Hlavní obsah

5 znamení, že můžete mít potíže se srdcem

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Zhoršující se únava, otoky nohou, bolesti při chůzi, bolest hlavy a závratě. I tak může srdce volat o pomoc. Jedná se o nenápadné a ne zcela typické signály, které značí, že oběhový systém možná začíná selhávat. Netýká se to i vás?

Článek

Perfektní funkce srdce a celého krevního oběhu je základním předpokladem dobrého zdraví. Jakmile je s nimi něco v nepořádku, v těle se to projeví. A nemusí to být vždy jen bolestí na hrudi či dušností, ale i méně výraznými a netypickými příznaky.

Jestliže vás obtěžuje jedna či více z následujících nepříjemností a přidávají se k nim třeba dechové obtíže, poraďte se s lékařem. „A to nejlépe s takovým, který vás dobře zná a na základě vašich stesků provede potřebná vyšetření vedoucí k zjištění příčiny a případnému nastavení léčby,“ radí Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK.

1. Postupně se zhoršující únava

Únava může značit mnoho problémů – a potíže se srdcem patří mezi ně. Vybavte si, jak se cítíte, když máte virózu – tahle únava je jiná, než když se „jen“ špatně vyspíte. Podobně ohlašuje oběhová soustava, že není v dobré kondici. „Důvodem může být postupné selhávání srdce jako pumpy, která ztrácí schopnost v dostatečné míře přenášet kyslík z plic k důležitým orgánům, včetně svaloviny,“ vysvětluje Josef Štolfa. Pokud vyčerpání neodchází ani po několika týdnech, poraďte se s lékařem.

2. Oteklé nohy

Těhotenství, křečové žíly, ploché nohy, dlouhé cestování, onemocnění ledvin nebo některé léky – to všechno mohou být důvody otoků nohou. Jedním z hlavních faktorů bývá i selhávání srdce jako pumpy, proto opakované potíže nepodceňujte a snažte se najít jejich příčinu. (Už jste vyzkoušeli kompresky?)

Foto: kwanchai.c, Shutterstock.com

Bolesti lýtek nebo stehen mohou značit postižení cév dolních končetin Foto: kwanchai.c, Shutterstock.com

3. Častější bolesti hlavy

Někdy je bolest hlavy prostě jen bolest hlavy. Pro postižení srdce sice není typická, ale když se opakuje a nemáte pro ni jiné vysvětlení, může se jednat o signál, že srdce pumpuje neuspokojivě a nestačí dostatečně zásobovat mozek krví.

4. Závratě

Když se vám zamotá hlava, může to být tím, že jste to přehnali s cvičením nebo jste v průběhu dne málo pili. Občasné zatočení hlavy není nic neobvyklého. Zaznamenáte-li však takové stavy častěji, opět je namístě porada s lékařem. „Může totiž dojít k zúžení cév zásobujících mozek, což vede k jeho horšímu okysličení,“ vysvětluje David Halata, předseda Pracovní skupiny venkovského lékařství.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Bolest hlavy nebo závratě naznačují, že srdce jako pumpa selháváFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

5. Bolesti při chůzi

Trápí vás při chůzi neobvyklé křeče v oblasti lýtek nebo stehen? Možná cévy nefungují správně a jedná se o příznaky aterosklerózy dolních končetin, při jejímž vzniku hraje velkou roli vysoký cholesterol a tlak a také kouření, obezita a cukrovka. Tenhle problém může předpovídat budoucí postižení cév, které zásobují krví srdce.

„Je potřeba si uvědomit, že zvýšené hladiny tuků v krvi protékají všemi cévami a postižení cév v jednom místě bude velice pravděpodobně brzy následováno postižením dalšího místa,“ vysvětluje David Halata. Pokud se obtíže s nohama nelepší ani po několika týdnech, obraťte se na odborníka, i když je považujete za banální. „Včasně zahájená léčba v kombinaci se změnou životního stylu může riziko dalšího postižení výrazně snížit,“ dodává David Halata.

Reklama