Hlavní obsah

Jak připravit domácnost na krizovou situaci: kolik vody potřebujete na týden a kam se skrýt

Foto: LADO, Shutterstock.com

Foto: LADO, Shutterstock.com

Reklama

Válka na Ukrajině ukázala, jak rychle se může obyčejný každodenní život změnit v něco, na co je jen málokdo připraven. Hodně lidí se začalo ptát, zda nenastal čas připravit se na možnou krizi. Co mít po ruce a kam se schovat?

Článek

Už to není válka z televizní obrazovky, ale skoro za humny. I proto se hodně lidí začalo ptát, jak se zachovat, kdyby nějakým způsobem dopadla i na nás. „Hackerská skupina Anonymous pohrozila Rusku kybernetickým útokem na kritickou infrastrukturu. Dá se čekat, že Rusko disponuje podobnou možností rozsáhlého kybernetického útoku. Kdyby k tomu došlo, znamená to výpadky elektřiny, vody, platebního systému, a tím pádem všech základních služeb,“ říká Pavel Houdek z webu Moderní sebeobrana, který připravil i návod, jak se na krizovou situaci připravit.

Není to ale pouze o válce, krizová situace může přijít i během přírodních katastrof, jako jsou povodně či tornáda, které se i v našich končinách začínají objevovat čím dál tím častěji. Stačí si vzpomenout na loňský rok. Co je tedy dobré mít doma připravené?

1. Jak si poradit bez elektřiny a vody

Pokud přijde blackout, nebudou fungovat obchody, banky, internet, televize. Nepůjde ani plynový kotel, lednička, varná deska, nemusí téct voda, nepojede výtah.... Než se podaří všechno opravit, může to trvat pár dní. Co si na tu dobu nachystat?

Voda

Musíte počítat ne s hodinami bez vody, ale s několika dny. „Na základní přežití potřebuje jedna osoba asi dva litry vody na den. Na přežití s trochou základního komfortu okolo pěti litrů. Čtyřčlenná domácnost tedy potřebuje šedesát litrů vody,“ uvádí Pavel Houdek. Je dobré mít nakoupenou balenou vodu nebo mít doma pár kanystrů, do kterých vodu natočíte. Kdybyste to stihli, šlo by napustit i vanu a pár větších nádob, a vyplatí se chytat dešťovou vodu.

Foto: Inna Dodor, Shutterstock.com

Mít doma zásobu vody na pár dní, to se hodí vždy!Foto: Inna Dodor, Shutterstock.com

Jídlo

Pár dní lze vystačit s trvanlivými potravinami, které není třeba dál upravovat a dají se jíst rovnou: konzervy, zavařeniny, kompoty, sušenky, cereální tyčinky, hroznový cukr v tabletách, trvanlivé pečivo a suchary, oříšky, čokoláda a také pomalu se kazící zelenina a ovoce.

Kdybyste měli díky turistickému vařiči na pevný líh nebo kamnům na tuhá paliva kde vařit, lze si udělat zásobu těstovin, oleje, instantních polévek a podobně. Nezapomeňte ani na dostatek krmiva a vody pro zvířata!

Hygienické potřeby

Vybavit byste se měli i zásobou hygienických prostředků. Jde o toaletní papír, mýdlo, prací prášek, zubní pastu a kartáčky, dámské vložky a případně dětské pleny. Pamatujte na dezinfekční prostředky, antiperspiranty, vlhčené ubrousky a pytle na odpadky.

Finance

Bankomaty ani banky bez proudu nefungují, takže je dobré mít doma i hotovost v menších bankovkách a mincích. A kolik? Počítejte s výrazným nárůstem cen za všechno, takže se doporučuje zhruba jeden měsíční plat.

Foto: tartanparty, Shutterstock.com

Do krizové výbavy domácnosti s malými dětmi patří rozhodně i zásoba plenekFoto: tartanparty, Shutterstock.com

Světlo a teplo

Pro chladné dny a noci se vyplatí mít peřiny, deky a zimní oblečení, včetně kvalitních bot. Jestli máte možnost topit v kamnech na tuhá paliva, udělejte si zásobu dřeva nebo uhlí. Světlo zajistí čelovka, svítilny se zásobou baterií nebo dynamo svítilna, zásoba zapalovačů a sirek, dostatečné množství svíček – ty dovedou případně i docela zahřát.

Doprava

S veřejnou dopravou počítat nemůžete, takže hleďte na to, abyste měli pojízdné auto, kvalitní baterii a hlavně dostatek paliva na dojezd do místa, kde by se vám mohlo dostat pomoci: ať už je to nemocnice, místo určené k evakuaci, nebo rodina a přátelé.

Foto: Creative_Bird, Shutterstock.com

V autě udržujte dostatečné množství paliva, abyste mohli dojet do bezpečí, v případě potřeby se bude hodit i něco navíc v kanystruFoto: Creative_Bird, Shutterstock.com

Zdroj informací

Zcela jistě by bylo dobré mít rádio na baterie nebo dobíjecí power bankou. Výhodou by byla klasická telefonní linka, která funguje i bez proudu.

První pomoc

Vybavte si domácí lékárničku tak, abyste mohli ošetřit a vydezinfikovat ránu, zvládnout nachlazení a teplotu, ulevit při bolesti a při zažívacích obtížích. Pokud berete léky, na kterých jste závislí, pořiďte si dostatečnou zásobu. Samozřejmostí by měl být respirátor pro případ chemického poplachu.

2. Kde se schovat?

Je dobré vědět, kam se v případě potřeby můžete jít schovat. Ptejte se na místním úřadě nebo hasičů: poradí, kam to máte nejblíž. Podívejte se na stránky Hasičského záchranného sboru ČR: jsou tam tipy, jak si vyrobit improvizovaný úkryt, i seznam stálých krytů. Nejlepší je podle odborníků použít sklep nebo tunel, případně metro.

3. Co má obsahovat evakuační zavazadlo?

Pro případ vážného nebezpečí je vhodné přichystat si evakuační zavazadlo. Co do něj? Na stránkách Policie ČR radí: Základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a pitnou vodu. Předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor. Osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti. Přenosné rádio s rezervními bateriemi. Toaletní a hygienické potřeby. Léky, svítilnu. Náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel nebo přikrývku. Kapesní nůž, otvírák na konzervy, zápalky, šití a další drobnosti.

Pokud s sebou budete mít zvíře, pak pro něj přibalte krmivo, pití, jeho zdravotní průkaz, potřeby (obojek či náhubek) a případně přepravku.

POMOC UKRAJINĚ

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, jak nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Pokud máte ve svém okolí Ukrajince, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc, který poskytuje relevantní informace, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině. Vytvořily ho významné pomáhající organizace a má za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

Reklama

Související témata:
Blackout

Načítám