Hlavní obsah
3,4
(55)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Salsa verde v překladu znamená zelená omáčka a vzhledem k její celosvětové oblíbenosti neexistuje jeden správný recept na tu pravou. Jinak se připravuje v Itálii, jinak ve Španělsku a jinak třeba v Argentině. Salsu verde si můžete připravit kdykoliv a z téměř čehokoliv zeleného. Bylinky rozmixujte s olejem a základ je hotový! Naše verze je se slupkami od okurek.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na salsu verde
  • 1 salátová okurka
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky saturejky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 75 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z půlky limetky
  • sůl a pepř
Na maso
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
Článek

Postup

01.

Bylinky a slupky z kousku okurky (zbytek snězte nebo použijte do salátu) dejte do mixéru nebo sekáčku, zalijte je olivovým olejem a rozmixujte. Kromě zmíněných bylinek se hodí trocha oregana, pár listů bazalky, petrželka nebo klidně mrkvová nať. Osolte, opepřete, dochuťte limetkovou šťávou (nebo vinným octem) a je hotovo. Slupky z omytých okurek dodají omáčce úžasnou svěžest.

02.

Kuřecí prsa naporcujte na medailonky, případně nižší plátky a z obou stran je osolte a opepřete. V pánvi na troše oleje nebo na grilu potřeném olejem pak maso z obou stran opékejte dozlatova. 

03.

Hotové kuřecí maso podávejte se salsou verde, jako příloha se hodí brambory, originální bramborové přílohy či bramborové hranolky nebo pečivo.

Tip: Do omáčky můžete rozmixovat i cibuli, pár listů mladé řepy nebo nať jarní cibulky. Italové přidávají i kapary a ančovičky, Mexičané se neobejdou bez koriandru a zelené chilli papričky, základem argentinské chimichurri verde je petrželka a česnek.

K masu můžete použít i spoustu jiných jednoduchých omáček. Zkuste BBQ omáčku podle Martina Škody nebo třeba již zmiňovanou petrželovou chimichurri verde.

Reklama