Hlavní obsah
3,1
(60)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Krása se skrývá v jednoduchosti a přesně to ukrývá tenhle jednoduchý závin s mletým masem, brokolicí a strouhaným sýrem. Skvělá večeře i svačina vždy sbalená na celodenní pobyt venku.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 150 g brokolice
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 75 g mozzarelly
  • 1 balení křehkého těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oleji. Když začne na okrajích zlátnout, přidejte mleté hovězí maso a opékejte, dokud celé nezhnědne a nezačne se samo rozpadat. Osolte, opepřete a podle potřeby průběžně podlévejte vodou. Takto duste doměkka asi 20 minut.

02.

Mezitím pokrájejte na kousky rozmrazenou brokolici a nakonec vmíchejte k masu. Směs nechte vychladnout, jinak by rozpustila těsto.

03.

Křehké koláčové těsto rozválejte na plát velký asi 30 x 45 cm jako na klasický závin. Doprostřed naneste po celé délce masovou směs a posypte ji sýrem. 

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Okraje na obou stranách nakrájejte rádélkem kolmo k masu na proužky široké asi 1,5 cm. Nedokrajujte je až úplně k masu, nechte vedle něj asi půlcentimetrový pruh, aby maso nevyteklo. Když máte hotovo (výsledek vypadá jako oboustranný hřeben s masem uprostřed), proužky začněte skládat proti sobě přes maso. Vždy je trochu přimáčkněte k sobě, aby se během pečení nerozlepily. I když to takto popsané možná zní složitě, jakmile budete stát nad štrúdlem, hned vám bude vše jasné.

05.

Zabalte konce závinu, potřete rozšlehaným vejcem a vložte na asi 20 minut do trouby, až se závin upeče dozlatova. Podávejte ideálně se zeleninovým salátem.

Milujete záviny a štrúdly? Oslaďte si s nimi život! Upečte si voňavý štrúdl s hruškami nebo makový závin se zakysanou smetanou.

Reklama

Načítám