Hlavní obsah

Závěsy, žaluzie, rolety: Jaké mají výhody a nevýhody?

Foto: aoya, Shutterstock.com

Foto: aoya, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, zda budete svůj interiér stínit závěsy, roletami nebo žaluziemi, není jen otázkou estetiky a vašeho vkusu. Každé řešení má své výhody i nevýhody. Jaké to jsou?

Článek

I když patříte mezi milovníky slunečního světla, ne vždy je doma vítáno. V ložnici je správné zatemnění (i před umělým nočním osvětlením z ulice) jedním z předpokladů pro kvalitní spánek. Vhodné stínění oken oceníte i pro jeho schopnost regulovat teplotu a intenzitu světla během letních měsíců, v neposlední řadě je i ochránce vašeho soukromí. Na výběr máte hned z několika řešení. Co je dobré si uvědomit?

Závěsy mohou proměnit interiér

Závěsy jsou dnes již tradiční doplněk většiny domů i bytů. Jejich největší výhodou je, že se dají snadno vyměnit a jsou efektivní dekorací. Na výběr máte skutečně z velkého množství materiálů, barev i vzorů.

Potřebujete zvednout náladu a rozjasnit byt v zimních měsících? Není nic jednoduššího než si na garnýž pověsit závěs z lehké textilie v hřejivých barvách. V létě pak naopak můžete sáhnout po zatemňujících závěsech, přes něž se dostane méně světla a které mohou pomoci proti přehřívání místnosti.

Zvládnou jednotlivé místnosti opticky zvětšit i zmenšit, což se ovšem při jejich nevhodném použití může stát nevýhodou. Snadno chytají prach a nečistoty, jednou za čas je tedy nutné je sundat a vyprat. Ze stejného důvodu nejsou příliš vhodné pro alergiky, kterým může zachytávající se prach zhoršovat stav.

Foto: All About Space, Shutterstock.com

Závěsy mohou interiér opticky zvětšit i zmenšit, snadno ale zachytávají prach a mohou tak působit problémy alergikůmFoto: All About Space, Shutterstock.com

Vnitřní žaluzie dlouho vydrží

Vnitřní žaluzie si svou oblibu získaly hlavně díky tomu, že jsou jednoduché na ovládání a snadno se jimi dá regulovat, kolik světla si do místnosti pustíte. Mají dlouhou životnost, jsou cenově dostupné a vyrábějí se z různých materiálů. Nejběžnější jsou lehké hliníkové, k dostání jsou ale i dřevěné nebo bambusové, vhodné třeba do koupelen.

Jejich velkou nevýhodou je, že nemají téměř žádné izolační schopnosti a jejich čištění může být o něco náročnější. Na rychlé vyčištění vím stačí prachovka, při důkladném je ale třeba čistit lamely jednu po druhé. Domácnosti s alergiky by měly žaluzie spíše luxovat. Úklid je značně jednodušší u integrovaných žaluzií, které se instalují mezi skleněné okenní tabule.

Foto: Christine Bird, Shutterstock.com

Vnitřní žaluzie jsou levné a odolné, jen jsou trochu náročnější na údržbuFoto: Christine Bird, Shutterstock.com

Vnitřní rolety skvěle stíní

Třetí klasikou jsou vnitřní rolety. Většinou bývají z textilu, obvykle z polyesteru, dostupné jsou také dřevěné či bambusové, vhodné do vlhkých místností. Textilní materiály mohou být i různě upravené. Sehnat tak můžete například rolety odpuzující prach nebo ty, které propouští světlo, ale zároveň ohlídají vaše soukromí.

Přestože velmi dobře stíní, příliš s nimi neovlivníte, kolik světla si domů pustíte. Můžete je sice stáhnout a vytáhnout, a to částečně či úplně, víc s nimi ovšem na rozdíl od žaluzií nezmůžete.

Foto: kunmom, Shutterstock.com

Rolety sice dobře stíní, jejich nevýhodou ale je, že s nimi průchod světla nemůžete příliš regulovatFoto: kunmom, Shutterstock.com

Venkovní žaluzie a rolety proti světlu i hluku

Žaluzie i rolety jsou kromě svých vnitřních variant dostupné také ve venkovním provedení. To má oproti interiérovým variantám hned několik výhod. Protože zachytí sluneční paprsky dříve, než dopadnou na sklo, snáze ochrání interiér před venkovním teplem. Lépe blokují i světlo a díky izolačním schopnostem propustí méně venkovního hluku. To ocení hlavně lidé bydlící v centru města nebo poblíž frekventovaných silnic. V neposlední řadě chrání i okna jako taková, a to hlavně vůči dešti, kroupám nebo námraze.

Jejich nevýhodou může být větší počáteční investice. Žaluzie bývají náročnější na údržbu, především pokud bydlíte u rušných silnic nebo v oblastech s větším výskytem prachu a pylů. Někoho může odradit také to, že během silného větru mohou lamely chrastit.

O něco lépe jsou na tom rolety, jejichž největší nevýhoda je stejná jako u těch vnitřních – nemůžete příliš regulovat, kolik světla si domů pustíte. Více o venkovních žaluziích a roletách

Reklama

Načítám