Hlavní obsah

Netradiční vánoční ozdoby: Tyhle všechny navíc můžete sníst!

Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Reklama

Blýskavé vánoční ozdoby určitě vykouzlí nejeden (a nejen dětský) úsměv. Když je ale doplníte domácími výtvory, bude výzdoba ještě krásnější. Obzvlášť, když část z ní budete moci po Vánocích sníst!

Článek

Milujete vánoční výzdobu? Zkuste si ji letos vyrobit. Jedlé ozdoby vás navíc potěší hned dvakrát – nejdříve budou lahodit oku, pak vaší chuti. A víte, co je nejlepší? Díky tomu nezaberou žádné místo, a vy se tak vyhnete hromadě krabic s křehkými ozdůbkami. Zde jsou naše tipy!

Popcorn

Nejjednodušší jedlá výzdoba jsou řetězy z popcornu. U nás se jejich výroba teprve pomalu zabydluje, v mnoha jiných zemích si to bez nich už ani nedovedou představit. Stačí na to hromada popcornu – potřebné množství pro jistotu vynásobte dvěma, protože všichni budou zaručeně ujídat – a společně navlékejte na zlaté a stříbrné nitě. Popcorn vypadá skvěle i ve svícnech a na věncích!

Foto: Marie C Fields, Shutterstock.com

Řetězy z popcornu jsou půvabné, a navíc vtipné!Foto: Marie C Fields, Shutterstock.com

Perníčky, linecké a další cukroví

Klasikou každé jedlé výzdoby jsou nejrůzněji nazdobené perníčky a další drobné sladké sušenky. Z nich si můžete vyrobit i krásné řetězy do oken či na stromek. Navlékněte je na krátké provázky, ty navažte na jeden dlouhý a řetěz je na světě. Mezi ně můžete navěsit i sušené pomeranče, citrony nebo koření.

Na stromek můžete samozřejmě věšet i jednotlivé sušenky, uplatníte je ale při výrobě v podstatě jakékoliv vánoční dekorace. A rozhodně nemusí být ozdobené jen klasickou bílou polevou. Nechte děti, ať na ně přidělají i lentilky nebo jiné barevné bonbony. Upečte velké perníkové domky a nechte děti vyřádit se při jejich zdobení.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Perníčky zdobily už stromky našich prababičekFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čokoládové bonbony

Pamatujete na čokoládové kolekce, které se navěšely na stromek a v průběhu Vánoc na něm zůstávaly jen zbytky obalů? V obchodech je opět najdete, ale čokoládové dekorace, které se dají „tajně“ ujídat, si můžete vyrobit i z domácích čokoládových pralinek. Stačí je zabalit do celofánu, barevného alobalu nebo klidně do malých krabiček a rozvěšet je, kdekoliv vás napadne. Jen pozor na zdroje tepla, kterými mohou být i žárovky na řetězech, ty by mohly čokoládu rozpustit.

A tady najdete návod, jak si vyrobit domácí lanýže nebo pralinky.

Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Kvalitní čokoládové bonbony mohou nahradit tradiční kolekce, které se nezměnily od dob našeho dětství Foto: Arina P Habich, Shutterstock.com

Pomeranče a další citrusy

Z pomeranče nebo grepu se dají vyrobit krásné svícny. Nemají dlouhou trvanlivost, ale provoní celý byt a děti se při jejich výrobě zabaví na celé odpoledne. Do čistého pomeranče stačí nahoře vykrojit otvor na čajovou svíčku a do kůry zapíchat v různých ornamentech hřebíček, případně nalepit i další koření. Z hřebíčku vyrobte i „nožičky“, aby se pomerančový svícen neodkutálel!

Sušená kolečka citrusů můžete opět přidělat v podstatě kamkoliv. Krásná jsou i jako doplněk dárkového balení. Další možnost je využít je i s křížalami a kořením (jako např. bobkový list) k výrobě girland. Krásně voní i vypadají a na výzdobu štědrovečerního stolu budou opravdu originální!

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Svícen z pomeranče dlouho nevydrží, ale i během několika dnů nadělá hodně radostiFoto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Preclíky

Zdá se vám nemožné udělat z preclíků hezkou vánoční dekoraci? Vzpomeňte si na preclíky máčené v čokoládě, které byly před pár lety hitem, a zkuste zapojit představivost. Z preclíků slepených bílou i tmavou čokoládou nebo cukrovou polevou totiž může vzniknout originální věneček na pověšení do okna nebo na stůl. A postupně můžete olupovat!

Foto: rainbow33, Shutterstock.com

Efektní i chutnéFoto: rainbow33, Shutterstock.com

Rozmarýn

Způsobů, jak vyrobit věnečky, je nespočet. Krásné na dekoraci štědrovečerního stolu jsou i ty vyrobené ze snítek čerstvého rozmarýnu, na které můžete přidělat i pár klasických smrkových větviček. Jako ozdoby poslouží různé jedlé plody, sušené ovoce, křížaly nebo koření.

Foto: Alexey Sulima, Shutterstock.com

I rozmarýn může zdobitFoto: Alexey Sulima, Shutterstock.com

Cukr

V neposlední řadě uděláte výzdobu z obyčejného cukru. Na efekt „zasněžení“ je lepší použít kokos, ale z cukru vyrobíte třeba krásná lízátka. Ta můžete zabalit do celofánu a navěsit je na stromek či větve, bude z nich i krásný jedlý dárek jako drobnost třeba pro kolegy. Jak je vyrobit, se dozvíte v tomto článku.

Foto: Bramthestocker, Shutterstock.com

Na cukrová lízátka nalákáte nejen děti, ale i dospěléFoto: Bramthestocker, Shutterstock.com

Reklama

Načítám