Hlavní obsah

Udělejte si svoje vlastní rodinné rituály. Může to být sauna nebo návštěva KFC

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodržování tradic k vánočnímu času bezesporu patří. Je příjemné vědomí, že tak jako vy rozkrajovali jablíčko i vaši předci a na slavnostní tabuli měli podobné pokrmy. Co si ale vytvořit i tradice vlastní, které sedí vašemu životnímu stylu a vaší rodině?

Článek

Že tradice jsou tu od toho, aby se dodržovaly a předávaly z generace na generaci? To se ví! Ale proč si nevytvořit i rituály nové, které budou jen vaše a pomohou navodit tu pravou atmosféru ve vaší rodině?

Vždyť ještě před pár lety se mnozí podivovali nad adventní aktivitou převzatou z Ameriky, která se jmenuje Elf on the Shelf a spočívá v tom, že vánoční skřítek provádí po celý advent nejrůznější roztomilé lumpárny. A dnes už rozzáří oči tisícům českých dětí.

Nebraňte se nové inspiraci a nebojte se udělat si to po vašem. Nebaví vás Popelka? Pusťte si kterýkoli jiný (ani ne nutně vánoční) film. Nechutná vám cukroví? Pak si pochutnejte na kupovaných makronkách. Jde přece hlavně o to mít se hezky a být spolu.

Dopřejte si klid

V práci toho je až nad hlavu, v kalendáři tisíce rodinných i kamarádských setkání a školních akcí dětí, v lednici pět druhů těst na cukroví a co se týče dárků, máte zatím jen papír? Zvolněte, podstatná je vánoční pohoda. Zamyslete se nad tím, co z povinností kolem Vánoc vám dělá opravdu radost a co vás naopak nejvíc stresuje. Že nemáte vůbec energii a ani chvilku pro sebe? Že nemáte kam schovat dárky, protože v šatníku je plno? Že všichni kolem vypadají jako z reklamy na vánoční pohodu a váš úsměv je víc a víc křečovitý?

Dopřejte si masáž, lekci jógy (na YouTube najdete spoustu videí pro inspiraci) nebo v podvečer nazujte tenisky a běžte si provětrat během hlavu. Vypněte na chvíli sociální sítě a začtěte se do knížky, protřiďte šatník a nenošenými věcmi udělejte někomu radost.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Zkuste tentokrát nemít napnuté nervy, ale končetiny v jógových pozicíchFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Menu vašeho gusta

Vánoční obžerství je nezdravé, ale je jen jednou za rok, tak se dá zvládnout. Jenže co když patříte k lidem, kteří si cukroví jen zobnou, salát jim nechutná a ryby nejedí? I tak se můžete těšit na dobré jídlo. Kdo říká, že je menu dané a nemůžete si pochutnat na vaší oblíbené domácí pizze, dokonalém steaku nebo třeba kuřeti s rýží?

V Japonsku si například na Vánoce miliony lidí pochutnávají na kuřeti z řetězce KFC. V roce 1974 totiž fikaná vánoční kampaň prezentovala tuto smaženou dobrotu jako vánoční pokrm a tradice byla na světě.

Udělejte něco pro zdraví

Finové jsou milovníci saunování a věří, že v sauně žije skřítek, který chrání jejich rodinu. Takže před západem slunce na Štědrý den vyrazí dopřát si tento odpočinkový rituál.

V Česku má doma saunu jen málokdo, ale co se inspirovat a udělat během dnů volna něco pro sebe a své zdraví? Běžte na dlouhou procházku, vyrazte bruslit nebo najděte nejbližší zasněženou sjezdovku a dopřejte si pár hodin na lyžích. Pohádky vám neutečou a bude vám pak lépe chutnat.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Sedět celé svátky doma a jíst? Je to možnost. Ale co se v teniskách nebo na lyžích proběhnout?Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Buďte spolu při práci i odpočinku

Zamyslete se nad tím, jak vaše přípravy na sváteční dny probíhají, jestli jste spolu nebo máte rozdělené úkoly a každý je plní zvlášť. Nebo se o vše starají rodiče a děti jen čekají, co bude? To by byla škoda. Třeba v Anglii se každý člen rodiny musí podílet na přípravě vánočního pudinku a míchat těsto. Co tedy společně připravit salát i obalit řízky? Možná to bude v kuchyni těsné, ale užijete si větší legraci. Pusťte si k tomu koledy, popíjejte vaječný koňak a povídejte si.

Nebo si společně sepište seznam úkolů a činností, které je třeba splnit, a rozdělte si je. Děti zvládnou nachystat stůl a cukroví na talíře už jako opravdu malé, dejte jim důvěru. Protože ruku na srdce, nebývá to často hlavně na mamince?

Tradiční vánoční zvyky

A nezapomeňte samozřejmě ani na zvyky, které jsme zdědili po předcích. Rozkrajovat jablíčko, pouštět lodičky, schovávat rybí šupinku pod talíře nebo házet střevícem? To jsou tradice, které rozhodně mají své kouzlo, a když je dětem vysvětlíte a objasníte jim jejich smysl, budou nadšené.

Načítám