Hlavní obsah

Co chystají televize na Štědrý den? Nouze nebude o romantiku, klasické i nové pohádky

Foto: © Česká televize/ Černá Pavla

Foto: © Česká televize/ Černá Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se vám vybaví, když se řekne Vánoce? Dárky, cukroví a samozřejmě pohádky. A následně romantické a rodinné filmy. Tak se pojďte podívat, co si pro vás televize letos připravily na Štědrý den.

Článek

Tradice štědrovečerních pohádek začala v 90. letech. Každý rok si ji pustí miliony diváků. V roce 2000 měla premiéru Princezna ze mlejna 2 režiséra Zdeňka Trošky a sledovaly ji 4 miliony diváků – nejvíc v historii všech pohádkových premiér, a tento rekord dodnes nikdo nepřekonal.

Nejoblíbenější zůstávají Tři oříšky pro Popelku s Libuškou Šafránkovou, o kterou se stanice už roky pravidelně střídají. Letos vyšla řada právě na ČT. Poprvé se tu vysílala na Štědrý den v roce 1974, tedy  rok po premiéře v kinech.

ČT uvede Klíč svatého Petra

Letošní štědrovečerní kouzelný příběh Klíč svatého Petra natočil Karel Janák. Natáčelo se na hradě Zvíkov, zámku Sychrov a v památkové rezervaci ve Slavonicích. Do hlavních rolí tvůrci vybrali Filipa Březinu, Bereniku Kohoutovou, Sáru Korbelovou, Sabinu Remundovou, Davida Novotného, Lukáše Příkazkého či Petra Nárožného – zahraje si svou oblíbenou roli krále.

Film/pohádkaČas
Klíč svatého Petra19:00
Tři oříšky pro Popelku20:30
Pelíšky22:00

Příběh podle slov režiséra od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. „Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království,“ prozrazuje režisér Karel Janák. Už se těšíte?

Po nové štědrovečerní pohádce odvysílá ČT klasiku všech klasik, již zmíněné Tři oříšky pro Popelku od Václava Vorlíčka, a hned pak se můžete těšit na Pelíšky Jan Hřebejka z roku 1999.

Foto: Česká televize

Vanilkové rohlíčky a k tomu Tři oříšky pro Popelku. Znáte lepší vánoční kombinaci?Foto: Česká televize

Romantika na Nově

Nova letos vsadila na méně známou fantazy pohádku z roku 2022 Zakletá jeskyně, natočenou ve slovensko-česko-maďarské produkci. Jednu z hlavních rolí ztvárnila Táňa Pauhofová. Pak se diváci mohou těšit na Lásku nebeskou, která letos slaví 20 let od svého vzniku. A pokud se vám ještě nebude chtít spát, počkejte si na úžasný romantický film Prázdniny s Cameron Diaz a Kate Winslet. Lepší zakončení Štědrého večera snad ani není.

Film/ pohádkaČas
Zakletá jeskyně20:00
Láska nebeská22:00
Prázdniny0:55
Foto: TV Nova

Je to už 20 let, co si snímek Láska nebeská zcela podmanil diváky na celém světě. A jeho obliba rozhodně neklesáFoto: TV Nova

Prima sází na Kevina

Odpolední blok pohádek na Primě, ve kterém se můžete těšit například na Dařbujána a Pandrholu či Sedmero krkavců od Alice Nellis s Marthou Issovou v hlavní roli, vystřídá večer klasická rodinná komedie Sám doma, od jejího natočení uplynulo neuvěřitelných 33 let.

Film/ pohádkaČas
Sedmero krkavců15:25
Dařbuján a Pandrhola17:55
Sám doma20:00
Foto: TV Prima

Tak jakpak to ten Kevin zvládne letos?Foto: TV Prima

Ani Seznam nezahálí

Také Televize Seznam letos nadělí divákům pestrý pohádkový a filmový vánoční program. Navazuje tak na velmi úspěšné vánoční schéma z minulého roku, kdy se jí podařilo ve svátečním týdnu oslovit 3,5 milionu diváků. Tento rok se mohou diváci na Štědrý den těšit na české pohádky Honza málem králem, O statečném kováři či Princeznu se zlatou hvězdou.

PohádkaČas
Honza málem králem13:20
O statečném kováři15:15
Princezna se zlatou hvězdou16:40
Foto: Televize Seznam

Princezna se zlatou hvězdou byla natočena už v roce 1959, patří ale k nestárnoucí klasiceFoto: Televize Seznam

Načítám