Hlavní obsah
3,9
(31)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Mikulášská doma, od babiček, z besídky ve školce, adventní kalendáře.... Nechcete kupovat další průmyslově vyrobené sladkosti? Vyrobte si domácí salonky. Je to překvapivě snadné a rychlé. Ve srovnání s kupovanými jsou o kapku zdravější, o hodně chutnější a rozhodně levnější. Tak který druh si vyberete vy?

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
75 kusů
Na želé salonky
  • 400 ml džusu
  • 5 g agaru
  • 1 lžička oleje
Na kokosové salonky
  • 100 g kokosu
  • 50 g sušeného mléka
  • 100 g salka
  • 1 lžíce rumu
Na salonky ze slaného karamelu
  • 200 g salka
  • 80 ml mléka
  • 200 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 4 g soli
Na namáčení
  • 300 g hořké čokoládové polevy v sáčku
Článek

Čas potřebný na přípravu receptu v úvodu článku potřebujete na výrobu všech třech druhů salonek. Stejně tak i počet kusů počítá s tím, že zkusíte všechny verze. Když se rozhodnete jenom pro jeden druh, čas na přípravu se zkrátí a vy vyrobíte asi 25 kusů – množství ingrediencí proto u každého druhu případně znásobte.

Postup

01.

ŽELÉ SALONKY: Příprava je opravdu jednoduchá. V rendlíku zahřejte džus, vsypejte do něj agarový prášek a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Menší hranatou nádobu vymažte kapkou rostlinného oleje, vlijte do ní povařenou směs a nechte vychladit. Hotové želé nakrájejte nožem lehce potřeným olejem na kousky, namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.

Tip: Vyberte si džus, který vám nejvíc chutná. Z třešňového a brusinkového získáte krásně červené želé, jablečný můžete vánočně okořenit skořicí a špetkou hřebíčku. Když se vám bude zdát málo sladký, přidejte případně lžíci cukru.

02.

KOKOSOVÉ SALONKY: Do velké mísy vsypejte všechny ingredience a rukou zpracujte na tuhou a mírně lepivou hmotu. Menší hranatou nádobu vyložte papírem na pečení a hmotu do ní pečlivě upěchujte, tak aby vznikla vrstva vysoká přibližně 1,5 cm. Nechte v chladu schnout do druhého dne. Poté nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé salonky a máčejte je v rozpuštěné čokoládě.

Tip: Do základní hmoty můžete přidat i 2–3 lžíce vaječného likéru.

03.

SALONKY ZE SLANÉHO KARAMELU: Práce s karamelovou hmotou je nejsložitější. Lepí se a není tak pevná jako první dvě. Pomůže, když necháte hotovou hmotu chvíli ztuhnout v mrazničce a nůž i papír, do kterého budete karamelové salonky balit, potřete kapkou chuťově neutrálního oleje. Do rendlíku odvažte všechny ingredience a za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný, míchejte a vařte asi 20–25 minut. Ke konci varu hmota zezlátne, zhoustne a na povrchu se budou tvořit velké bublavé krátery (pro exaktní typy: teplota dosáhne asi 118 stupňů). Hrnec odstavte z ohně a chvilku míchejte, až hmota začne tuhnout. Vlijte ji do hranaté nádoby vyložené papírem na pečení, nechte v chladu do druhého dne. Pak ostrým nožem potřeným olejem krájejte jednotlivé karamely. Tyhle karamelové kousky nemáčejte v polevě. 

Tip: V průběhu vaření neochutnávejte! Opravdu ne! Karamelová hmota je mimořádně horká, spálíte se. Na balení jednotlivých salonek se jako spodní vrstva hodí nastříhaný svačinový papír.

Načítám