Hlavní obsah

Z dcery babičkou aneb Jak se mění šatník ženy v průběhu let?

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Nejen muži zrají jako víno. Postupem času se totiž z rozpustilé puberťačky stává půvabná a sebevědomá dáma s krásnými vráskami, které vyprávějí zajímavé životní příběhy. A protože každá žena má v sobě zakódovanou touhu po dokonalosti, mění se v průběhu let zásadně i její šatník. Jaké ukrývá poklady?

Článek

Co patří mezi klíčové prvky v garderobě dvacetileté, třicetileté, čtyřicetileté a padesátileté ženy? Abychom to mohli zjistit, vydali jsme se pátrat do skříní kamarádek, maminek, babiček i těch vlastních a s trochou nadsázky zaznamenali společná fakta „na papír“. Poznáváte se v některých i vy nebo jste uvízly v časové smyčce?

Věk 20+

Teprve nedávno jste za číslovkou svého věku vypustily koncovku –náct a přehouply se do sympatické –cet, která má výrazně delší dobu expirace. Celulitida je zatím jen abstraktní pojem, takže vám při představě oblékání minišortek, minisukní a minišatů nevstávají vlasy hrůzou na hlavě, ba naopak – tvoří důležitou složku vašeho šatníku. Bedlivě sledujete nové trendy, znáte kolekce všech světových návrhářů a ráda experimentujete (co se módy týče, samozřejmě).

Klidně si pořídíte i takový kousek, o jehož mnohaleté životnosti značně pochybujete už během nákupu. Ale co, vždyť to neonově batikované tričko s volánky stojí jen dvě stovky. Sem tam vás spolužáci z vejšky nebo kolegové z první opravdové práce zahlédnou v infantilních teniskách s obrázkem Hello Kitty, ale pořád jste v nich vlastně tak trochu roztomilé. Faux pas je tedy protentokrát zažehnáno.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. Top, Reserved (info o ceně v obchodě). 2. Tenisky, Converse (prodává Urbanstore), 2099 Kč. 3. Lodičky, Trussardi Jeans (prodává Answear), 2899 Kč. 4. Minišortky, Bershka, 349 Kč; 5. Minišaty, H&M, 1299 Kč Foto: Archiv firem

Věk 30+

S úderem třicítky si nelze nevšimnout jistých prapodivných změn. V pondělí si vytrhnete jeden šedivý vlas a v úterý nevěřícně hledíte, kolik dalších mu přišlo na pohřeb. Vaše pokožka začíná připomínat povrch pomeranče a ploché bříško již nezískáte pomocí jednodenní diety. Budget na víkendové party tedy utratíte za permanentku do fitka. Sportovní oblečení má ve vaší skříni najednou vyhrazenou speciální přihrádku.

Do horní police uložíte se slovy „ještě se budou hodit na dovolenou“ minišortky, minisukně, minišaty a vůbec vše, co by mohlo potenciálně odhalit, že máte celulitidu. V šatníku toho sice moc nositelného nezbývá, ale protože jste si lišácky našly stabilní zaměstnání s pravidelným příjmem, můžete konečně začít šetřit na vysněnou kabelku z Pařížské (pokud si práci ještě hledáte, omrkněte jejich levnější variantu).

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. Top, Bodyflirt (prodává Bonprix), 399 Kč. 2. Kabelka Neverfull, Louis Vuitton, cca 27 000 Kč. 3. Mikinový svršek, Ivy Park (prodává Zoot), 799 Kč. 4. Legíny, Nike (prodává About You), 999 Kč. 5. Trenčkot, Zara, 1599 Kč Foto: Archiv firem

Věk 40+

V posilovně jste strávily kus života a tvrdá dřina začíná nést ovoce. Když přestanete dýchat, zapnete i poslední knoflík u oblíbených džín (jaké budou slušet vaší postavě?). A protože byl tento pozoruhodný jev naposledy k vidění deset let před porodem vaší (dnes už osmileté) dcery Anežky, máte ze sebe upřímnou radost. Sebevědomí je sice zpět v plné formě, ale na džínovou minisukni z horní poličky v šatníku už si přece jen netroufáte.

Místo ultra krátkých oblečků jste podlehly kouzlu midi délek a neodoláte ani pohodlným, leč moderním kalhotám. Na kvantitu už dávno nehledíte, kvalita je termín, který vás zajímá. Cedulku na halence nečtete kvůli informaci o ceně, zajímá vás složení materiálu a doporučená teplota při praní. Za hedvábí, kašmír i pravou vlnu jste ochotné si připlatit, protože víte, že vydrží daleko déle, než jednu sezonu. Stále po očku sledujete nové trendy, znáte značky návrhářů a ráda experimentujete. Ve všem. Kromě módy.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. Hedvábná košile, Lindex, 1899 Kč. 2. Sukně, Zara, 799 Kč. 3. Kašmírový svetr, H&M, 2999 Kč. 4. Džíny, Stradivarius, 549 Kč. 5. Náušnice, Swarovski, 2290 Kč Foto: Archiv firem

Věk 50+

Ani nevíte jak, a najednou na narozeninovém dortu sfoukáváte padesát svíček. Děti vylétly z hnízda a s dcerou se záhadně odstěhovala i vaše luxusní kabelka. Stejně jste si chtěly pořídit novou, jen nemusí být z Pařížské. Své peníze raději investujete jiným způsobem. Už nežijete od výplaty k výplatě, takže se vám stres vyhýbá obloukem.

Víte, co vám sluší, a do stylu oblékání si nenecháte od nikoho mluvit. Pokud se vám aktuální trend nelíbí, nekoupíte si ho. Vysoké jehly jste vyměnily při slavnostních událostech za komfortnější blokové podpatky, jinak ale pár centimetrů navíc klidně oželíte. Do práce chodíte v pohodlných mokasínách, balerínách, teniskách a páskových sandálech bez kramfleku. Konečně máte opět čas sama na sebe i na manžela, společně podnikáte výlety za krásou českých krajů a pořádáte rodinné grilovačky na chalupě.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. Zástěra, Cooksmart (prodává Zoot), 299 Kč. 2. Kabelka, Kazar, 4999 Kč. 3. Šaty, Pietro Filipi, 4490 Kč. 4. Boty, Toms, 1090 Kč. 5. Náhrdelník, Massimo Dutti, 695 Kč Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám