Hlavní obsah

Havajský hit poke bowl: Je opravdu tak super?

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Reklama

I jídlo podléhá módě a současným hitem a žhavým gastrotrendem je poke bowl. Jde o tradiční havajské jídlo, které nabízí stále víc restaurací i v Česku. Je to opravdu tak skvělá volba?

Článek

Je všude. Miska plná pestrobarevných surovin ovládla sociální sítě. Řeč je o tradičním havajském pokrmu s názvem poke (čte se poukej), který tak trochu připomíná rozmotané sushi – základními ingrediencemi je totiž syrová ryba a rýže. Obyvatelé Havaje na tomto jídle vyrostli a jejich oblíbená miska proniká do dalších částí světa.

Příprava snadná, suroviny podle chuti

Na Havaji slovo „poke“ znamená „sekat na kousky“, což odkazuje k hlavní úpravě pokrmu – většina surovin v misce je pokrájená na kousky velikosti sousta. Samozřejmě existují různé verze pokrmu: součástí základní varianty je vařená rýže, syrový marinovaný žlutoploutvý tuňák, koriandr, sezamová semínka a nakrájená syrová zelenina (okurka, mrkev, avokádo, ředkvičky) a ovoce (mango) podle chuti. Obvykle se přidávají i nezralé sójové boby edamame, které se ovšem krátce tepelně upravují – pár minut se povaří nebo osmahnou.

V klasických receptech se marináda používá jen na tuňáka, kdybyste ovšem poke zkoušeli doma, klidně si jí trochu kápněte i do rýže. Kousky ryby by měly v marinádě zůstat alespoň tři hodiny před podáváním. I zde záleží na konkrétním receptu: k nakládání se často používá sójová omáčka, sezamový olej, zázvor, jarní cibulka, mořské řasy a chilli.

Foto: Timolina, Shutterstock.com

Poke bowl vypadá lákavě a zdravěFoto: Timolina, Shutterstock.com

Vitaminová bomba

Při přípravě poke bowl se fantazii meze nekladou: tuňáka lze nahradit lososem, krevetami, krabím masem, tofu nebo třeba cizrnovou pomazánkou v podobě hummusu. Poke se jí hůlkami. Nejlepší je rybu a zeleninu promíchat, aby se chutě dobře promísily – pokrm už pak ovšem nebude vypadat tak pěkně.

Důvodů, proč si dát raději poke než třeba jídlo z fastfoodu, je několik. Zelenina je většinou podávaná v syrovém stavu, takže nepřichází o důležité vitaminy a minerály, a ryby jsou mimo jiné dobrým zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin, vitaminů B, D a dalších látek.

Boke bowl nemusí být tak prima

Havajský hit má ovšem i stinné stránky: různými úpravami může snadno ztratit status zdravého jídla. Některé restaurace totiž nabízejí poke, které tvoří smažené ingredience. Maso nasáklé olejem je sice možná chutné, ale zdraví moc neprospívá.

Další vadou na kráse je skutečnost, že nejčastěji používaná součást poke, a sice tuňák žlutoploutvý (tuňák ahi), patří mezi ohrožené druhy. Jejich počet neustále klesá, ale s nadměrným lovem se nepřestává.

Potraviny v misce musejí být co nejčerstvější – jinak hrozí nepříjemné žaludeční problémy. Konzumace syrových ryb není zcela bez rizika, mohou být zdrojem bakteriální nákazy. Tepelně neupraveného masa včetně ryb by se měly vyvarovat těhotné ženy – může obsahovat mikroorganismy, které poškozují plod.

Foto: tasha_lyubina, Shutterstock.com

Tuňák žlutoploutvý patří mezi ohrožené ryby... Vezmete si to na svědomí kvůli pár soustům?Foto: tasha_lyubina, Shutterstock.com

Ideální letní pokrm

Cena jedné porce havajské pochoutky se v našich restauracích obvykle pohybuje od 200 Kč výš, ale záleží na skladbě surovin – vegetariánské nebo bezmasé verze bývají o něco levnější.

Misku plnou zdravých potravin si můžete snadno připravit i doma podle výše zmíněných rad. Důležité je vybírat co nejčerstvější ryby! Poke bowl je ideální jídlo pro nadcházející léto – řadě lidí se totiž při tropických teplotách nechce jíst nic teplého. A poke osvěží a zároveň dodá základní živiny (bílkoviny, sacharidy i tuky) i podstatné mikroživiny (vitaminy, minerály).

Boke bowl, i když je ze syrové ryby, není nic proti 5 nejnebezpečnějším jídlům světa. Víte, jaké pochoutky vás mohou zabít?

Reklama

Načítám