Hlavní obsah

Nedostatek železa? 5 způsobů, jak se obejít bez prášků

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bledost, závratě, ale i potíže s dýcháním, nepravidelný srdeční tep. Tak se ke slovu hlásí anémie, způsobená většinou nedostatkem železa. Jak se jí vyvarovat?

Článek

Už vám někdy doktor řekl, že máte anémii? Pak víte, že jste chudokrevní. Předcházet anemickým projevům můžete konzumováním potravin, které železo pomohou doplnit nebo vstřebat. Železo je součástí hemoglobinu, což je barvivo červených krvinek. Společně s nimi zajišťuje přenos kyslíku z plic do ostatních tkání.

Neléčená anémie se samozřejmě projeví i na vašem zdraví. Kromě toho, že se budete cítit více unavení, ačkoli počet naspaných hodin se nezmění, se může ukázat i zvýšenou tvorbou modřin. Někdy lidé pociťují také brnění končetin, jako kdyby prožili nějaký šok. V nejhorších případech může dojít i k onemocnění srdce.

Hlídejte si DDD

Dospělý člověk má v těle přirozeně asi 3,5–5 mg železa. Tato zásoba se ale každý den o 1–2 mg snižuje. „Navíc z železa, které přijmete stravou, vstřebá organismus jen 10–15 %, proto jej musíte sníst mnohem více,“ vysvětluje výživová poradkyně Jiřina Mačková.

Doporučená denní dávka železa (DDD) pro dospělé se pohybuje kolem 18 mg. Při menstruaci, v těhotenství a při kojení, stejně jako při pooperačních či poúrazových stavech, se potřeba jeho přísunu zvyšuje.

„Více železa vyžadují také lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou. A to nejen sportovci, ale i fyzicky pracující. Potřebují více zdrojů pro přenos kyslíku do tkání,“ dodává Ing. Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

Nevíte-li si v tomto směru rady, neváhejte se poradit s lékařem, nebo vyzkoušejte přírodní doplňky stravy. Nedostatek železa a následná anémie se samozřejmě projeví i na vašem zdraví. Kromě toho, že se budete cítit více unavení, ačkoli počet naspaných hodin se nezmění, se projevuje i zvýšenou tvorbou modřin. Někdy lidé pociťují také brnění končetin, jako kdyby prožili nějaký šok.

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Dejte si denně hrst mandlí a nejen, že doplníte železo, ale navíc prospějete i srdciFoto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Jak doplnit železo? Zařaďte tuto silnou pětku.

1. Potraviny bohaté na vitamin C

Příjem železa sám o sobě nestačí. Organismus potřebuje železo dobře vstřebat, a s tím nám pomůže vitamin C. Na ten jsou bohaté zejména citrony, pomeranče, jahody a kiwi. Ze zeleniny je to brokolice, květák, papriky, špenát, zelí, batáty a rajčata.

2. Ovoce zvyšující tvorbu hemoglobinu

Granátová jablka, jablka a banány nejen že skvěle chutnají, ale přispívají k řešení anemických stavů. Podporují totiž tvorbu krevního barviva hemoglobinu. Dopřávejte si toto ovoce nejlépe každý den.

3. Kysané mléčné výrobky

Bílý jogurt, tvaroh nebo kefír jsou super produkty bohaté na probiotika. Ta zlepšují trávení a zdraví střev. V krvi pomáhají zvyšovat hladinu vitaminu B12 a železa.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kysané mléčné výrobky obsahují probiotika, která pomáhají zvyšovat hladinu železaFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

4. Mandle

Mandle dokážou pro anemiky doslova zázraky. Jsou plné zdravých tuků (mastných kyselin, hlavně linolové důležité pro nervovou soustavu), železa a dalších živin. Jezte je denně, doporučená dávka je 30 g, to odpovídá přibližně jedné hrsti.

5. Luštěniny

Fazole, čočka, hrách, sójové boby a cizrna. Jsou nejen skvělým zdrojem železa, ale také vlákniny, kyseliny listové, hořčíku a draslíku. Jejich dostatečná konzumace pomáhá zabránit projevům anémie a stará se o to, aby vaše srdce po všech stránkách prospívalo.

Reklama

Načítám