Hlavní obsah

Výrazná proměna studentského pokoje s omezeným rozpočtem

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato proměna studentského dokazuje, že i s velmi omezeným rozpočtem (a samozřejmě za předpokladu, že se přiloží ruce k dílu) lze dosáhnout výrazného efektu.

Článek

Proměna tohoto pokoje pro osmnáctiletou studentku byla velká výzva. Nevelký rozpočet mě přivedl k nápadu zrenovovat starý nábytek, a tak jsme společnými silami zapracovaly na kompletní přestavbě pokoje. Ten je nyní světlejší, uspořádanější a zohledňuje nároky dospívající slečny.

Recyklace nábytku

Po zhlédnutí pokoje jsem se s dívkou shodla na základních nedostatcích stávajícího uspořádání: tmavost pokoje, špatné rozestavení a nesourodost nábytku a velké množství předmětů.

Díky tomu, že většina nábytku byla z masivu, začala jsem uvažovat o renovaci jednotlivých kousků zařízení, a tím docílit barevného sjednocení.

Foto: bydlimhezky.cz

Postupně jsme renovovaly všechny původní kusy nábytku, stůl, regál i zrcadlo – bylo to náročnější než koupit nové, ale výrazně se uspořily financeFoto: bydlimhezky.cz

Barevné tapety

Studentka si přála velmi výrazné tapety tmavých barev s plastickým vzorem. Abych mohla její přání splnit a zároveň dodržet předsevzetí, že pokoj bude po proměně světlejší, vybrala jsem vhodnou kombinaci barev a tapetu použila jen na určitý výsek stěny.

Barvy, které se v pokoji objevují, jsou bílá, velmi světlá pudrově růžová, šedo-modrá (barva na tapetě) a doplňkové barvy: černá a metalická měděná, která je trendy barvou posledních let a optimálně doplňuje pudrově růžovou. V interiéru se objevila na moderním designovém svítidle, lampičce u postele a doplňcích.

Foto: bydlimhezky.cz

Pudrově růžová je barva látky, kterou jsem použila jak na závěsy, tak na ušití návleku na židli (má původně výrazně zelenou barvu) a zbylo mi i na polštářFoto: bydlimhezky.cz

Co bylo drahé, a na čem jsme ušetřily

Nejdražšími položkami proměny byla ta část zařízení, která byla poškozená a stará a musela se koupit nová. Jednalo se o bílé dveře, bílou rozkládací postel (nahradila nevyhovující palandu), měděné designové svítidlo a podlahovou krytinu (lino zastoupilo koberec). Výraznou finanční úsporu znamenalo to, že práce jako výmalba, nalepení tapety, úprava závěsů, šití potahů na polštáře a židli, renovace zrcadla koupeného na inzerát, stolu či skříněk jsme zvládly svépomocí, a to za pouhých osm víkendů.

Změna úchytek dokáže divy

Veškerý nábytek v pokoji jsme tak zachovaly, ale změnou barev a úchytek se naprosto změnil. Postupně jsme zbrousily a natřely šatní skříň, regál, komodu i stůl. Použila jsem bílou a šedo-modrou barvu.

Další cestou, jak ušetřit, byla koupě věcí přes bazar či antik. Často překvapivě narazím na krásné, zachovalé, levné a originální kousky, které jedinečně dotvoří interiér. Pro někoho může být renovace nábytku science fiction, ale překvapivě to není až tak nereálné. Chce to jen odhodlání a trpělivost.

Foto: bydlimhezky.cz

Studentka má velkou radost hlavně z pohodlné postele, která nahradila palandu, pod kterou nebylo možné si komfortně sednout, aniž by se nemusela hrbitFoto: bydlimhezky.cz

Jak sladit detaily

Velmi mě bavilo ladit detaily, kterých se studentka nebála. Například oválné zrcadlo jsem koupila na inzerát, dřevěný rám jsem zbrousila, opravila plnícím tmelem praskliny, připevnila řezbu na jeho vrchní část a natřela barvou (vychytávky ze starých záclon). Orámování světýlky vykouzlí při setmění příjemnou atmosféru.

Na stůl, který je opatřen modro-šedým nátěrem jsem přenesla přes šablonu vzor z tapety. Šablonu jsem vyrobila z tvrdého papíru a použila pěnový váleček namočený do bílé barvy.

Rámečky na oblíbené fotografie, textilie i doplňky – to vše je pečlivě vybráno v barvách pokoje – vznikla tím harmonie.

Výraznou tapetu jsme nalepily i na zadní stranu regálu, zbytek je natřen bílou barvou, opět tak vznikl originální kousek nábytku.

Pokoji v neposlední řadě pomohlo i celkové uspořádání a roztřídění nepoužívaných předmětů – méně znamená v tomto případě více.

Víte, co o vás prozradí váš byt?  Schválně, jestli to sedí!

Reklama

Načítám