Hlavní obsah

Zánět dělohy může skončit neplodností. Jak ho poznat?

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělohu lze rozdělit na několik částí, přičemž každou z nich může postihnout zánět. Jedná se zejména o děložní hrdlo, svalovinu a sliznici dělohy. Potíže se často šíří nejen v děloze, ale i do okolních orgánů a mohou tak zasáhnout i vejcovody a vaječníky. Jak vypadají varovné signály?

Článek

Dělohu mohou napadnout například streptokoky, stafylokoky, E. coli či další mikroorganismy. Nemoc může souviset také s porodem, zavedeným nitroděložním tělískem, sexuálními nemocemi, špatnou hygienou ale i oslabenou imunitou. Případné příznaky nemoci nepodceňujte, aby se dál nešířila.

Příznaky zánětu dělohy

Děloha se dělí na děložní hrdlo (jeho částí je děložní čípek), tělo a dno děložní. Stěny dělohy se pak dělí na zevní vrstvu, svalovinu a sliznici – té se říká endometrium. Laici většinou znají nemoc endometrióza, která souvisí právě s problémy, které může sliznice způsobit. V tomto případě ale nejde o zánět.

Jakékoliv záněty na zmíněných částech dělohy i v jednotlivých vrstvách mohou mít velmi podobné projevy. Jsou to bolesti břicha, zejména v podbřišku, případně i v bedrech. Žena je unavená, schvácená, má teplotu a zimnici. Objevit se může bolest či jiné nepříjemné pocity při močení či vyprazdňování. Typický je výtok z pochvy, který zapáchá a je hlenovitý. Projevem může být i špinění či krvácení mimo menstruační cyklus.

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Děloha se dělí na děložní hrdlo, tělo a dno Foto: transurfer, Shutterstock.com

Inkubační doba

Příznaky nemoci se objeví obvykle do několika dnů po vyvolávající příčině. Každý den, kdy se nemoc neléčí, se zhoršuje riziko rozšíření do dalších částí ženských pohlavních orgánů. Proto je nutná okamžitá návštěva gynekologa. Ten pacientku vyšetří a odebere stěr.

Léčba zánětu dělohy

Podle stěru nasadí lékař antibiotika vhodná pro daný typ bakterie. Pokud je léčba zahájena včas, nebývají žádné komplikace a po dobrání léků problémy většinou vymizí. Dále je možno zavést tzv. lokální léčbu, tedy čípky, výplachy či mastičky. Pokud se ale nemoc dlouho neléčí, je zde riziko, že zánět dosáhne takového rozsahu, že bude nutno celou oblast vyčistit při operaci.

Komplikace: rozšíření zánětu

Největším nebezpečím je šíření infekce do okolí dělohy, tedy do vejcovodů, ke kterému dochází právě při zanedbání zánětu, a kdy přichází ke slovu chirurgie. Vždy se samozřejmě myslí na to, aby byla zachována děloha a alespoň jeden vejcovod.

Diagnostika je dosti komplikovaná, protože podobné příznaky může mít zánět vaječníků, vejcovodů, ale také močového měchýře, slepého střeva a v krajním případě i onkologické onemocnění.

V případě, že se zánět dostane do chronické fáze, ovlivňuje menstruační cyklus tak, že se prodlouží doba krvácení, případně je nepravidelné. Proto je dobré mít dobrý přehled o průběhu menstruace a poctivě si zaznamenávat data.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Zánět dělohy se projevuje bolestí břicha, respektive podbřiškuFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Prevence: intimní hygiena, kondom

Podstatné je udržování intimní hygieny a to jak u ženy, tak u jejího partnera. Umývat si intimní partie dvakrát denně, před i po styku, a pokud je to možné i po vyprázdnění střev by mělo být samozřejmostí. Lze používat i speciální gynekologická mýdla. V případě rizikových kontaktů se jednoznačně doporučuje kondom. K nákaze přispívá, pokud je oslabená celková imunita ženy. Zásadní je potíže nepodceňovat a včas je léčit.

Zánět dělohy

  • Popis - Gynekologické onemocnění dělohy, kdy dochází k její infekci, nebo k infekci některé její části. Pokud se nemoc nezačne léčit včas, může dojít k rozšíření i do okolí, tedy do vejcovodů.
  • Příznaky - Bolest břicha, podbřišku, krvácení či špinění mimo obvyklý termín menstruace
  • Inkubační doba - 3 až 5 dnů od nákazy
  • Léčba - Antibiotika, masti a čípky, v pozdějších stádiích je nutný chirurgický zákrok
  • Smrtnost - Na nemoc se, pokud je léčena, neumírá
  • Prevence - Dostatečná intimní hygiena, používání kondomu

Reklama

Načítám