Hlavní obsah

Zapomeňte na hipstery aneb Co dnes frčí mezi mladými?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítit se být součástí nějaké skupiny je přirozená lidská vlastnost, i proto vznikají nejrůznější specifické subkultury. Které jsou žhavým trendem dneška?

Článek

Koncem minulého století frčeli pankáči a diskofilové. Po roce 2000 se řada mladých vzhlédla ve stylu emo – libovali si v melancholii, přecitlivělosti, černé barvě a někdy sklouzli až k depresím a sebepoškozování. Silnou subkulturou posledního desetiletí jsou hipsteři, prosazující osobitost každého jedince, designový módní styl, ekologické smýšlení, mají zálibu ve složité literatuře, alternativní hudbě a vysedávají v trendy kavárnách. Vedle nich se ale rozmáhají nové „kluby“.

Yuccie

Hipstery pomalu vytlačuje subkultura yuccie. Její název vychází ze slov „young creative individuals“ a reprezentuje skupinu lidí, kteří se snaží žít maximálně intelektuálně i kreativně. V mnohém se podobají hipsterům: mají rádi design, nakupují lokální produkty, zajímá je ekologie, zajdou si i do stylových kaváren, ale netráví tam rozhodně tolik času. Jsou aktivnější a ambicióznější, cílevědomí a orientovaní na kariéru. Namísto korporátů ale míří do start-upů, nebo se snaží získat investice na své vlastní projekty. Je pro ně důležitá vizuální stránka jejich životů, se kterou se rádi chlubí na sociálních sítích: proto se potřebují dobře oblékat, hezky bydlet a zajímavě jíst i trávit volný čas.

Foto: SFIO CRACHO, Shutterstock.com

Yuccie komunita je o něco pracovitější než hipsterská, ale vypadají stejněFoto: SFIO CRACHO, Shutterstock.com

Health goth

Goth je subkultura vzniklá v 80. letech (později se jí říkalo také emo). Vyznačuje se zálibou ve všem temném, počínaje černou barvou a konče hudbou, depresivními filmy a oblékáním. Blízké jsou jí prvky punku a fetišismu. Nově se na scéně objevuje subkultura, spojující goth prvky s touhou po zdravém životním stylu. Vedle fitness nadšenců v upnutých pestrobarevných tričkách a legínách, kteří posilují do rytmu popových hitů, se tak zejména v USA plní posilovny health goth lidmi, kteří jsou oblečeni do černé, latexu a síťoviny, a cvičení jim podkresluje agresivní metal. Ten je má vybičovat k tvrdým výkonům, razí doslova heslo „cvič, dokud nepadneš“.

Foto: Olga Brik, Shutterstock.com

Health goth lidé jsou depresáři, kteří začali chodit do posilovnyFoto: Olga Brik, Shutterstock.com

Cutester

Stejně jako si goth a emo styly libovaly v temnotě, černé barvě a depresi, zrodil se souběžně vedle nich styl vybízející k přesně opačnému životnímu postoji – k hravosti a roztomilosti, k věčnému úsměvu na rtech a nošení pestrých barev. Jeho příznivkyně byly zejména mladé dívky. U nás nebyl cutester styl tak výrazný, největší popularity získal mezi lety 2000 a 2010. Cutesterové milují komiksové postavičky, emotikony, fantazijní svět jednorožců, mají rádi bílou a růžovou. Jejich svět je optimistický, rádi se baví. Na svých sociálních sítích se nechlubí fotkami z divokých alkoholických večírků nebo nejnovějšími módními trendy, ukazují radši, že jejich život je sluníčkový a zábavný.

Foto: BigLike Images, Shutterstock.com

Cutesteři, tedy převážně cutesterky milují růžovou a jsou roztomiléFoto: BigLike Images, Shutterstock.com

Folkster

V minulosti se pozornosti dostalo i tzv. lumbersexuálům, mužům, kteří razili chlapácký styl, kterému dominoval plnovous, flanelová košile a masivní boty. Trend dřevorubců už lehce opadl, návrat k přírodě a folklóru ale nikoli. Oslavují ho také folksteři, kteří razí venkovský styl života i ve městech. Sní o tom, že se jednou odstěhují někam na samotu do hor, zatím ale užívají pohodlí a společenského života velkoměst. Alespoň pěstují na balkoně zeleninu a bylinky, odpad likvidují v kompostu, poslouchají moderní folk, nosí ležérní oblečení, často ze second handu, a o víkendu vyráží na farmářské trhy. V oblečení jsou znát prvky folklórních krojů, zdobí je nejrůznější výšivky, stužky i modrotisk.

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Folksteři žijí ve městech, a hrají si na venkovFoto: HighKey, Shutterstock.com

Otherkin a seapunk

Máte rádi snové příběhy o elfech, mořských pannách, vílách a démonech? I tato záliba se může proměnit v životní styl. Stoupenci subkultury otherkin o sobě smýšlejí nikoli jako o obyčejných lidech, blíží se spíše k mytologickým bytostem, jako jsou různé víly, elfové nebo andělé. Libují si v tematických filmech a knihách, ale také v ulítlé módě – nechají si třeba vytvořit elfské uši nebo rozeklaný jazyk.

Seapunkeři zase milují barvy moře, do kterých se nejen oblékají, ale třeba si i barví vlasy namodro či nazeleno. Nesmí chybět doplňky z mušlí a holografické líčení plné třpytek, kamínků a flitrů.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zelená a modrá, kdysi pro blázny dobrá, jsou typické barvy pro seapunkery a seapunkerkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Líbí se vám myšlenka některé této subkultury?

Související témata:

Načítám