Hlavní obsah

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Hodnocení:
(40)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Někdo na Vánoce peče jen cukroví a vánočku, někdo přidá i štrúdl a biskupský chlebíček. U nás se odjakživa pečou i ořechové řezy se žloutkovou polevou. Dáte si s námi i vy?

Ingredience pro:
1 pekáč
Těsto
  • 170 g moučkového cukru
  • 170 g měkkého másla
  • 170 g mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 4 bílky
  • 1 špetka soli
  • 100 g polohrubé mouky
  • mletý hřebíček
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Poleva
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na pekáček
  • máslo
  • hrubá mouka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Menší pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Krok 2: Moučkový cukr vyšlehejte s měkkým máslem do pěny. Postupně jeden za druhým zašlehávejte žloutky. Opatrně vmíchejte mleté ořechy. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte s mletým hřebíčkem a práškem do pečiva. Oboje střídavě zapracujte do těsta. Hotové těsto rovnoměrně nalijte do pekáčku, uhlaďte a pečte asi 35 minut dozlatova.

Krok 3: Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do vysoké husté pěny. Dochuťte citronovou šťávou. Upečené řezy rovnoměrně potřete polevou a nechte ztuhnout. Hotové krájejte horkým nožem, aby poleva nepopraskala.

A co pečete kromě cukroví na Vánoce u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC
22. 12. 2017

Reklama

Sdílejte článek