Hlavní obsah

Vychytávka pro zahrádkáře: Originální zápichy do záhonků

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Počasí za okny napovídá, že je správný čas na vysetí mrkve, ředkviček či hrášku. Abyste i po nějaké době věděli, co kde máte, je třeba si záhonky nějak označit. A jestli jste alespoň trošku kreativní, pusťte se do vlastní výroby – není to nic složitého.

Článek

Zapálení zahrádkáři věnují hodiny rytí záhonů, výběru odrůd pro letošní sezonu, předpěstování sazeniček… a tak si určitě najdou i chvíli na to, aby své dílo završili nějakou pěknou dekorací. Může to být třeba kreativně pojatý zápich s obrázkem nebo nápisem, na co že se to můžete za pár měsíců na daném místě těšit. Jahodník a sazeničku rajčete pozná každý, ale když sejete mrkev v jinou dobu než špenát, těžko si budete v odstupu několika týdnů pamatovat, co jste kam zaseli. A právě proto je dobré mít hezké značky.

Rychlovka na pět minut

Foto: Tomáš Rubín

Žlutá krásně vynikne a upoutá pozornostFoto: Tomáš Rubín

Obyčejné kolíčky na prádlo jsou neuvěřitelně variabilní. Můžete z nich vyrobit podložku pod hrnec, obal na květináč, háček na utěrku a mnoho dalšího. My jsme je využili coby improvizovaný „rozcestník“. Namalujte je akrylovými barvami na jakýkoli odstín, tenkým fixem napište názvy zeleniny a nakonec přelakujte bezbarvým lakem na nehty. Nápis ani barva se ani nehne a vy budete mít na zahrádce pořádek.

Obyčejné kamení  

Foto: Tomáš Rubín

Oblázky jsou zdobné samy o sobě, což teprve pomalované!Foto: Tomáš Rubín

Kameny jsou věčné a při tvoření vděčné. Temperami nebo jakýmikoli jinými barvami namalujte jednoduché obrázky zeleniny, kterou se chystáte pěstovat, a obtáhněte kontury výrazným fixem. Dílo tak krásně „ožije“. Pak už stačí jen přetřít vrstvou bezbarvého laku na nehty, který malbu zafixuje a kameni zároveň dodá lesk.

Pěstování bylinek s grácií

Foto: Tomáš Rubín

Dodejte zelenému zdraví v květináči trochu rozvernosti barvenými stužkamiFoto: Tomáš Rubín

Bazalka, koriandr, máta, pažitka – základní „parapetní vybavení“ každého dobrého kuchaře. Jídlu dodají správný šmrnc, vůni a někdy i exotičtější nádech. Ať už je kupujete vzrostlé v supermarketu nebo je sami pěstujete ze semínek, určitě neuškodí něčím je oživit. Právě vtipně pojatý zápich udělá trochu parády navíc. Stará vidlička jako základ, seřízlý korkový špunt s nápisem a barevná mašle jako tečka. Žádná věda, jen trochu invence…

Pro šikovné ručičky

Foto: Tomáš Rubín

Ani déšť, ani přímé slunce neublíží těmto barevným značkám z fimo hmotyFoto: Tomáš Rubín

Poznáváte víčka ze zavařovacích sklenic? Právě ta můžete využít jako „nástěnku“ pro malá umělecká dílka. Ne, neděste se! Hrášek, okurku i ředkvičku přece svedete vymodelovat i se zavřenýma očima. Vždyť to nemusí být dokonalé. Stačí, abyste poznali, co tím chtěl básník říci… Fimo hmota se prodává v kreativních obchůdcích v různých barvách, v malém balení. Vytvrdne po upečení v troubě.

Zelenina vlaje ve větru jako korouhvička

Foto: Tomáš Rubín

Drobná, ale mnohdy významná ozdoba záhonkuFoto: Tomáš Rubín

Smršťovací fólie je módní záležitostí posledních let, a tak ji snadno koupíte ve výtvarných potřebách. Jak s ní pracovat, jsme vám podrobně ukazovali v článku o nášivkách. Ve zkratce: namalujete zhruba čtyřikrát větší obrázek na fólii, vybarvíte fixami, vystřihnete a pečete v troubě, dokud se nesmrští do plochého tvaru. Výsledné obrázky pověsíte na drátek a připevníte ke klacíku.

Truhlíková podívaná

Foto: Tomáš Rubín

Nepřipomíná vám to poskládané kostičky scrabble?Foto: Tomáš Rubín

Tenhle tip je pro ty, kteří si nevěří v popisování vlastní rukou. Samolepky s písmenky pro prvňáčky koupíte v každém papírnictví a zachrání vás. Nalepíte je pod sebe na nabarvené dřevěné špachtle a máte vystaráno. Pokud byste je zapichovali do truhlíků vně oken, pak nezapomeňte na závěrečnou vrstvu laku. Dodá výsledku na trvanlivosti.

Líbí se vám naše jarní tipy? Necháte se inspirovat? 

Reklama

Související témata:

Načítám