Hlavní obsah

Jak přežít Vánoce s toxickou tchyní? Pošlete ji ven s dětmi a bavte se jen o počasí

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na Vánoce, rodinnou pohodu, Štědrý den a šťastné dětské tváře… To vám nemůže nikdo pokazit. Tedy pokud se k vám nechystá tchyně se svými jízlivými poznámkami, neustálou kritikou a pocitem, že musí všemu velet. Jak na to reagovat a hlavně: Jak si nenechat pokazit Vánoce?

Článek

Mnohé tchyně jsou báječné a pohodové ženské. Když taková dorazí na Štědrý den, dáte si s  ní vaječný likér, příjemně si popovídáte, zabaví děti a ještě vám třeba pomůže v kuchyni. Jenže pak tu jsou tchyně (a někdy i matky), které vás dusí uštěpačnými poznámkami, ničím se jim nelze zavděčit, a jakmile vkročí do domu, je nálada na bodu mrazu. Je vůbec možné za takových okolností prožít šťastné a veselé svátky?

Tchyně se nezmění, tak s ní nebojujte

Podle odborníků je potřeba vyrovnat se s jedním zásadním faktem: Tchyně bývá dáma v letech, má něco odžito, a pokud se nestane zázrak, nejspíš se už nezmění. Proto většinou nemá moc význam s ní bojovat. „Pokud si bude snacha příliš prosazovat svoji, stejně ničeho dlouhodobě nedosáhne. Tchyně se asi moc nezmění, takže jste to vy, kdo se musí naučit být nad věcí a nenechat si zkazit den,“ vysvětluje životní kouč Aleš Kalina.

A co ještě pomáhá? Když si uvědomíte (a v duchu si to stále připomínejte), že tchyně je matka někoho, koho milujete. A ať už má jakékoli špatné vlastnosti, je to člen rodiny a babička vašich dětí! „Není dobré pojem tchyně dramatizovat. Je to přece také člověk, má své problémy, jen je o něco starší. Také bývala snachou, také musela v životě hodně věcí řešit,“ připomíná Aleš Kalina s tím, že je skvělé najít k tchyni cestu a navázat s ní alespoň trochu přátelské vztahy.

A v tom může pomoci partner. On je ten, kdo svou matku zná nejlépe, ví, čím si v životě prošla, a proto nejspíš chápe její postoje a názory. Může se pokusit vám je vysvětlit, abyste tchyni lépe pochopila.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Některé tchyně či matky umějí poděkovat za dárek a dát najevo radost, jiné se tváří, jako by je právě postihlo bolení zubů… Neberte si to osobně!Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Poznámky a nevyžádané rady. Jak reagovat?

Specialitou některých tchyní jsou uštěpačné a jízlivé poznámky a „dobře míněné rady“. Ony dávají do vanilkových rohlíčků víc ořechů, do bramborového salátu zase méně mrkve a kapra by v životě nesmažily ve friťáku. Jak na tohle reagovat, aniž by ve vás explodoval nahromaděný vztek? Odborníci se shodují, že než se snažit tchyni „ukamenovat“ argumenty a vysvětlováním je lepší její poznámky přecházet.

Ideální je mlčet, na rtech mít nasazený mírný úsměv a občas chápavě kývnout hlavou. „Opět bych v tomto případě volil strategii ,zachovat dobrý pocit‘. Asi bych za rady poděkoval a řekl, že když budu mít chuť, příště to vyzkouším,“ míní Aleš Kalina. A co si u toho myslíte, nemusí nikdo vědět…

Závěr je tedy jednoznačný. Hádat se a snažit se tchyni porazit silou nemá cenu. Výsledkem budou zkažené Vánoce a hádky, a vy navíc budete vypadat jako někdo, kdo se neumí ovládat. Jedinou obranou je tedy nadhled a pevné nervy. Pomoci vám může vědomí, že vy jste paní domu a doby, kdy příprava štědrovečerní večeře patřila mezi výsady tchyně, jsou dávno pryč…

Jak vyjít s tchyní (či matkou) o Vánocích

  1. Požádejte ji o pomoc: Dopřejte tchyni pocit, že ji potřebujete, a poproste ji o pomoc s nějakými drobnostmi. Může jít s dětmi na procházku, abyste mohli zatím vše nachystat, připravit s nimi vánoční cukroví na stůl, dohlédnout na prostírání stolu...
  2. Požádejte ji o radu: Dochucujete štědrovečerní polévku? Zeptejte se jí, zda by přidala víc soli, nebo spíš ne... Zda jí přijde lepší servírovat bramborový salát z mísy, anebo rovnou na talíře. Drobnosti, na kterých tak moc nesejde, ale jí dodají pocit, že vám na jejím názoru záleží.
  3. Bavte se o tom, co má ráda: Povídejte si o tom, co tchyni baví a zajímá. To je bezpečný způsob, jak jí nedat prostor rýpat. Když vám bude nadšeně vyprávět o posledním výletu s kamarádkami nebo knize, kterou právě přečetla, nebude mít čas na kritiku.
  4. Volte neškodná témata: Když její témata dojdou, okamžitě navažte řeč a mluvte o něčem „nevinném“. Může to být počasí, školní či sportovní úspěchy vašich dětí, partnerovo povýšení v práci...

Když je toho vážně moc. Jak se ozvat?

Tchyně si nedá pokoj, trousí jednu nepříjemnou poznámku za druhou, útočí na vás, kritizuje a otevřeně lituje vašeho muže, jak vedle vás musí trpět… Nastává čas se ohradit, ovšem opět s klidem, bez křiku, bez útoků. A v ideálním případě by to měl udělat váš partner.

To on by měl dát své matce najevo, že si nepřeje, aby se takhle chovala: „Promiň, mami, ale tohle je můj domov, moje žena, moje rodina a takhle nám to vyhovuje. Máš možnost si s námi užít Štědrý den, ne se hádat a útočit. Stojíme o tvou přítomnost, ale ne o tvé útoky a negativní energii.“ Pokud to bude vyřčeno slušně a korektně a zároveň naprosto vážně, mělo by to stačit k tomu, aby tchyně změnila chování. A co se jí přitom bude honit hlavou? To vás trápit nemusí.

A co když se tak nechová tchyně, ale vaše vlastní matka? Postup obrany je stejný! Jak říct slušně tchyni, aby neradila?

Reklama

Načítám