Hlavní obsah
3,9
(31)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Moje představa prostého stromečku s ozdobami ze slámy se doma nesetkává s pochopením – manžel i synové očekávají hýřivé barvy a hodně čokolád. Jenomže – Mikuláš doma, od babiček, z besídky ve školce, adventní kalendáře.... Myšlenka na to, že koupím další průmyslově vyrobené sladkosti, mi nedělá radost. Přitom je výroba domácích salonek překvapivě snadná a rychlá. Ve srovnání s kupovanými jsou o kapku zdravější, o hodně chutnější, a rozhodně levnější. Tak který druh si vyberete vy?

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
75 kusů
Na želé salonky budete potřebovat:
  • 400 ml džusu
  • 5 g agaru
  • 1 lžička oleje
Na kokosové salonky budete potřebovat:
  • 100 g kokosu
  • 50 g sušeného mléka
  • 100 g salka
  • 1 lžíce rumu
Na salonky ze slaného karamelu potřebujete:
  • 200 g salka
  • 80 ml mléka
  • 200 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 4 g soli
Na namáčení:
  • 300 g hořké čokoládové polevy v sáčku
Článek

Čas potřebný na přípravu receptu v úvodu článku potřebujete na výrobu všech třech druhů salonek. Stejně tak i počet kusů počítá s tím, že zkusíte všechny verze. Když se rozhodnete jenom pro jeden druh, čas na přípravu se zkrátí a vy si vyrobíte asi 25 kusů – množství ingrediencí proto u každého druhu případně znásobte.

01.

Želé salonky: Příprava je opravdu jednoduchá: V rendlíku zahřejte džus, vsypte do něj agarový prášek a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Menší hranatou nádobu vymažte kapkou rostlinného oleje, vlijte do ní povařenou směs a nechte vychladit. Hotové želé nakrájejte nožem lehce potřeným olejem na kousky, namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.

Můj tip: Vyberte si džus, který vám nejvíc chutná. Z třešňového a brusinkového získáte krásně červené želé, jablečný můžete vánočně okořenit skořicí a špetkou hřebíčku. Když se vám bude zdát málo sladký, přidejte případně lžíci cukru.

02.

Kokosové salonky: Do velké mísy vsypte všechny ingredience a rukou zpracujte na tuhou a mírně lepivou hmotu. Menší hranatou nádobu vyložte papírem na pečení a hmotu do ní pečlivě upěchujte tak, aby vznikla vrstva vysoká přibližně 1,5 cm. Nechte v chladu schnout do druhého dne. Poté nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé salonky a máčejte je rozpuštěné čokoládě.

Můj tip: Do základní hmoty můžete přidat i 2–3 lžíce vaječného likéru.

03.

Salonky ze slaného karamelu: Práce s karamelovou hmotou je nejsložitější. Lepí se a není tak pevná, jako první dvě. Pomůže, když necháte hotovou hmotu chvíli ztuhnout v mrazničce a nůž i papír, do kterého budete karamelové salonky balit, potřete kapkou chuťově neutrálního oleje. Do rendlíku odvažte všechny ingredience a za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný, míchejte a vařte asi 20–25 minut. Ke konci varu hmota zezlátne, zhoustne a na povrchu se budou tvořit velké bublavé krátery (pro exaktní typy s teploměrem – teplota dosáhne asi 118 stupňů). Hrnec odstavte z ohně a chvilku míchejte, až hmota začne tuhnout. Vlijte ji do hranaté nádoby vyložené papírem na pečení, nechte v chladu do druhého dne. Ostrým nožem potřeným olejem krájejte jednotlivé karamely. Tyhle karamelové kousky nemáčejte v polevě. 

Můj tip: V průběhu vaření neochutnávejte! Opravdu ne! Karamelová hmota je mimořádně horká, spálíte se.Na balení jednotlivých salonek se jako spodní vrstva hodí nastříhaný svačinový papír.

Navnadili jsme vás na domácí přípravu? 

Reklama

Související témata: