Hlavní obsah

Štrúdl: Zázrak (nejen) z listového těsta

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Jablečný štrúdl je tradiční pochoutkouFoto: Cryptographer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel k nám z Rakouska pod názvem Apfelstrudel a zdaleka nemusí být jablečný, známe ho i naslano. Ať už s ovocem, s masem, nebo zeleninou, zase šetří váš čas a jíst se dá teplý i studený. Nejjednodušší variantou je koupit listové těsto, naplnit, zavinout a upéci. Tak pojďme na to!

Článek

Kdo by nemiloval těsto a do něj zabalené dobroty, ať už ovoce, tvaroh, anebo třeba maso? Štrúdl je prostě dobrá volba v každém případě. A je jen na vás, zda se vydáte snazší cestou a těsto si koupíte, anebo si připravíte to své. 

Štrúdl z listového těsta

Koupíte balíček listového těsta, na pomoučeném vále vyválíte placku, zlehka posypete strouhankou a zhusta nastrouhanými jablky. Na ně nasypete rozinky, vlašské ořechy, mletou skořici, moučkový cukr a opět strouhanku. Zarolujete, vložíte na pečicí papír na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchnete vidličkou. V předehřáté troubě pečete asi 40 minut, vyjmete a pocukrujete.

Štrúdl z domácího těsta

Zlehka posolíte 30 dkg hladké mouky, na válu do ní uděláte důlek a do něj rozklepnete jedno vejce. Přidáte lžíci octa a konzistenci doladíte 15 dkg povoleného másla a vlažnou vodou. Vypracované těsto na chvíli přikryjete utěrkou, na které potom těsto vytáhnete a vyválíte. Pak už je postup stejný jako výše.

Kynutý štrúdl

Zaděláte kvásek (lehce ohřáté mléko, droždí a cukr), který necháte na teplém místě vykynout. Celkem potřebujete půl kila hladké mouky, 10 dkg cukru, dva žloutky, 10 dkg povoleného másla, sůl, kostičku droždí a dvě deci mléka. Vykynuté těsto rozdělíte a vyválíte na tři placky. Na strouhanku nakladete strouhaná jablka, skořici, to už znáte. Zabalený štrúdl necháte ještě čtvrt hodinky dokynout a pečte asi 40 minut.

Ořechový závin

Na ořechový závin si udělejte kynuté těsto, recept na něj najdete výše. Na nádivku ale místo jablek použijete 165 ml vody, 120 g pískového cukru, nastrouhanou citronovou kůru, mletou skořici, vanilkový cukr, drcený hřebíček a hlavně 250 g mletých vlašských ořechů. Pak už jen plníte a omotáte do těsta.

Makový závin

Necháte vykynout kostičku droždí, na těsto dále budete potřebovat špetku soli, vejce, deci mléka, o něco více vody a 4 lžíce oleje, 4 polévkové lžíce moučkového cukru a 50 dkg polohrubé mouky. Na dvě hodiny na těsto zapomenete a připravíte si náplň: 10 dkg umletého máku krátce provaříte se dvěma deci mléka. Dodáte 5 dkg rozdrobených piškotů, jedno vejce, lžíci rumu, podle chuti mletou skořici, vanilkový cukr a dosladíte pískovým. Do předehřáté trouby opět vložíte na plechu s pečicím papírem na 40 minut.

Foto: Dejan Stanic Micko, Shutterstock.com

Závin dobře chutná i s ořechy nebo s mákemFoto: Dejan Stanic Micko, Shutterstock.com

Slané záviny

Uděláte jednoduše z listového těsta, které naplněné nakrájíte na „šnečky“ nebo upečete vcelku.

  • Rozválené těsto potřete kečupem a hořčicí, pokladete plátky šunky nebo salámu, plátky eidamu (rozdrobenou nivou) a podle chuti okořeníte. Zarolované svrchu potřete vajíčkem a posypete kmínem nebo sezamovým semínkem.
  • Mezi šunku a sýr můžete přisypat plechovku žampionů.
  • Na těsto nanesete předem podušený hustší špenát s česnekem, případně posypete sýrem (kdo chce, přidá konzervu tuňáka).
  • Brokolici, rajčata, květák – jakoukoli sezonní zeleninu ochutíte solí a pepřem (čubricou), zavinete a můžete posypat třeba sezamovými semínky nebo přidat kousky uzeného či obalit v anglické slanině.
  • Do závinu z listového těsta se hodí i předem podušené zelí a mleté podušené a okořeněné maso.
  • Moravské uzené spolu s kari kořením a vegetou také nechutnají špatně.

Závin s kuřecím masem a se slaninou

Zlehka naklepete kuřecí prsa, osolíte, opepříte a potřená olejem je necháte v lednici. Zatím na pánvičce zpěníte nudličky slaniny, kostičky cibule a drobně posekaný česnek. Na nich necháte orestovat mražený hrášek (z konzervy není tak dobrý). V hrnečku si rozšleháte tři vejce se solí, mletou paprikou nebo třeba grilovacím kořením a zelenými posekanými bylinkami.

Až se zdá hrášek měkký, vmícháte vajíčkovou směs, ještě chvíli mícháte a necháte vychladnout. Na plát listového těsta potom natřete kečup, pokladete marinovaná prsíčka a potřete je hráškovo-vaječnou náplní. Dobře zavinete, potřete vajíčkem, propícháte a na pečicím papíře necháte v předehřáté troubě asi 40 minut. Velmi dobrý je teplý třeba s bramborovou kaší, ale návštěvám chutná i zastudena.

Závin je univerzální jídlo, hodí se jako moučník, jako snídaně nebo rychlá večeře. Ať už do něj zabalíte ovoce, zeleninu, maso a libovolně okořeníte, nikdy nezklame za tepla ani za studena.

Související témata:

Načítám