Hlavní obsah
3,9
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Poctivý vývar patří na každý stůl – a každý týden může být jiný. Zkuste náš tip na lehkou zeleninovou polévku s voňavým parmazánem. A pokud se neobejdete bez masa, přidejte smažené kuře.

45 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 ks fenyklu
  • 1 ks rajčat
  • 1 ks pórku
  • 6 ks ředkviček
  • 1 lžíce polévkového koření
  • 1 lžička soli
  • 30 g parmazánu
Kuře
  • 2 ks kuřecích stehenních řízků
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic oleje
Krutony
  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Všechnu zeleninu na polévku očistěte. Mrkev, petržel, celer a fenykl vložte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. K zelenině přidejte polévkové koření (pár kuliček černého pepře a nového koření, 1 bobkový list, 2 snítky hladkolisté petržele a 2 snítky tymiánu). Máte-li – stejně jako já – vyschlý zbytek parmazánu nebo parmazánovou kůrku, přidejte v celku i tu. Plamen stáhněte na minimum a za občasného probublání nechte asi 50 minut táhnout. 15 minut před koncem přidejte syrové rajče – dodá polévce svěžest a barvu, ale nejí se.

02.

Kuřecí řízky očistěte, osolte a klasicky obalte v hladké mouce, prošlehaném vajíčku a strouhance. Těsně před podáváním polévky je na rozpáleném oleji usmažte dozlatova.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky a promíchejte s utřeným česnekem, olivovým olejem a nastrouhaným parmazánem. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a dejte asi na deset minut do trouby. Když jsou krutony krásně zlaté, je hotovo.

04.

Mezitím nakrájejte najemno pórek a ředkvičky na kousky. Chcete-li mít v polévce více křupavé zeleniny, připravte si ještě jednu mrkev a půl petržele navíc a nakrájejte je na kousky. Když je vývar hotový, sceďte jej, osolte a dejte do něj připravenou zeleninu uvařit na skus.

05.

Polévku nalijte i s kousky zeleniny do talířů. Navrch dejte na tenké plátky nakrájené smažené kuře, hrst krutonů a podle chuti můžete ještě posypat trochou parmazánu.

Láká vás takhle bohatá a jednoduchá polévka?

Reklama

Načítám