Hlavní obsah
3,1
(451)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Prosinec bývá protkán nekonečným pečením vánočního cukroví. Uvolněte pro jednou troubu něčemu jinému a pusťte se do vepřové pečeně. Stačí jen minimum ingrediencí, příprava je hotová za pár minut a pak už pracuje jen trouba.

10 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule
  • 1,5 lžičky drceného kmínu
  • 700 g kysaného zelí
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Vepřovou pečeni (použít můžete také třeba krkovici) podle potřeby zbavte přebytečných blan. Ze všech stran osolte a opepřete, v případě krkovice také zpevněte provázkem do úhledného válečku. 

02.

V pekáči na plotně rozehřejte sádlo a váleček masa na něm ze všech stran zprudka opečte dohněda. Maso vyjměte.

03.

Ve výpeku zlehka osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kysané zelí a kmín a promíchejte. Podle toho, jak moc kyselé zelí máte v oblibě, ho případně nejdřív propláchněte ve studené vodě – zbavíte se tak části výrazné kyselosti až štiplavosti.

04.

Na zelí doprostřed pekáče usaďte opečené maso, podlijte asi 100 ml vody nebo vepřového či hovězího vývaru a vložte do trouby. Pečte doměkka asi dvě hodiny. Během pečení podle potřeby podlévejte vodou a nezapomeňte občas šťávou přelít i maso.

05.

Plátky masa se zelím podávejte s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky.

Reklama