Hlavní obsah

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Hodnocení:
(54)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

První jarní bylinky a plevele pomáhají nastartovat organismus dvěma způsoby: obsahují spoustu vitaminů a minerálů a zároveň nás sběr přinutí k pohybu na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 brambory
  • 4 vejce
  • 1 mladá cibulka
  • 2 kyselé okurky
  • 8 listů medvědího česneku
Na zálivku
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Medvědímu česneku se v posledních letech nevyhnete: začátek sezony bezpečně poznáte podle fotografií na sociálních sítích. Nedivím se, byla by škoda nevyužít jeho léčivé účinky a opravdu skvělou chuť. Jemné česnekové aroma výborně ladí s bramborami i vejci a jednoduchému salátu dodá překvapivou jiskru.

Postup

Krok 1: Brambory řádně operte a uvařte ve slupce doměkka – podle velikosti brambor to potrvá 2025 minut, vejce uvařte natvrdo a obojí nechte vychladnout. Medvědí česnek opláchněte a lístky nechte pořádně oschnout.

Tip: Převařená vejce mají suchý a drolivý žloutek s nevzhledným šedivým okrajem, hlídejte při vaření čas. Když si nejste jisti, jak je správně uvařit, mrkněte na jak správně uvařit vejce.

Krok 2: Ve větší míse dobře promíchejte suroviny na zálivku. Měla by být opravdu výrazná a lehce přesolená, musí ochutit poměrně velké množství surovin.

Tip: Zálivka na podobné druhy salátu je ožehavé kuchyňské téma: každý ji má rád jinak. Já používám stejný podíl majonézy a zakysané smetany. Není o mnoho dietnější než samotná majonéza, smetana jí ale přidá svěžest. Zda ale použijete jenom majonézu, jiný poměr surovin, nebo dokonce „jenom“ bílý jogurt, záleží na vás.

Krok 3: Bílou část jarní cibulky a kyselé okurky nakrájejte nadrobno. Přidejte do zálivky a promíchejte. Poté přidejte brambory nakrájené na menší kostky, znovu promíchejte a případně dochuťte solí, citronem a pepřem. Nakonec už jenom zlehka vmíchejte vejce nakrájená na kostičky a nahrubo nasekané listy medvědího česneku.

Krok 4: Salát nechte v chladu rozležet a podávejte: je poměrně sytý, k večeři vám k němu postačí kousek pečiva a pár čerstvých ředkviček. Nebo můžete zkusit upéct rychlý kefírový chléb ze čtyř surovin. Bude hotový dřív, než se salát rozleží.

Z brambor a vajec se dá vykouzlit tolik skvělých jídel! A pokaždé budou chutnat jinak: kořeněné kari brambory vás přenesou do Indie, bramborová tortilla do Španělska a ze zbylých brambor připravíte skvělé bramborové placky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 4. 2022

Reklama

Sdílejte článek