Článek
Medvědímu česneku se v posledních letech nevyhnete: začátek sezony bezpečně poznáte podle fotografií na sociálních sítích. Nedivím se, byla by škoda nevyužít jeho léčivé účinky a opravdu skvělou chuť. Jemné česnekové aroma výborně ladí s bramborami i vejci a jednoduchému salátu dodá překvapivou jiskru.
Postup
Krok 1: Brambory řádně operte a uvařte ve slupce doměkka – podle velikosti brambor to potrvá 20–25 minut, vejce uvařte natvrdo a obojí nechte vychladnout. Medvědí česnek opláchněte a lístky nechte pořádně oschnout.
Tip: Převařená vejce mají suchý a drolivý žloutek s nevzhledným šedivým okrajem, hlídejte při vaření čas. Když si nejste jisti, jak je správně uvařit, mrkněte na jak správně uvařit vejce.
Krok 2: Ve větší míse dobře promíchejte suroviny na zálivku. Měla by být opravdu výrazná a lehce přesolená, musí ochutit poměrně velké množství surovin.
Tip: Zálivka na podobné druhy salátu je ožehavé kuchyňské téma: každý ji má rád jinak. Já používám stejný podíl majonézy a zakysané smetany. Není o mnoho dietnější než samotná majonéza, smetana jí ale přidá svěžest. Zda ale použijete jenom majonézu, jiný poměr surovin, nebo dokonce „jenom“ bílý jogurt, záleží na vás.
Krok 3: Bílou část jarní cibulky a kyselé okurky nakrájejte nadrobno. Přidejte do zálivky a promíchejte. Poté přidejte brambory nakrájené na menší kostky, znovu promíchejte a případně dochuťte solí, citronem a pepřem. Nakonec už jenom zlehka vmíchejte vejce nakrájená na kostičky a nahrubo nasekané listy medvědího česneku.
Krok 4: Salát nechte v chladu rozležet a podávejte: je poměrně sytý, k večeři vám k němu postačí kousek pečiva a pár čerstvých ředkviček. Nebo můžete zkusit upéct rychlý kefírový chléb ze čtyř surovin. Bude hotový dřív, než se salát rozleží.
Z brambor a vajec se dá vykouzlit tolik skvělých jídel! A pokaždé budou chutnat jinak: kořeněné kari brambory vás přenesou do Indie, bramborová tortilla do Španělska a ze zbylých brambor připravíte skvělé bramborové placky.