Hlavní obsah

Návyky, které ničí sexuální život

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že pro svůj milostný život děláte maximum? Možná to není tak docela pravda. Nebo jste se snad vzdali škodlivých návyků, které ho pohřbívají? Jestli nevíte, které to jsou, prozradíme vám to.

Článek

Ne, nikdo nikdy neříkal, že sexualita je jednoduchá „disciplína“ řízená přírodou, během které jde jen o bezproblémové zasouvání penisu do pochvy. Když k tomu přičtete manipulaci s kondomem, pohlavně přenosné nemoci, neplánované těhotenství, všechny ty trapasy od zatoulaného prezervativu po únik vzduchu z vagíny, je stále o čem přemýšlet. Však ona i sexuální touha je něco jako samostatný vědní obor! Máte přehled o tom, co stojí mezi vámi, libidem a spokojeným intimním životem? Jestli se potýkáte s trablemi, dejte si pozor na tyhle špatné návyky!

1. Málo spánku 

Spánek je základní fyziologická potřeba, přičemž se udává, že dospělý jedinec by si v noci měl odpočinout 7 až 9 hodin. Pokud se párkrát za sebou k tomuto odborníky doporučovanému limitu nepřiblížíte, počítejte s tím, že přestanete mít po nějaké době chuť na sex. Na vině je rostoucí hladina hormonu kortizolu v krvi. Ten snižuje libido u obou pohlaví. S nedostatkem spánku však souvisí i nárůst tělesné hmotnosti, která si se sexem taktéž moc nerozumí.

2. Nezdravé jídlo

Asi víte, že když ráno vstáváte s pocitem, že vás přejel kombajn, dříve nebo později máte mnohem větší hlad a zároveň vás dohánějí chutě na sladké, tučné a mastné jídlo. Unavené a nevyspalé tělo se tímto způsobem dožaduje dávky rychlé energie. Jenže nezdravé potraviny se podepisují na nadváze. Usazený tuk pak způsobuje pokles produkce testosteronu. Platí, že čím je testosteronu víc, tím pociťujeme vyšší sexuální touhu. Proto lékaři v této souvislosti varují, že zvlášť ženy s nějakými těmi kily navíc mají potíže se vzrušit a dosáhnout orgasmu.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Tuk z nezdravého jídla snižuje hladinu testosteronuFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

3. Stres

Finanční starosti, přesčasy, náročné projekty, vyčerpávající péče o rodinné příslušníky, zkrátka stres – další příčina nízké sexuální touhy, neboť se taktéž pojí s uvolňováním stresových hormonů. K nim, tedy kromě již zmíněného kortizolu, patří i adrenalin. Právě na něj však lidé reagují různě. Většinou se považuje za hrobaře libida, ovšem najdou se i tací, u nichž sexualitu naopak provokuje. Ale těch je jako šafránu.

Sluší se také uvést, že pokud chronické a přehlížené úzkosti a stres přerostou v depresi, jedná se o další důvod k obavám. Nežádoucím účinkem některých antidepresiv a léků ovlivňujících centrální nervový systém jsou problémy v sexuálním životě – zejména ztráta zájmu a prožitku při milování.

4. Náročné cvičení

Dřete na své postavě? Může to být draze vykoupeno. Autoři studie vydané v magazínu Medicine & Science in Sports & Exercise odhalili, že sexuální život mužů a žen ničí i náročné cvičení. Co se týče libida, jsou prý vhodné tréninky mírné či nízké intenzity a s kratší dobou trvání. Pravidelný záhul v parku nebo v tělocvičně totiž způsobuje nejenom fyzickou únavu, ale i pokles testosteronu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Příliš unavené tělo už nemá na sex energiiFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Hrátky s chytrými telefony a tablety

Z průzkumu výrobce kondomů, firmy Durex, která vyzpovídala dva tisíce lidí, vyplývá, že 72 procent dospělých drží mobil i při milování, polovina s ním chodí spát a 4 procenta lidí zase neiniciují sex, protože je odrazuje fakt, že se do něj partner pořád dívá. Notebooky, tablety a chytré telefony zkrátka jen rozptylují a odvádějí pozornost od podstatných věcí.

6. Kouření a pití

O účincích alkoholu na sex toho bylo napsáno už dost (čeho se bát, když je milenec pivař). Jenže ani kouření není z obliga. Bývá označováno za vraha srdce a plic. V neposlední řadě je zodpovědné i za sníženou hladinu testosteronu v krvi, tedy i nízkou sexuální touhu. Dále způsobuje zvýšenou koncentraci mastných kyselin, což vede k ucpání arterií a jiných přítoků krve do genitálií. V překladu to znamená, že nikotin může snížit schopnost dosáhnout orgasmu. A to nechcete.

Důvody, proč lidé odmítají sex? Tyhle patří k těm nejčastějším! Je to i váš případ?

Reklama

Načítám