Hlavní obsah

Začnou se znovu líčit? Make–up pro muže je zpátky ve hře!

Foto: Red Umbrella and Donkey, Shutterstock.com

Foto: Red Umbrella and Donkey, Shutterstock.com

Reklama

Nejspíš ještě uběhne pár let, než se budete zcela bez předsudků dělit o svou kosmetickou taštičku s manželem a naučíte ho trik s kleštičkami na řasy. Ale pravda je, že svět líčidel pomalu přestává být jen výsadou žen. Make–up pro muže přichází pomalým krokem zpět do módy.

Článek

Bývaly doby, kdy zkrášlování obličeje věnovali čas i pánové. Černou tužkou orámovali oči, na tváře nanesli zdravíčko a nezanedbávali ani své rty. Postupem času se podobné praktiky staly doménou spíše opačného pohlaví. Čeká nás změna?

Make–up pro muže je zpět

Zatímco některé ženy dneška glorifikují přirozenost a na sociální sítě přidávají snímky bez úprav, objevují se muži, kteří se s čistým svědomím svěří do péče profesionálních vizážistek nebo si jejich um dokonce osvojí. Lavinu rozporuplných reakcí spustil loni David Beckham (45), jehož tvář zdobila titulní stranu lednového vydání magazínu Love. Bývalý fotbalový záložník v tyrkysových očních stínech překvapil i nejvěrnější fanoušky. To jiní pánové v čele s internetovou hvězdou jménem Jeffree Star (34) si na líčení postavili rovnou celou kariéru. Nutno uznat, že srovnatelných dovedností dosahuje jen málokterá make–up artistka.

Foto: Profimedia.cz

Jeffree Star je celebritou ve světě make–upu, má vlastní řadu kosmetiky a spoustu triků, jak docílit dokonalého vzhledu Foto: Profimedia.cz

Luxusní kosmetika 

Bourání zažitých stereotypů samozřejmě vítají i kosmetické firmy. Vždyť se jim rapidně rozrostla cílová skupina! Značky typu Tom Ford, Fenty Beauty či Chanel cílí tedy kromě zákaznic také na zákazníky. Nabídka obsahuje speciální řadu dekorativky pro muže, s jejíž pomocí si mohou vylepšit vizáž během pár chvil. Nejčastěji v ní naleznou podkladovou bázi, krycí make–up, korektor, pudr či tužku na obočí, a to hned v několika barevných odstínech. Budou mít tyto produkty čestné místo na poličce v koupelně i českých gentlemanů? To je zatím ve hvězdách. Faktem ale je, že součástí každodenní pánské rutiny byla kdysi ještě zajímavější líčidla.

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Pleťová kosmetika pro muže už přestává být tabu. Nejrůznější masky a krémy určené speciálně pro ně najdete běžně v prodejnách. Jak to ale bude s líčícími pomůckami, se zatím neví Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Extravagance 20. století

Pokud si myslíte, že se muži s make–upem zabydleli až v tolerantní společnosti nového tisíciletí, jste na omylu. Bez namalovaných tváří by legendární skupina Kiss zapadla v davu a Ozzy Osbourne (71) přišel o svůj šílený výraz. To černé oční linky mu pomohly dotvářet image prince temnoty. Velmi vřelý vztah měl k líčícím pomůckám také David Bowie (✝69), který se nebál vyzkoušet všechny dostupné možnosti na trhu. A zpěvák s řasenkou, tvářenkou i perleťovou rtěnkou si našel takovou fanouškovskou základnu, za kterou by se nemusel stydět ani Harry Potter. Showbyznys je plný nadšených uživatelů dekorativní kosmetiky, pojďte se s námi ale podívat do dob mnohem vzdálenějších.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák David Bowie usiloval o androgynní vzhled a nutno uznat, že se mu to dařilo. Jeho líčení je navíc dodnes předmětem mnoha halloweenských masekFoto: Profimedia.cz

Líčení očí jako ochrana 

Ve starověkém Egyptě bylo líčení u mužů běžným zvykem. Než odešli do práce, strávili pěknou chvíli tím, aby se dali do pucu. Černou barvu získali z galenitu a tím pak olemovali celé oči. Nezapomněli ani na protáhlou linku, která jim dodala kočičí tvar. Nejčastěji používali zelené oční stíny, jimiž vzdávali poctu bohům – věřili totiž, že právě díky tomu ochrání své tělo od nemocí i zla. Červený pigment nanášeli na tváře, pudrem zesvětlovali pleť a pomocí drcených karmínových brouků zvýrazňovali rty. Make-up byl výsadou bohatých, chudá vrstva se musela spokojit nanejvýš s pečující kosmetikou, která chránila pleť od rozžhavených slunečních paprsků.

Foto: mountainpix, Shutterstock.com

Starověcí Egypťané měli líčení v malíčku, dokládají to mnohé archeologické nálezy Foto: mountainpix, Shutterstock.com

Reklama

Načítám