Hlavní obsah
3,1
(402)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Šakšuka jsou vejce ve výrazné rajčatové omáčce trochu podobné leču. Ale víc cool leču! I proto ji najdete nejen v severní Africe a Izraeli, kde recept vznikl, ale také na jídelních lístcích evropských módních bister. Velkou parádu s ní uděláte také při domácí přípravě: není na ní nic těžkého a hodí se jako sytá snídaně i lehká večeře.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Vejce a omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 ks paprik
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli a pepře
Dle chuti
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1/4 balení sýru feta
  • 1 ks červené cibule
Článek

Postup

01.

Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte na tenké proužky pokrájenou velkou cibuli a papriky a asi 10 minut restujte. Vmíchejte česnek, římský kmín a mletou papriku a nechte pár vteřin rozvonět.

02.

Do pánve přidejte protlak a rajčata. Plechovku od rajčat ještě vypláchněte vodou a omáčku zřeďte. Osolte a přiveďte k varu.

03.

Do směsi udělejte čtyři důlky, do každého rozklepněte vajíčko, osolte a opepřete a na mírném plameni zahřívejte, až bílek zatuhne. Můžete posypat trochou sýra.

04.

Podávejte jen tak, s čerstvým koriandrem a proužky červené cibule nebo třeba s plátkem domácího semínkového chleba.

Foto: Jakub Jurdič

Při přípravě jídla nikdy nezapomínejte na bílkoviny: ať už z masa, luštěnin, nebo vajecFoto: Jakub Jurdič

Připravte si celé blízkovýchodní menu: křupavý domácí falafel a cizrnový hummus se spolu se šakšukou hodí na sytou večeři i třeba parádní brunch.

Reklama

Načítám