Hlavní obsah

Rozkvetlý balkon: Těhle 10 květin ho ozdobí nejlépe!

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Toužíte mít na balkoně svou malou rozkvetlou oázu, ale tápete nad tím, jaké druhy květin zvolit? Nemusíte se omezovat jen na tradiční muškáty nebo petúnie! Přinášíme tipy na nejkrásnější květiny pro každý balkon.

Článek

Pokud bydlíte v bytě, bývají okenní parapety a balkon jediným místem, kde se můžete pustit do zahradničení. Pěstovat se tu dají bylinky, zelenina (v truhlíku se daří třeba ředkvičkám) i nejrůznější okrasné rostliny. S předpěstováním ze semínek se nejčastěji začíná od ledna do března, některé můžete zasívat celoročně. Nyní se u většiny květin poohlédněte už spíše po sazeničkách. Ty se vysazují převážně v květnu.

Přejete si, aby vám to na balkoně pořádně rozkvetlo, ale muškáty vás příliš nebaví? Víme, jakým druhům byste mohli dát šanci!

1. Kosmatec: zvládne sucho i slunce

Kosmatec má lehce dužnaté listy, díky čemuž mu nevadí sucho ani přímé sluníčko. Líbit se mu tak bude hlavně na jižní a západní světové straně. Žádnou zvláštní péči nevyžaduje, stačí ho chránit před deštěm a jednou za čas ho mírně zalít. Na oplátku nechá váš balkon rozkvést květy různých barev.

Foto: Aleksandr Naumenko, Shutterstock.com

Kosmatec není náročný na pěstování a zvládne sluníčko i polostínFoto: Aleksandr Naumenko, Shutterstock.com

2. Šrucha: vydrží i větší teplotní výkyvy

Další nenáročnou rostlinou je šrucha. Miluje přímé slunce a zvládne se přizpůsobit i větším teplotním výkyvům. Dobře snáší sucho, takže vám odpustí, když ji občas zapomenete zalít. Ocení pravidelné měsíční hnojení. Truhlíky zdobí žlutými, oranžovými či červenými květy.

Foto: NOPPHARAT7824, Shutterstock.com

Šrucha se dokáže přizpůsobit teplotním výkyvům a zvládne i suchoFoto: NOPPHARAT7824, Shutterstock.com

3. Fuchsie: poradí si se stínem

Poněkud náročnější jsou fuchsie. Mají rády polostín a snesou i stín, hodí se tedy spíše na východní nebo severní stranu, je ale třeba chránit je před větrem a průvanem. V období vegetace je potěšíte vydatnou zálivkou a hnojením alespoň dvakrát do týdne. Jejich substrát by nikdy neměl vyschnout, pozor si ovšem dejte i na jeho přemokření. Za vaši péči se vám odmění květy v odstínech bílé, růžové, purpurové a červené.

Semínka fuchsie patří k těm, které se dají vysévat po celý rok. Čím dříve je na jaře zasejete, tím dříve vám vykvetou.

Foto: Natashka-mamashka, Shutterstock.com

Fuchsie má nejraději místa v polostínu chráněná před průvanemFoto: Natashka-mamashka, Shutterstock.com

4. Vějířovka: nevadí jí déšť ani vítr

Jak její jméno napovídá, připomínají její květy malé vějířky. Nejlépe vykvete na sluncem zalitých místech a protože je samočisticí, nemusíte se starat od odstraňování zvadlých květů. Nepotřebuje ochranu před větrem ani deštěm a půdu má ráda mírně vlhkou. Zalévejte ji měkkou vodou. Víte, jak ji získat?

Foto: Gurcharan Singh, Shutterstock.com

O vějířovku se příliš starat nemusíte, jen je třeba udržovat její půdu mírně vlhkouFoto: Gurcharan Singh, Shutterstock.com

5. Mandevila: může růst jako popínavá i převislá

Mandevila se hodí spíše na větší balkony. V dobrých podmínkách může tahle popínavá dřevina vyrůst až několik metrů do výšky, pěstovat ji můžete ale i jako převislou rostlinu v závěsných květináčích. Potěšíte ji mírnou zálivkou a během vegetačního období přihnojením jednou týdně. Daří se jí na polostinných i stinných místech, nesvědčí jí vítr. Nejsnáze ji seženete jako sazeničku, která se vysazuje v dubnu a květnu.

Foto: Simone Hogan, Shutterstock.com

Mandevilu můžete pěstovat také jako převislou rostlinu v závěsném květináčiFoto: Simone Hogan, Shutterstock.com

6. Netýkavka: ideální do polostínu

V polostínu se líbí také netýkavkám. Zvládnou i úplný stín, jen v něm méně pokvetou. Vyhovuje jim mírně kyselá půda a pravidelná zálivka, dejte si však pozor na jejich přemokření i vyschnutí. Prospívat budou v samozavlažovacích truhlících i závěsných nádobách. Jejich květy hrají barvami od bílé přes lososovou až po odstíny červené a fialové.

Foto: Jeanne Emmel, Shutterstock.com

Netýkavky potřebují pravidelnou zálivku, vhodné jsou pro ně samozavlažovací truhlíkyFoto: Jeanne Emmel, Shutterstock.com

7. Osteospermum: nenáročná a odolná vůči větru

Balkon zaručeně oživí osteospermum známá také jako kapská kopretina nebo paprskovka. Kvete různými barvami, je nenáročná a miluje slunná místa. Roste i v polostínu, květům se v něm ovšem příliš nedaří. Nemusíte ji chránit před větrem, zapomínat byste ale neměli na pravidelnou zálivku. Dopřejte jí dobře propustnou půdu bohatou na živiny.

Foto: Sodel Vladyslav, Shutterstock.com

Osteospermum potřebuje půdu bohatou na živiny a pravidelnou zálivkuFoto: Sodel Vladyslav, Shutterstock.com

8. Lilek jasmínokvětý: miluje teplo a sluníčko

Pokud se vám líbí jemné něžné kvítky, oblíbíte si lilek jasmínokvětý. Jedná se o popínavou rostlinu, která má ráda teplá slunná místa, vydatnou zálivku a pravidelné přihnojení jednou týdně. Kvítka má nejčastěji bílá, objevit se mohou ale i v odstínech fialové.

Foto: Iva Villi, Shutterstock.com

Popínavý lilek jasmínokvětý si libuje na teplých a slunných místechFoto: Iva Villi, Shutterstock.com

9. Verbena: prospěje jí fosfor a zaštipování

Verbena, označovaná také jako sporýš, miluje slunce. Její květy hrají bílou, růžovou, červenou, modrou nebo fialovou. Je náročná na příjem vody, nejlépe se jí proto bude dařit v samozavlažovacím truhlíku. Květenství podpoříte zaštipováním starých květů a hnojivem s obsahem fosforu. Kromě února a března ji lze vysévat i na konci léta, seženete ji také vzrostlou v květináči.

Foto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Verbena s malými kvítky uspořádanými do souborů má ráda především sluníčkoFoto: Flower_Garden, Shutterstock.com

10. Lantána: potěší ji zálivka i hnojení

Květy lantány, česky též libory, mění v průběhu kvetení barvu, výjimku tvoří jen rostliny s bílými květy. Má ráda slunná místa, vydatnou zálivku a hnojení jednou týdně. Semena se vysévají od ledna do dubna. Jestli máte domácí mazlíčky nebo malé děti, dejte ji z jejich dosahu. Tahle rostlina je totiž jedovatá.

Foto: Andre Silva Pinto, Shutterstock.com

Protože je lantána jedovatá, držte ji z dosahu dětí a zvířátekFoto: Andre Silva Pinto, Shutterstock.com

Než se pustíte do osazování balkonu, ujasněte si další věci, kromě toho, jak moc na něj svítí slunce. Kolik času chcete rostlinám věnovat? Jak vybrat správné truhlíky? 

Reklama

Související témata: