Hlavní obsah

Vánoční cukroví: 3 božské variace s marmeládou

Foto: Jakub Jurdič

Slepované mandlové cukroví, dortíčky, nebo sádlovky? Dneska si určitě vyberete!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slepované cukroví je základ! Proto vám dnes přinášíme tři tipy z redakce, ve kterých se maže a slepuje o sto šest. Čím? Marmeládou!

Článek

Cukroví promazané marmeládou patří k tomu nejoblíbenějšímu. Ať už jde o linecké nebo jiný slepovaný druh, marmeláda dokáže udělat pochoutku z každého kousku! Těsto krásně zjemní a ovoní, když navíc cukroví necháte chvilku uležet, zvláční a rozpadá se na jazyku! Dneska pro vás máme tři tipy od nás z redakce – Janiny dortíčky, Eviny sádlovky a Katčino mandlové cukroví. Kterým začnete?

Janiny brabantské dortíčky

Asi na 5 plechů potřebujete: 360 g hladké mouky, 360 g másla, 180 g cukru moučka, 180 g mletých ořechů, pečicí papír

Na slepení a ozdobu: 3 lžíce rybízové marmelády, 100 g čokolády na vaření, 50 g lískových ořechů,

Foto: Jakub Jurdič

Dortíčky doladěné čokoládou a ořechem lahodí oku i jazykuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Ze všech surovin zpracujete jednotné těsto. Nechte ho aspoň 30 minut v chladničce, rozválejte kolečka velká tak, jak se vám líbí, Jana dělá raději menší. Kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte na 170 stupňů asi 10 minut. Pečivo raději hlídejte, snadno se spálí. Hotová kolečka slepujte rybízovou marmeládou, polejte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte ořechem.

Sádlovky s důlkem od Evy

Na 2 plechy potřebujete:170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce holandského kakaa, potravinovou fólii, 3 lžíce marmelády na naplnění

Foto: Jakub Jurdič

Kakaové sádlovky jsou křehké, akorát sladké a marmeláda v nich chutná bezkonkurenčněFoto: Jakub Jurdič

Postup: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc uležet. Z těsta tvarujte malé kuličky, klaďte je na suchý plech a do středu každé kuličky udělejte obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10 minut. Pozor, hned po upečení jsou velmi křehké, z plechu je sundejte, až když trochu zchladnou. Po úplném vystydnutí plňte důlky rybízovou nebo višňovou marmeládou.

Mandlové pečivo podle Katky

Na 4 plechy potřebujete:140 g hladké mouky, 140 g tuku na pečení, 70 g cukru moučka, 50 g namletých mandlí, libovolnou marmeládu na slepení, 100 g čokolády

Foto: Jakub Jurdič

Madlové cukroví slepte marmeládou, a pak se můžete vyřádit se zdobením!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Z hladké mouky, tuku, cukru a mandlí vypracujte pevné těsto. Vyválejte tenký plát a vykrajujte libovolné tvary, které pečte na 170 stupňů asi 8 minut, dokud kraje nezrůžoví. Pak cukroví slepujte marmeládou a na závěr nepravidelně zdobte rozpuštěnou čokoládou. Dejte do chladu odpočinout a můžete začít mlsat.

Co slepované cukroví u vás doma? Jaké je vaším favoritem?

Reklama

Načítám