Hlavní obsah

Štrúdl: Zázrak z listového těsta

Foto: Thinktstock

Jablečný štrúdl je tradiční pochoutkou

Přišel k nám z Rakouska pod názvem Apfelstrudel a zdaleka nemusí být jablečný, známe ho i naslano. Ať už s ovocem, s masem, nebo zeleninou, zase šetří váš čas a jíst se dá teplý i studený. Nejjednodušší variantou je koupit listové těsto, naplnit, zavinout a upéci. Tak pojďme na to!

Článek

Běžný štrúdl

Koupíte balíček listového těsta, na pomoučeném vále vyválíte placku, zlehka posypete strouhankou a zhusta nastrouhanými jablky. Na ně nasypete rozinky, vlašské ořechy, mletou skořici, moučkový cukr a opět strouhanku. Zarolujete, vložíte na pečicí papír na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchnete vidličkou. V předehřáté troubě pečete asi 40 minut, vyjmete a pocukrujete.

Bez kupovaného těsta

Zlehka posolíte 30 dkg hladké mouky, na válu do ní uděláte důlek a do něj rozklepnete jedno vejce. Přidáte lžíci octa a konzistenci doladíte 15 dkg povoleného másla a vlažnou vodou. Vypracované těsto na chvíli přikryjete utěrkou, na které potom těsto vytáhnete a vyválíte. Pak už je postup stejný, viz výše.

Kynutý štrúdl

Zaděláte kvásek (lehce ohřáté mléko, droždí a cukr), který necháte na teplém místě vykynout. Celkem potřebujete půl kila hladké mouky, 10 dkg cukru, dva žloutky, 10 dkg povoleného másla, sůl, kostičku droždí a dvě deci mléka. Vykynuté těsto rozdělíte a vyválíte na tři placky. Na strouhanku nakladete strouhaná jablka, skořici... viz výše. Zabalený štrúdl necháte ještě čtvrt hodinky dokynout a pečete asi 40 minut.

Foto: Thinkstock

Závin dobře chutná i s ořechy

Ořechový závin

Má stejný postup na kynuté těsto. Na nádivku ale místo jablek použijete 165 ml vody, 120 g pískového cukru, nastrouhanou citronovou kůru, mletou skořici, vanilkový cukr, drcený hřebíček a hlavně 250 g mletých vlašských ořechů – pak už jen plníte, omotáte do těsta...

Makový závin

Necháte vykynout kostičku droždí, špetku soli, vejce, deci mléka, o něco více vody a 4 lžíce oleje, 4 polévkové lžíce moučkového cukru a 50 dkg polohrubé mouky. Na dvě hodiny na těsto zapomenete a připravíte si náplň: 10 dkg umletého máku krátce provaříte se dvěma deci mléka. Dodáte 5 dkg rozdrobených piškotů, jedno vejce, lžíci rumu, podle chuti mletou skořici, vanilkový cukr a dosladíte pískovým. Do předehřáté trouby opět vložíte na plechu s pečicím papírem na 40 minut.

Slané záviny

Uděláte jednoduše z listového těsta, které naplněné nakrájíte na „šnečky“ nebo upečete vcelku.

  • Rozválené těsto potřete kečupem a hořčicí, pokladete plátky šunky nebo salámu, plátky eidamu (rozdrobenou nivou) a podle chuti okořeníte. Zarolované svrchu potřete vajíčkem a posypete kmínem nebo sezamovým semínkem.
  • Mezi šunku a sýr můžete přisypat plechovku žampionů.
  • Na těsto nanesete předem podušený hustší špenát s česnekem, případně posypete sýrem (kdo chce, přidá konzervu tuňáka).
  • Brokolici, rajčata, květák – jakoukoli sezonní zeleninu ochutíte solí a pepřem (čubricou), zavinete a můžete posypat třeba sezamovými semínky nebo přidat kousky uzeného či obalit v anglické slanině.
  • Do závinu z listového těsta se hodí i předem podušené zelí a mleté podušené a okořeněné maso.
  • Moravské uzené spolu s kari kořením a vegetou také nechutnají špatně.
Foto: Thinkstock

Návštěvě nabídněte slaný závin

Dobrota i pro návštěvy

Zlehka naklepete kuřecí prsa, osolíte, opepříte a potřená olejem je necháte v lednici. Zatím na pánvičce zpěníte nudličky slaniny, kostičky cibule a drobně posekaný česnek. Na nich necháte orestovat mražený hrášek (z konzervy není tak dobrý). V hrnečku si rozšleháte tři vejce se solí, mletou paprikou nebo třeba grilovacím kořením a zelenými posekanými bylinkami. Až se zdá hrášek měkký, vmícháte vajíčkovou směs, ještě chvíli mícháte a necháte vychladnout. Na plát listového těsta potom natřete kečup, pokladete marinovaná prsíčka a potřete je hráškovo-vaječnou náplní. Dobře zavinete, potřete vajíčkem, propícháte a na pečicím papíře necháte v předehřáté troubě asi 40 minut. Velmi jedlý je teplý třeba s bramborovou kaší, ale návštěvám chutná i zastudena.

Listové těsto je prostě sluníčko. Ať už do něj zabalíte ovoce, zeleninu, maso a libovolně okořeníte, nikdy nezklame za tepla ani za studena. Více receptů najdete v rubrice Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC