Hlavní obsah

Velký jarní úklid podle feng šuej: Na co nezapomenout?

Foto: Veres Production, Shutterstock.com

Foto: Veres Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože to tak poslední dobou nevypadalo, začalo před několika týdny jaro a příroda se pomalu probouzí ze zimního spánku. Spolu s tím přichází čas na probuzení interiéru.

Článek

Jaro si spousta lidí spojuje s velkým úklidem. Ten má za úkol zbavit interiér líné zimní energie, oživit ho a připravit na nadcházející měsíce. A prospěje i vám. V čistém a zdravém domově se totiž mnohem lépe žije. Při úklidu se inspirujte tradičním čínským učením feng šuej.

Nechte proudit energii

Feng šuej se zabývá vztahem člověka k jeho okolnímu prostředí, tedy například bytu, a jeho hlavním cílem je nastolit mezi nimi harmonii potřebnou k ničím nerušenému proudění energie. V praxi to znamená, že byste se ve svém domě měli cítit v bezpečí, spokojení a nic by vám v něm nemělo ubírat sílu.

Velkým zlodějem pozitivní energie bývá hlavně nepořádek. Ať už vám vadí sebemenší smítko prachu, nebo se v troše chaosu a zmatku doslova vyžíváte, jakmile překročí binec vaši pomyslnou hranici, může u vás způsobit pocity únavy, otupělosti a demotivace.

Naučte se vyhazovat věci

Jednou ze zásad feng šuej je proto pravidelné zbavování se nepořádku a věcí, které už vám nijak neslouží. Vyhraďte si na úklid dostatek času a projděte všechny místnosti, skříně, komody, šuplíky, spíž, sklep i půdu. Vymeťte veškerý prach, odstraňte nečistoty a u každé uložené věci se zeptejte, zda ji vy či někdo z rodiny skutečně potřebuje a využívá. Jestli je odpověď ne a daná věc pro vás není důležitá, vyhoďte ji, darujte nebo prodejte.

Zbavte se také starých a nepotřebných účtenek, nefungujících spotřebičů a uschlých rostlin či jejich listů. A pokud máte automobil, odstraňte veteš i z něj.

Foto: Alina Boldina, Shutterstock.com

Pořádnou očistu proveďte i s rostlinami. Zbavte je starých listů a s těmi, které už se nedají zachránit, se rozlučteFoto: Alina Boldina, Shutterstock.com

Zásadní trojice podle feng šuej

Při gruntování byste se měli soustředit především na tři místnosti. Kuchyni, koupelnu a ložnici. Strava je základem vašeho zdraví a tomu by měl odpovídat i stav místnosti, v níž pokrmy připravujete. Vydrhněte kuchyňskou linku, kachličky, svítidla i spotřebiče. Nezanedbávejte ani jejich vnitřek, umyjte i nepoužívané nádobí a nezapomeňte na lednici a mrazák. Jak ho rychle odmrazit?

V koupelně, symbolu čistoty a hygieny, otevřete všechna okna dokořán nebo spusťte větráky a pusťte se do boje proti plísním a vlhkosti. Dejte vyprat ručníky a osušky, odstraňte vodní kámen, vydrhněte spáry, vyleštěte zrcadla i sanitární vybavení a pročistěte odpady. Neopomíjejte ani pračku a toaletu. Zkontrolujte každý přípravek a těch s prošlou záruční lhůtou se nemilosrdně zbavte. Stejně jako prázdných lahviček od parfémů či kosmetiky.

Ložnice je místem odpočinku, kde byste měli po náročném dni vypnout a načerpat energii. V neuklizené a zaprášené místnosti to ovšem příliš nepůjde. Ukliďte nejen viditelné povrchy a prostory, ale dopřejte péči i matraci a prostoru pod postelí, který by měl být v ideálním případě prázdný. Pokud zde ukládáte nezbytné věci, alespoň je zbavte prachu a urovnejte.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

V kuchyni důkladně vyčistěte každý kout. Jen tak v ní budete moct připravit skutečně zdravá jídlaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dveře a okna

Stejně jako se říká, že oči jsou okna do duše, ve feng šuej platí, že okna jsou oči vašeho domu. Z toho důvodu je důležité dbát na jejich čistotu a výborný stav. Jak se správně myjí okna?

Dveře zase představují ústa, skrz něž pronášíte různé druhy energie. Je proto vhodné udržovat je v dobrém stavu a pravidelně je zvenku i zevnitř mýt. Nezapomeňte při tom na kliky, rámy, zvonek ani rohožky.

Foto: VIKTORIUS-73, Shutterstock.com

U dveří nezapomeňte na pečlivé vyčištění kliky i rámůFoto: VIKTORIUS-73, Shutterstock.com

Vneste do bytu zdravou energii

Po velkém úklidu následuje ve feng šuej ještě jeden krok – energetická očista domu. Využít k ní můžete plamen svíčky (vyberte si ji třeba podle horoskopu) či vůni z vonných tyčinek a vykuřovadel. Ideální je k tomu šalvěj nebo levandule.

Užitečná je také sůl, především ta mořská, která prý pohlcuje negativní energii. Nasypte hrst do všech místností a nechte přes noc působit. Ráno ji vyhoďte rovnou do popelnice a dům pořádně vyvětrejte.

Načítám