Hlavní obsah

Věc, kterou nikdo nečekal. Ženy po sexu usínají dřív!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nespi, pojď si ještě hrát!“ Říkáte tohle svému partnerovi nebo naopak on vám? Schválně. Spočítejte, kolikrát za měsíc milenec po styku zabere dřív než vy. Možná mu křivdíte. Proč nás sex připravuje o poslední zbytky energie?

Článek

Sex má svoje fáze. První je vzrušení. Tělo reaguje na okolní podněty a stimulaci zvenčí. Pokud je dráždění účinné, následuje fáze plató neboli stádium před orgasmem (maximální nárůst vzrušení). Za třetí přichází slastné vyvrcholení a za čtvrté uvolnění. To je ta chvíle, kdy se k sobě mnozí tulí v rámci dohry. Ta je stejně důležitá jako předehra, protože posiluje pouto mezi partnery.

Opakovaný orgasmus

Některé ženy jsou schopné se z této fáze při opětovném sexuálním dráždění vrátit k dalšímu orgasmu. Jednomu, druhému, třetímu… U mužů ale nastupuje období, během kterého pociťují nižší sexuální dráždivost. Po určitou dobu nejsou schopní dosáhnout dostatečné erekce. A právě tehdy se obvykle, a rádi, přetáčejí na bok a usínají.

Jenže to by v tom nebyli vědci, aby zase něco nevyšťourali. Že si šlofíka dopřávají jen pánové? Omyl, i dámy mají co dělat, aby udržely kukadla otevřená, i když v menší míře. Nový výzkum poskytuje důkazy o tom, že pohlavní styk otupuje i ženy – tedy za jedné podmínky.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Většinou usínají po sexu rychleji muži. Za jakých podmínek jsou to ženy?Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Sperma uspává

Když výzkumníci ze Státní univerzity v New Yorku v Albany požádali 128 vysokoškolaček a 98 vysokoškoláků, aby se svěřili se svými sexuálními návyky po pohlavním styku, nejspíš vůbec netušili, co tím způsobí. Jeden si po aktu odskočí na toaletu, druhý si s chutí zakouří, třetí odpočívá. Má to nějakou souvislost s pohlavím? Do jisté míry.

A teď ta podmínka. Ukázalo se, že ženy, které mají v pochvě ejakulát, bývají unavené natolik, že si často dopřejí dvacet dřív než muži. Pánské mlíčí totiž na ně má sedativní účinky, píše se v akademickém žurnále Evolutionary Behavioral Sciences, ve kterém byla studie uveřejněna. Autorský tým, vedený americkým psychologem Gordonem Gallupem, ale nabízí i další vysvětlení opřené o tzv. adaptivní mechanismus ženského těla.

Jde o to, že aby si milenka v sobě udržela sperma a mohla snáze otěhotnět, potřebuje převážně ležet, tedy nestát na nohou – ejakulát pak předčasně z pochvy nevyteče ven. No a jak tak odpočívá (většinou na zádech) a nechává přírodu dělat svoji práci, zabere často dřív než její mužský společník. Únava je silnější než ona. Dostane se totiž do letargie, neaktivity a stavu ospalosti, kterému se těžko vzdoruje (zvlášť taková máma od pěti dětí může vyprávět).

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Příroda se stará o to, aby život nikdy nezanikl a pořád vznikal novýFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Šťastnější díky ejakulátu

Pro univerzitu v Albany je sperma vůbec oblíbeným tématem. Již v minulosti tamní vědci potvrdili, že semeno obsahuje látky, které zlepšují náladu a pozitivně ovlivňují úzkosti a deprese. Právě z jejich úst vyšla myšlenka, že ten obvykle bílý lepkavý dar, kterým si Cameron Diaz (48) v komedii Něco na té Mary je (1998) vylepšila svůj účes, působí jako antidepresivum ovlivňující i kvalitu spánku. Snižuje totiž hladinu stresového hormonu kortizolu a zároveň krotí migrény.

Výzkumníci tehdy uvedli, že vagina absorbuje řadu složek spermatu, které jsou přítomné v krevním řečišti během několika hodin po styku, takže ono vyklidnění není jenom chvilkovou epizodkou a evidentně ho přepracované a vystresované partnerky a matky potřebují co možná nejčastěji.

Závěrem uvedl Gordon Gallup, že lidé, bez ohledu na pohlaví, po sexu neusnou, pokud ho provozují během dne. Mají totiž na paměti, co všechno musí ještě ten den udělat. Šlofík lze očekávat spíš v podvečerních a následně večerních hodinách.

Načítám