Hlavní obsah

Zavzpomínejte: Kteří slavní letos zemřeli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zvláštní, jak moc nás dokáže zasáhnout smrt druhého člověka, kterého jsme ani osobně neznali. Tak to alespoň vnímáme, když zemře nějaká slavná osoba. Ani letos jsme se tomu truchlení nevyhnuli. Kdo ze slavných nás v roce 2018 opustil?

Článek

Skoro to vypadá, jako kdyby se Smrt rozhodla produkovat nějaký film, pravděpodobně s odkazem na československou novou vlnu. Nebo tedy tak si alespoň vysvětlujeme, že letos zemřelo tolik velikánů českého a slovenského filmu a divadla. Ujme se režie Miloš Forman, nebo Juraj Herz? Konec života ale potkal umělce i v zahraničí. Staré i mladé. Kdo ze slavných nás letos opustil?

Marián Labuda (1944-2018)

Řidič Pávek, který zboural Pražákovi sloupek. Takhle si slovenského herce Mariána Labudu pamatuje asi spousta lidí. Film „Vesničko má středisková“ (1985) byl ale pouze jedním z mnoha, kde se Labuda objevil. Nejčastěji byl obsazován do rolí milých a laskavých mužů a jinak tomu nebylo ani v životě. Jeho blízcí a kamarádi na něj vzpomínali jako na nesmírně příjemného ochotného muže, dobrého kamaráda a velikého srandistu. Zemřel na začátku ledna, kdy zkolaboval.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou Vierou (72) byl Mariál Labuda celý život Foto: Profimedia.cz

Dolores O'Riordan (1971–2018)

Dolores O'Riordan byla nesmírně talentovaná zpěvačka s velice specifickým hlasem. Většinu své kariéry strávila s kapelou „The Cranberries“, jejichž největší hit „Zombie“ z devadesátých let určitě znáte. S kapelou byla od roku 1990 až do 2003, kdy se rozpadla. O šest let později se dali znovu dohromady, opět s Dolores. Ta si mezitím vyzkoušela i sólovou dráhu a spolupracovala i s jinými hudebními tělesy. Svým talentem dokázala kapelu vyšvihnout na samý vrchol, nicméně ona si v sobě nesla temné démony. Psychické potíže, které se projevily po traumatech z dětství, mnohdy léčila alkoholem. A ten jí našli v krvi i 15. ledna, kdy ji nalezli utopenou ve vaně.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv její tvář možná mnoho lidí neznalo, její specifický hlas byl pro kapelu „The Cranberries“ signifikantní Foto: Profimedia.cz

Miloš Forman (1932–2018)

Letos zemřel také jeden z Čechů, pro kterého truchlil celý svět. Pracoval s Jimem Carreym (56), Jackem Nicholsonem (81), nebo Natalií Portman (37). A nejen oni, ale nespočet dalších zahraničních i českých umělců na sociálních sítích 13. dubna sdíleli fotografie a vzpomínky na tohoto filmového velikána. Miloš Forman získal hned dva Oscary za nejlepší režii, a to za filmy „Přelet nad kukaččím hnízdem“ (1975) a „Amadeus“ (1984). Forman také vždycky rozuměl české nátuře, a díky tomu vznikly i tak krásné snímky, jako je „Hoří, má panenko“ (1967) nebo „Lásky jedné plavovlásky“ (1965). Miloš Forman zemřel v Americe, kam emigroval v roce 1968.

Foto: Profimedia.cz

Miloš Forman během natáčení filmu „Přelet nad kukaččím hnízdem“Foto: Profimedia.cz

Juraj Herz (1934–2018)

Pouhých pět dnů před Milošem Formanem odešel jiný filmový velikán, režisér a scenárista Juraj Herz. Stejně jako Forman i on patřil mezi jedny z nejvýraznějších protagonistů československé nové vlny, která působila od šedesátých let. Jeho zřejmě nejznámější dílo, dlouho zakázané, je filmová adaptace románu „Spalovač mrtvol“ (1968). Na ztvárnění hrůzy měl Herz talent. Roli v tom hrál fakt, že ho s rodinou jako malého chlapce nacisté v roce 1943 deportovali do koncentračního tábora. I Juraj Herz strávil podstatnou část života v emigraci, do Německa odešel v osmdesátých letech, když zakázali další jeho film – „Straka v hrsti“ (1983). Do Česka se pak v devadesátých letech vrátil. Posledním jeho filmem byl „Habermannův mlýn“ z roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

Juraj Herz byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé nové vlny Foto: Profimedia.cz

Avicii (1989–2018)

Jak hluboko musí člověk ve svém stavu mysli klesnout, že je schopen si sáhnout na život. Světoznámý DJ Avicii, vlastním jménem Tim Bergling, byl bohužel z těch, kteří už nevěděli, kudy dál. V pouhých osmadvaceti letech si podřezal žíly. Hlavním důvodem byly psychické problémy. Nechal po sobě dopis na rozloučenou, kde psal, že nemohl nalézt smysl života ani štěstí a že toužil nalézt klid. Zemřel 20. dubna. Avicii není ale jediným DJem, který letos spáchal sebevraždu. Fanoušci se museli rozloučit i s naším legendárním DJem Loutkou (†51), který 8. května spáchal sebevraždu pravděpodobně také pod vlivem depresí.

Foto: Profimedia.cz

Svět přišel letos o jednoho génia elektronické hudby Foto: Profimedia.cz

Bořivoj Penc (1936-2018)

V červnu odešel také jeden z posledních členů Divadla Járy Cimrmana, Bořivoj Penc. V jejich poslední hře „České nebe“ hrál Jana Husa, svoji roli si ale našel v každém představení. Vyzkoušel si i pár rolí ve filmech, například v pohádce „Lotrando a Zubejda“ (1997) hrál pátera Dominika a v seriálu „Bylo nás pět“ (1994) ztvárnil opět duchovního. Bořivoj Penc byl spolužákem Zdeňka Svěráka (82), po škole se ale zprvu herectví vůbec nevěnoval, pracoval jako nástrojař. Zemřel na konci června, ještě čtrnáct dnů předtím ale stál na jevišti jako král ve hře „Dlouhý, široký a krátkozraký“.

Foto: Profimedia.cz

Bořivoj Penc byl členem Divadla Járy Cimrmana od roku 1983Foto: Profimedia.cz

Gabriela Vránová (1939–2018)

Skoro to vypadá, že Smrt si k sobě letos brala samé muže, ale není to tak. Odešla i herečka, jejíž velké, upřímné oči se smutným pohledem rozněžní dodnes většinu diváků, když se na televizních obrazovkách objeví znovu seriál „Chalupáři“. Kromě tohoto seriálu si ale Gabriela Vránová zahrála v desítkách televizních inscenací a hojně byla obsazována v divadle – její domovskou scénou bylo Divadlo na Vinohradech. Herečka zemřela letos v červnu po dlouhém boji s rakovinou tlustého střeva.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Vránová měla nezapomenutelnou roli Aničky Čihákové v seriálu „Chalupáři“ Foto: Profimedia.cz

Aretha Franklin (1942–2018)

Démony si v sobě neslo více zpěvaček, třeba i Aretha Franklin, ačkoliv příčinou její smrti byla rakovina slinivky břišní. Královna soulu se v hudební branži udržela déle než padesát let a vždy byla velice oceňovanou umělkyní. V roce 1987 se stala první ženou, která byla uvedena do Rokenrolové síně slávy. Úspěch byl o to větší, že byla černoška. V době, kdy se zpěvem začínala, se afro-americká práva teprve formovala, a ačkoliv už vymizela rasová segregace, jednoduchý život lidé snědé pleti ve Spojených státech amerických rozhodně neměli. Aretha Franklin zemřela 16. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Aretha Franklin byla považována za královnu souluFoto: Profimedia.cz

Vlastimil Bedrna (1929–2018)

Nezapomenutelný hlas, který po dvanáct sezon propůjčil i kreslenému Homerovi Simpsonovi. V roce 2003 ale musel žezlo předat Vlastimilu Zavřelovi, protože prodělal mozkovou mrtvici a nebyl už schopen dabovat. V té době se stáhl do ústraní všeobecně – přestal i hrát v divadle, kde působil celou kariéru. Byl jedním ze zakládajících členů divadla Rokoko, kde se později seznámil i se svojí ženou Laďkou Kozderkovou (†37).

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Bedrna patřil k našim nejlepším dabérům Foto: Profimedia.cz

Stan Lee (1922-2018)

Někomu jméno Stan Lee možná moc neřekne. Každý snad ale někdy slyšel o Spider-Manovi, Iron-Manovi, X-Manovi a jim podobným. A právě Stan Lee byl duchovním otcem mnoha komiksových postav, které se později dostaly až na filmová plátna. Vytvořil úplně novou podobu komiksových hrdinů. Do té doby byly jejich charaktery hlavně pozitivní, psány zejména pro děti. V padesátých letech zkusil Stan Lee přidat trochu té lidské nedokonalosti a chyb a vytvořil postavy, které dodnes milují jak děti, tak dospělí. Za jeho úspěchem stojí jak výše zmíněné, tak třeba Fantastická čtyřka, Hulk, Thor, Avengers, Daredevil či Doctor Strange. Komiksy byly jeho životem, ve vydavatelství začal pracovat už v devatenácti letech. Zemřel 12. listopadu ve věku 95 let.

Foto: Profimedia.cz

Stan Lee je duchovní otec takových hrdinů, jako je Super-Man nebo X-ManFoto: Profimedia.cz

Jana Štěpánková (1934-2018)

Ani ne týden před Štědrým dnem zemřela v nemocnici také herečka Jana Štěpánková. Mnozí si herečku spojí s rolí doktorky Dany Králové ze seriálu „Nemocnice na kraji města“. Přitom by byla škoda nezmínit také roli Pavly v seriálu „Taková normální rodinka“. Herečka byla velice talentovaná – však měla po kom. Její otec Zdeněk byl také herec, stejně jako bratři Martin (†63) a Petr (70). Jejím posledním filmem je „Doktor Martin: Záhada v Beskydech“, který je teď v kinech. Na konci listopadu herečku převezli do nemocnice se zápalem plic. 18. prosince zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Jana Štěpánková zemřela pár dnů před Vánoci Foto: Profimedia.cz

A jaký byl váš rok 2018?

Reklama

Načítám