Hlavní obsah

Je polykání ejakulátu škodlivé?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ženy si ho dávají na pleť a někteří z něj i vaří. Navzdory tomu, že recepty s pánským mlíčím nesbíráte, určitě o něm máte svoje mínění – pravděpodobně negativní. Produkt pánských varlat je totiž opředen několika mýty, které mu kazí pověst. Co všechno vám skutečně může způsobit a kdy je vhodný čas na jeho polykání?

Článek

Nejčastěji má mléčně bílou, sklovitou barvu, která však někdy může být nažloutlá až nahnědlá. Obecně se mu říká sperma či semeno, co jsou zavádějící termíny. Výměšek pohlavních žláz muže se nazývá ejakulát, jenž se skládá ze spermií a semenné plazmy.

Ejakulát lepí, a také chutná podle toho, jak se jeho „výrobce“ stravuje a jakým životním stylem žije. Neprospívá mu alkohol ani kouření. Obsahuje ale mnoho minerálních látek od vápníku po zinek. Nalézt se v něm dá i vitamin C, fruktóza, bílkoviny a kreatin, látka, která zásobuje energií naše svaly. Na první pohled se tedy zdá, že polykání takové výživné tekutiny nikomu neublíží. Ale co když je to přesně obráceně?

Rizika orálního sexu

Orální sex patří mezi nejoblíbenější milostné praktiky milenců. Pokud jej poskytujete muži, který má pohlavně přenosnou chorobu (chlamydie, kapavku, virus HPV či HIV), riskujete, že se nakazíte. Nezáleží na tom, zda mlíčí spolknete nebo rychle vyplivnete, v takovém případě stačí, že se dostalo do úst.

Jen pro upřesnění, orální sex třeba takovou rakovinu krku (orofaryngeální karcinom) sám o sobě nezpůsobuje, nicméně lidský papilomavirus (HPV) ano. Číhá v krku a při sexu může dojít k přenosu. Nicméně za předpokladu, že je partner zdravý, existuje jen velmi málo potencionálních rizik. Jedním z nich je však alergie.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Za normálních okolností se tvoří okolo 1500 spermií za sekundu, což za den dělá několik milionůFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Alergická reakce

Tady nejde o pouhou antipatii nebo rozmar. Alergie na ejakulát, respektive na bílkovinu v něm obsaženou, byla vědecky poprvé popsána v roce 1967. Projevuje se svěděním a pálením v místě kontaktu ejakulátu s kůží nebo sliznicí. Běžný je i otok a zarudnutí postiženého místa. V některých vážnějších případech se objevuje ztížené dýchání a pálení očí. Setkat se lze i s problémy s trávením, za které však nemůže bílkovina, ale pro změnu nesnášenlivost fruktózy. Pak je kontakt s ejakulátem a jeho polykání rizikové.

A nutno podotknout, že ženy trpící touto alergií mají problém s otěhotněním, neboť jejich tělo partnerův semenný dar odmítá. Dobrou zprávou je, že pokud vás alergie nesužuje – a za dobrý zdravotní stav partnera dáte ruku do ohně, není se čeho bát.

Ztloustnete?

V šokující knize receptů od Paula Photenhauera, který tvrdí, že sperma je nejen výživné, ale také má skvělou konzistenci a unikátní vlastnosti vhodné k vaření, se dočtete, že se ejakulát může přidat do krémových palačinek i zákusků z čokolády. Tenhle kulinářský dobrodruh své příznivce vybízí, aby pánský materiál sbírali z pokud možno důvěryhodných zdrojů a sem tam si z něj připravili něco dobrého.

Co se týká kalorického propočtu, obsahuje maximálně pět kalorií na průměrnou dávku 2–6 mililitrů. Nemusí se tedy obávat, taková porce z vás baculku neudělá.

Příjemné je, že těhotenství je také z obliga. Spermie uložené v trávicím traktu se nedostanou do reprodukčního systému, takže produkt pánských varlat můžete ochutnávat, co hrdlo ráčí. Kdy se to ještě doporučuje?

Možná náhražka antidepresiv 

Vědci odhalili, že polykání spermatu snižuje riziko preeklampsie u těhotných žen. Zlepšuje také náladu a krotí úzkosti a deprese, což má na svědomí přítomnost několika hormonů s uvolňujícími účinky (melatonin, oxytocin a serotonin).

Nicméně podmínkou pro získání všech výhod přijímání ejakulátu ústy (či pochvou) stále zůstává „zdravotně nezávadný“ partner žijící v monogamním vztahu. Máte-li podezření na nějakou neplechu, věřte, že mnoho z pohlavně přenosných infekcí se v současnosti dá odhalit i pomocí domácího testu zakoupeného v lékárně. Vyšetření se provádí jako běžný odběr moči, přičemž výsledek znáte za pár minut. Tak jak, polykáte?

Sexuální apetit podle barvy vlasů. Je pravdou to, co se říká o zrzkách? 

Reklama

Načítám