Hlavní obsah

Vykouzlete si pravé retro Vánoce! Stylové dekorace seženete i dnes a některé si snadno vyrobíte

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retro je posledních pár let v módě, a to nejen v oděvním či bytovém designu, ale také jako vánoční výzdoba. Mnozí jistě s láskou vzpomínají, jak zdobili jako malí vánoční stromeček lesklými lametami a sladkými salonkami a pozorovali kouzlo andělského zvonění. Chcete svým Vánocům dodat nostalgii starých časů?

Článek

Každý rok přinášejí interiéroví návrháři a domy nábytku aktuální barvy a materiály vánočních dekorací. Pokud vás ale nebaví řídit se stále novými trendy, zkuste výzdobu v retro stylu! Možná vás překvapí, že mnoho vhodných kusů budete mít doma na půdě nebo odložené a zapomenuté na chatě. A jestli ne – nevadí! Spoustu oblíbených dekorací, které si pamatujete z dětství, totiž snadno seženete i dnes.

Skleněné ozdoby

Klasické skleněné baňky a postavičky na stromeček se používají celé generace a mnoho rodin si vánoční ozdoby předává jako součást dědictví. Pokud ovšem toužíte po retro skleněných ozdobách, žádné nemáte a ceny v bazarech vám nahánějí hrůzu, můžete sáhnout po těch nových, které jsou v sklárnách tradičními postupy vyráběny v původním vzhledu. Snadno tak pořídíte zlaté prasátko, Ježíškův zvoneček nebo třeba kouli s vlepy.

Máte rádi prskavky?

Třpyt Štědrého večera tradičně přinášejí prskavky. A Češi je milují! Právě u nás je od roku 1952 továrna, která byla po dlouhá léta jediným výrobcem prskavek v celé Evropě. A nenechte se mýlit, nejedná se o žádný moderní vynález: historie prskavek sahá až do 5. století, kdy byl v Číně vynalezen střelný prach!

Slaměné ozdoby a sušené pomeranče

Přírodní materiály byly již od počátku tradice zdobení vánočního stromku velmi oblíbené, a to především v chudších rodinách. Tehdy se stromečky krášlily především vlastnoručně vyrobenými ozdobami, takže kromě slámových ozdobiček bývaly na stromku i perníčky, křížaly, sušené pomeranče nebo třeba dekorace z ořechů. Postupně se slaměné ozdoby staly všeobecně populární a dodnes na vánočních trzích snadno seženete všemožné tvary, postavičky, mašle nebo řetězy. Krásné jsou také slaměné betlémy nebo andělé na špici stromku.

Jak usušit pomeranče + 3 krásné rychlé vánoční dekorace

Řetězy a lamety

Lesk a záře k Vánocům patří. Právě lamety a střapaté řetězy, které krásně odrážejí světlo vánočních světýlek, dodají Štědrému večeru potřebné kouzlo. Jedná se o velmi levné zdobení, které navíc můžete používat několik let po sobě. Vzpomínáte na alobalové „potvůrky“, které se do jehličí zamotaly tak, že je nebylo možné vysvobodit? Vězte, že moderní lamety na stromeček vypadají stejně krásně, ale jsou z méně deformovatelných materiálů, takže odstrojování po svátcích nebude utrpení. A jestli chcete něco v přírodním duchu, vyrobte si vánoční řetězy z popcornu.

Andělské zvonění

Kouzlo andělského zvonění obdivovala již generace našich babiček, a dokonce i prababiček. Zlatý stromek, nad nímž se díky teplu ze čtyř svíček otáčí vrtulka s řetízky a ty jemně cinkají o zvonky, vykouzlil úsměv na tváři nejednomu dítěti. I v dnešní době je andělské zvonění populární, a navíc se vyrábí i v původním designu s retro svíčkami, takže můžete snadno zavzpomínat na dětství.

Prostírání

Jednou z nejpodstatnějších součástí Vánoc je štědrovečerní večeře. Výzdobě slavnostní tabule se proto věnuje nemalá námaha a její příprava mnohdy zabere i několik desítek minut. Pokud máte rádi retrostyl, můžete se i při přípravě svátečního stolu náležitě realizovat. Sáhněte po stylovém ubrusu, váze, svícnu, ubrouscích, prostírání… Anebo třeba i po oblíbených duritkách. A když si vyberete vhodné papírové ubrousky, můžete je pěkně poskládat:

Videonávod: Jak poskládat ubrousky na sváteční stůl

Elektrické svíčky

Zatímco někteří zapalovali na stromečku opravdové svíčky (což se dnes z hlediska bezpečnosti nepovažuje za vhodné), jiní měli i dřív elektrické barevné svíčky nebo postavičky, které stačilo zapojit do zásuvky a celý stromek se rozzářil. V současnosti je na trhu nepřeberné množství světýlek a najdete mezi nimi i varianty v retro stylu. Nemáte kam zapojit světélka? Můžete koupit bezdrátové svíčky na baterky, které se k této výzdobě perfektně hodí.

Retro výzdoba bez kolekce? Neexistuje!

Máte rádi domácí výrobu a chcete mít pod kontrolou nejen suroviny, ale třeba i barvu balení sladkostí? Na domácí čokoládové figurky si troufne asi jen málokdo, ale výborné salonky a karamely zvládnete bez problémů.

Načítám