Hlavní obsah

Nové vánoční pohádky na Štědrý den a Boží hod: vodník, co nerad topí lidi, a pastýř ovcí, který umí anglicky

Foto: © Česká televize/ Fikota Jaroslav

Foto: © Česká televize/ Fikota Jaroslav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice nových vánočních pohádek se u nás už zabydlela. Ani letos Česká televize své diváky nezklame a nabídne nové pohádky na Štědrý den i Boží hod. Jaké budou?

Článek

Možná se stejně jako každý rok těšíte hlavně na Popelku v podání Libušky Šafránkové, ale nové neokoukané vánoční pohádky České televize si letos také nenechte ujít.

Štědrý den: Klíč svatého Petra

Režisér Karel Janák je v počtu natočených filmových pohádek rekordmanem. Za posledních šestnáct let jich přivedl na svět rovných deset, sedm z nich mělo premiéru o Vánocích. Letos k nim přibude další, Klíč svatého Petra, kterou poprvé uvidí diváci letos na Štědrý den.

Janák je zejména o Vánocích zastáncem klasických pohádek. „Pro vánoční vysílání není vhodné dělat moderní pohádku, protože diváci nechtějí o svátcích vidět princeznu, co jezdí na skatu,“ říká. „Scenárista Petr Hudský pracuje s klasickými pohádkovými motivy, ale staví je do nových souvislostí. Hraje si s nimi tak, že vznikají dějové linky, které ještě v žádné jiné pohádce nebyly,“ doplňuje Janák. Vodník je tedy v jeho podání spíše dobrák, kterého nebaví topit lidi, svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, protože o klíč přišel mezi smrtelníky, a hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady se zlodějem a podvodnicí.

Jednou z výrazných postav pohádky bude Petr Nárožný v roli krále, který prý svou roli oproti scénáři pozměnil, a dostal tak herecky větší prostor. I během natáčení pak přinášel nové a nové nápady. „Z jeho hereckého výkonu i jeho přístupu k roli jsem byl nadšený,“ říká Janák.

V roli vodníka se v pohádce objeví Lukáš Příkazký, kterému dokonce ani nevadilo, že musí mít během scén pod vodou otevřené oči. „S tím nemám problém. Ještě mě ujistili, že na place u podvodních scén budou dohlížet potápěči s dýchacími přístroji, takže jsem byl nadmíru spokojený,“ prozrazuje.

Klíč svatého Petra

Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány… Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích.

V dalších rolích se objeví Filip Březina, Berenika Kohoutová, Marek Kristián Hochman, Sára Korbelová, Sabina Remundová, David Novotný a další. Pohádku Klíč svatého Petra vysílá v premiéře ČT 1 na Štědrý den od 19.00.

Klíč svatého PetraVideo: © Česká televize

Boží hod: Tři zlaté dukáty

„Tři zlaté dukáty mají svým přístupem k lidové kultuře blíž k Perinbabě a humorem zase ke Třem oříškům pro Popelku,“ prozrazuje o další premiérové pohádce, kterou uvidíte na Boží hod, její režisérka Mariana Čengel Solčanská. Jejím snem bylo pracovat s výrazným folklorním motivem. „Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. A potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet,“ prozrazuje nečekané polohy svého příběhu Solčanská.

Tři zlaté dukáty

Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. Jeho snem je cesta do Ameriky. Na to ale potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně zakletá slečna Julie. Z minulosti si odnesla tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj je její poslední šancí, ale ani on netuší, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají…

Pohádka bude vysílaná duálně – diváci si ji mohou pustit v originále ve slovenském jazyce, nebo s českým dabingem. Hrají: Katarína Krajčovičová, Ladislav Bédi, Lesana Krausková, Marián Labuda ml., Zuzana Norisová, Peter Kadlečík, Juraj Hrčka, Michal Isteník, Jitka Čvančarová, Jozef Vajda, Ondro Kovaľ, Jana Hubinská a další.

Těšit se na ni můžete 25. prosince ve 20.05 na ČT 1.

Načítám