Hlavní obsah

Zapečené brambory à la francouzská cibulačka

Hodnocení:
(311)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Ideální zimní večeře a stačí jen pár surovin, které máte jistě běžně doma. Inspirovala jsem se základem na francouzskou cibulačku – cibule, bílé víno, bylinky a výborný sýr Gruyère.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 brambory
  • 3 cibule
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 2 lžičky soli
  • 50 g sýru Gruyère
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve dejte péct brambory. Čtyři větší důkladně očištěné brambory se slupkou položte na kus alobalu, přidejte kousek másla, špetku soli a pár lístků rozmarýnu. Každou takto připravenou bramboru zabalte zvlášť do alobalu, položte na pekáček nebo do zapékací mísy a dejte péct na cca 2030 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.

Krok 2: Mezitím si připravte cibulovou směs. Na lžíci másla zvolna restujte na měsíčky nasekané větší cibule. Když zesklovatí, přidejte k nim snítku tymiánu, osolte je, přiklopte poklicí a duste asi 10 minut na mírném ohni. 

Krok 3: Cibule po této době změkne a zesládne. Podlijte ji bílým vínem a už nepřiklopené nechte varem vypařit alkohol z vína. Stačí 34 minuty.

Foto: Svatava Vašková

Zapečené brambory jsou ideální jídlo nejen pro zimní dny

Krok 4: Změklé brambory vybalte z alobalu a podélně je nakrojte. Dovnitř rozdělte cibulovou směs a brambory zasypte nastrouhaným sýrem. Naplněné brambory zapékejte v troubě asi 10 minut dozlatova. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
7. 1. 2021

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.