnou barvu.

Načítám