Hlavní obsah
2,9
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Bograč je někdy připisován Slovinsku, jindy Ukrajině, pravda je ale taková, že jeho prazáklad je stejně jako u guláše v Maďarsku. Bograč vznikl jako pastevecké jídlo na horách, kdy se do kotlíku přidávalo, co se zrovna našlo. Brambory, mletá paprika a několik druhů masa ale nikdy nechybí.

25 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g hovězích žeber
  • 250 g jehněčího masa
  • 250 g vepřového ramínka
  • 70 g uzeného špeku
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/2 ks kořenové petržele
  • 1/2 ks mrkve
  • 2 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Do pravého kotlíkového bograče patří spíš hůř použitelné levné kusy masa. Vy samozřejmě vezměte, co máte po ruce: žebra a jiné polévkové maso, kolena, kus hřbetu, čisté svaloviny stačí kousek. Vzhledem k tomu, že se jedná o pastevecké jídlo, patří tam i jehněčí, zvládnete to ale i bez něj.

Postup

01.

Všechno připravené maso očistěte a podle potřeby naporcujte. Špek nakrájejte na kostičky a rozehřejte v hrnci. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, osmahněte ji na vypečeném tuku a přidejte papriku a kmín (někdo možná ocení drcený namísto celého) a nechte rozvonět. Pokud máte rádi ostřejší jídla, použijte místo části sladké papriku pálivou.

02.

Přidejte maso, osolte a opepřete, vložte bobkový list, můžete přidat i jeden dva stroužky česneku. Maso nechte zatáhnout (podle potřeby můžete přidat ještě kapku oleje) a podlijte trochou vody. Té by nikdy nemělo být víc než masa – maso se v tekutině musí dusit, ne vařit. Na středním stupni duste asi 60 minut skoro doměkka. Podle potřeby průběžně podlévejte.

03.

Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte najemno. Oloupané brambory nakrájejte na větší kousky. Když je maso skoro měkké, vyndejte případné kosti a obrané maso vložte zpět do omáčky. Přidejte připravenou zeleninu a dál duste asi 15 minut úplně doměkka.

04.

Po odstavení z plotny nechte 15 minut odležet a můžete podávat: buď samotné, nebo s chlebem.

Reklama

Načítám