Hlavní obsah
3,1
(24)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Pokud se vám zachce exotičtější chuti moučníku, vyzkoušejte krvavé pomeranče. Jsou neodolatelné!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 2 ks krvavého pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
K dokončení
  • 2 ks krvavého pomeranče
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Koláčovou formu (nebo menší formu na biskupský chlebíček) vymažte tukem a vysypte moukou. V misce promíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Ve větší míse prošlehejte jogurt s cukrem a postupně zapracujte i vejce, kůru a šťávu ze dvou krvavých pomerančů a vanilku. (Nemáte-li řecký jogurt, bude stačit hustý bílý jogurt.)

02.

Prosetou mouku vmíchejte do jogurtovo-vaječné směsi a vypracujte jednolité hladké těsto. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový olej. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 50 minut dozlatova.

03.

Upečený koláč vyjměte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte polevu. Jemně nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče a asi tři lžíce pomerančové šťávy míchejte se zhruba hrnkem moučkového cukru, dokud nevznikne dokonale hladká růžová poleva. Podle potřeby trochu šťávy nebo cukru přidejte. Druhý pomeranč nakrájejte na tenká kolečka.

04.

Vychladlý koláč ozdobte cukrovou polevou a plátky pomeranče.

Tip: Nemáte-li krvavé pomeranče, použít můžete samozřejmě i klasické – volte ale spíš druh pikantnější chuti nebo přidejte trochu grepové šťávy. 

Chutnají vám pomeranče? Nemusíte je mít jen ve sladkých jídlech. Chuťové pohárky jistě potěší kachna na pomerančích, kuřecí stehna na medu a pomerančích či játra grilovaná na pomerančích

Reklama

Načítám