Hlavní obsah
2,9
(353)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Další nápaditý způsob, jak zužitkovat cukety, jejichž sklizeň právě vrcholí. Toto slané pečivo je vláčné díky cuketě a podmáslí a výbornou chuť mu dává nastrouhaný sýr čedar a nasekaná pažitka.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
  • 280 g cukety
  • 180 g čedaru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g másla
  • 250 ml podmáslí
  • 1 ks vejce
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 lžička soli
Na vymazání formy
  • 1 lžička másla
  • 1,5 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Střední cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, zamíchejte do ní sůl a nechte v sítku vypotit a okapat (asi 15 minut). Čedar také nastrouhejte na hrubém struhadle. 

02.

V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse rozšlehejte podmáslí a vejce, k nim přidejte rozpuštěné zchladlé máslo.

03.

Nyní postupně zapracujte sypkou směs do tekuté, přidejte nastrouhanou vykapanou cuketu, nastrouhaný čedar a nasekanou čerstvou pažitku. Vznikne lepivé těsto, které dejte do zapékací mísy nebo formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 

04.

Cuketový koláč pečte přibližně hodinu, zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí. 

Foto: Svatava Vašková

Podávejte ho ideálně s rajčaty nebo jinou čerstvou zeleninouFoto: Svatava Vašková

Upečte si také slaný závin po řecku nebo štrúdl s uzeným a se zelím. A pokud máte přebytek cuket, inspirujte se těmi nejlepšími cuketovými recepty.

Reklama

Načítám