Hlavní obsah

9 faktů o menstruačních kalhotkách: Mohou protéct, ale i sloužit při inkontinenci

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace bez vložek a tamponů, přesto s pocitem bezpečí a naprosto pohodlně? Odpovědí by měly být menstruační kalhotky, které si za posledních pár let získávají stále víc žen. Je to řešení i pro vás?

Článek

Existenci menstruačních kalhotek asi nemohla žádná žena přehlédnout, ostatně na našem trhu jsou od roku 2016. Vypadá to, že přinášejí doslova revoluci, která může nahradit vložky, tampony nebo kalíšky. Jestli jste je ještě nevyzkoušely a uvažujete o jejich nákupu, možná by se vám hodilo o nich vědět víc.

Jsou menstruační kalhotky ze stejných materiálů jako klasické?

Menstruační kalhotky se šijí ze stejných materiálů jako ty klasické. Tedy z bavlny, tencelu a bambusu. Mohou být dokonce i s krajkami. Jen je třeba si ale uvědomit, že aby byly nepropustné, pak nemohou být jen z čistě přírodních materiálů. Onu nepropustnost vždy zajišťuje nějaký „nepřírodní“ materiál.

Mohou mít nejrůznější střihy a velikosti. Od těch pro dívky kolem deseti let, až po dámské 6XL. Liší se pouze materiály ve funkční vrstvě.

Pomohou během menstruace i s inkontinencí?

Asi už jste slyšely, že menstruační kalhotky jsou vhodné i jako ochrana při inkontinenci. Platí to pro všechny? „Neplatí. Záleží na značce,“ vysvětluje Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného obchodu s menstruačními pomůckami Maluna. Podotýká, že například kalhotky od Modibodi jsou zároveň inkontinenční i menstruační. Plus nabízí řadu na silnou inkontinenci pro ženy i muže. To značky Selenacare nebo Love Luna mají řadu kalhotek na menstruaci a jinou řadu na inkontinenci. „Liší se například gumičkami,“ říká odbornice.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Menstruační kalhotky mohou být buď pojistkou v případě selhání vložky či tamponu, nebo jejich plnohodnotnou náhradouFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Jsou vhodné i při silné menstruaci?

Menstruační kalhotky se liší savostí. Ta nejnižší znamená, že je můžete používat spíš jako pojistku či doplněk jiné menstruační pomůcky. Jestliže je chcete nosit samotné, pak musíte zvolit střední nebo vysokou savost. „Kalhotky se liší délkou savé vrstvy a tím, kolik je schopna pojmout menstruační krve. Na silnou menstruaci by měly mít savost 40-50 ml,“ radí Ilona Bittnerová.

Zvládnou kalhotky i dlouhé sezení nebo noc?

Jak menstruační kalhotky zvládnou neselhat během dne nebo noci, to musí jejich uživatelka vyzkoušet, protože záleží na síle menstruace. Primárně nejde ani tak o dlouhé sezení nebo ležení, ale o to, kolik krve vyteče naráz, když si například potom stoupnete. Je to velmi individuální a každá žena to má jinak.

Co s použitými kalhotkami během dne?

I menstruační kalhotky může být zapotřebí během dne vyměnit. Co pak s nimi? „Použité kalhotky propláchněte vlažnou či studenou vodou a jemně rukou vymačkejte a vložte do nepromokavé taštičky, ve které je donesete domů na vyprání v pračce,“ radí Vendula Gorošová z firmy Ecomodi, výrobce menstruačních kalhotek.

Znovu by se měly používat právě až po vyprání v pračce. Nemáte-li tu možnost, například na dovolené, pak je lze vyprat i ručně. Pak to ale udělejte důkladně a s opakovaným propláchnutím a vymačkáním savé části, vždy bez drhnutí a přílišného ždímání. Po návratu z dovolené je vyperte v pračce.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Aby menstruační kalhotky dlouho vydržely, je potřeba se o ně starat tak, jak doporučuje výrobceFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak prát menstruační kalhotky?

Vždy se řiďte návodem výrobce, který doporučí hlavně teplotu praní a intenzitu ždímání. „Mnoho materiálů lze prát i na 60 °C, ale pro zachování dlouhé životnosti doporučujeme praní na 40 °C a ždímat na 800–1000 otáček. Nemusíte se bát bakterií ani zápachu, při správném dodržení postupu po použití si speciální vlákna zachovají své výjimečné antibakteriální a anti-odor vlastnosti,“ říká Vendula Gorošová.

Perte je buď samostatně, nebo s jemným prádlem podobné barvy, v gelovém pracím prášku a bez aviváže, změkčovadla či bělidla.

Jak dlouho schnou?

Savá vrstva kalhotek po vyprání schne pomaleji, proto se mají sušit naruby, na dobře větratelném místě. Nedoporučuje se sušit je na topení, protože to snižuje jejich životnost. Když to musíte udělat jednou, nic zásadního ses nestane, ale běžně je tak nesušte! Zakázáno je dávat tyto kalhotky do sušičky, protože se zničí.

Jak dlouho menstruační kalhotky vydrží, než začnou ztrácet absorpční funkci?

Menstruační kalhotky vydrží plnit svou funkci i několik let, záleží na tom, jak dodržujete návod na praní. Někteří výrobci uvádějí počet pracích cyklů, který vydrží.

Opravdu menstruační kalhotky neprotečou?

Podle výrobců a prodejců kalhotek se ženy nejčastěji ptají na to, zda opravdu neprotečou. „Protečou, jako jakákoliv jiná menstruační pomůcka. Ale při správném použití a včasné výměně jsou pohodlným a stoprocentně funkčním řešením pro ženy jakéhokoli věku. A to nejen při menstruaci. Skvělé je to, že třeba mladé dívky, nebo ženy v menopauze, je mohou nosit i ve dny, kdy si nejsou jisté, zda menstruace přijde,“ shrnuje Ilona Bittnerová.

Načítám