Hlavní obsah

Slaný cuketový koláč

Hodnocení:
(340)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Další nápaditý způsob, jak zužitkovat cukety, jejichž sklizeň právě vrcholí. Toto slané pečivo je vláčné díky cuketě a podmáslí a výbornou chuť mu dává nastrouhaný sýr čedar a nasekaná pažitka.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 28 cm
  • 280 g cukety
  • 180 g čedaru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 250 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • sůl
Na vymazání formy
  • 1 lžička másla
  • 1.5 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Horkovzdušnou troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Střední cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, zamíchejte do ní sůl a nechte v sítku vypotit a okapat (asi 15 minut). Čedar také nastrouhejte na hrubém struhadle. 

Krok 2: V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. V jiné míse rozšlehejte podmáslí a vejce, k nim přidejte rozpuštěné zchladlé máslo.

Krok 3: Nyní postupně zapracujte sypkou směs do tekuté, přidejte nastrouhanou vykapanou cuketu, nastrouhaný čedar a nasekanou čerstvou pažitku. Vznikne lepivé těsto, které dejte do zapékací mísy nebo formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 

Krok 4: Cuketový koláč pečte přibližně hodinu, zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí. 

Foto: Svatava Vašková

Podávejte ho ideálně s rajčaty nebo jinou čerstvou zeleninou

Upečte si také slaný závin po řecku nebo štrúdl s uzeným a se zelím. A pokud máte přebytek cuket, inspirujte se těmi nejlepšími cuketovými recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC
18. 8. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.