Hlavní obsah

Vánoční test. Komu se narodil Ježíšek a kdo je to Herodes? Otestujte se, jak znáte největší svátky v roce

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš teď máte plno práce se sháněním dárků. Vánoce by ale měly být hlavně obdobím, kdy si připomínáme, na čem v životě nejvíc záleží – na našich bližních. Znáte příběh, z něhož vzešly, a význam jednotlivých tradic a zvyků? Alespoň základní povědomí o tom, co kolem Štědrého dnu slavíme a jak tradice vznikla, by měl mít každý. Jak jste na tom vy?

Článek

Možná jste teď spíš na pokraji zhroucení a klidná sváteční nálada je realitě na hony vzdálená. Pro řadu lidí je advent doba totálního shonu, gruntování, pečení a shánění dárků, ale zkuste se zastavit. Prověřte své znalosti v oblasti dějin a kultury. V našem kvízu si připomeňte, co o těch skutečných Vánocích víte. Možná se dozvíte něco, co vás překvapí. A také si uvědomíte, že pohoda je víc než drahé dárky pod stromečkem.

1. Asi nejznámějším symbolem adventu je adventní věnec se čtyřmi svíčkami. Že se každá z nich zapaluje postupně, vždy v neděli, tedy první ve chvíli, kdy do Štědrého dne zbývají poslední čtyři neděle, jistě víte. Ale víte, jakou barvu by svíčky měly mít a v jakém pořadí by se měly zapalovat?
2. A teď samotné Ježíšovo narození. Zapomeňme na nejrůznější vědecké práce, které čas a místo narození Ježíše Krista zkoumají a přichází s nejrůznějšími teoriemi, držme se biblického příběhu. Podle něj se Ježíš narodil v Betlémě, kam se Josef a těhotná Marie vydali. Víte, proč na náročnou, asi čtyřdenní cestu vyrazili, když žili v Nazaretě?
3. Jako první našli Jezulátko pastýři, kteří se starali o své stádo na venkově u Betléma. Jak se o narození Ježíše Krista dozvěděli?
4. Na Spasitele se vyrazili po pár dnech od jeho narození podívat i mudrcové z východu. Ačkoli v Novém zákoně se to takhle detailně nepíše, vznikla legenda, že to byli tři králové – Baltazar, Melichar a Kašpar. Zázračnému miminku přinesli i vzácné dary. Přesně řečeno zlato, kadidlo a myrhu. Víte ale, co je to myrha?
5. Zvěsti o Spasiteli se šířily a strach z nového židovského krále dostal i tehdejší vládce Herodes. Soka se potřeboval zbavit, a tak vydal krutý rozkaz –⁠ vyvraždit v Betlémě všechny chlapce do dvou let. Josefa ale varoval anděl, a tak dokázal s Marií i dítětem včas uprchnout. Víte kam?
6. Údaje o tom, kolik nevinných chlapečků nechal Herodes zavraždit, se liší. Řecká liturgie hovoří o 14 tisících, syrská o 64 tisících, ve středověku se objevilo i číslo 144 tisíc. Podle modernějších informací se jednalo prý „jen“ o desítky zavražděných dětí. Ať tak či tak, církev tyto děti uctívá jako mučedníky a jejich oběť si připomíná vždy 28. 12. Jak se svátek na počest těchto dětí nazývá?
7. Ještě se vrátíme k adventu, tedy času před příchodem Štědrého dne. Moderní lidstvo ho má spojený spíš se shonem, nakupováním, sháněním dárků a s vánočními večírky. S čím ho ale měli spojený lidé dřív?
8. Adventní věnec, vánoční stromeček, jmelí, to je klasika vánočního zdobení. Ale k tradici patří i vánoční hvězda, rostlina s typicky červenými listy, která v době adventu chybí v málokteré rodině. Víte, jaké je její přesné jméno?
9. K Vánocům patří i vánočka, která se tradičně peče už od 14. století. Když se nepovede či popraská, značí to prý neštěstí. Každopádně existuje mnoho jejích podob, ale ta tradiční se peče z devíti pramenů. Víte, co jednotlivé prameny symbolizují?
10. Vánoční stůl je plný tradičních pochutin a dekorací. A jedna z nich symbolizuje modlitbu za dobrou úrodu a víru, že příští rok bude alespoň tak blahobytný jako ten končící. Co by tedy v době adventu na vašem stole nemělo nikdy chybět?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

I když jídlo rozhodně není to nejdůležitější, o co o Vánocích jde, bez sladkých dobrot by to samozřejmě nešlo. Vánoční cukroví: 50 nejlepších receptů na nepečené, rychlé i klasické druhy.

Načítám