Hlavní obsah

Může pravidelný sex zabránit inkontinenci?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo ho nepovažuje za terapii. Fyzickou i duševní. Milování je víc než jen ulepené tření tělo o tělo. Díky němu můžete být mladší, vnímavější i připravenější na příchod miminka!

Článek

To, že sex spaluje kalorie (zvlášť ve stoje, kdy se zapojuje více svalů než při jiných polohách) a posiluje imunitní systém, se ví. Pravidelná milostná setkání, jejichž ideální frekvenci vědci stanovili na jedno až dvě dostačující „čísla“ týdně, ale pomáhají i v jiných oblastech. Držte si klobouky a tajte dech, koitus nahrazuje zákroky plastického chirurga i inkontinenční prádlo!

Zpomaluje stárnutí

Zahoďte drahé krémy a séra s kmenovými buňkami, za která utratíte polovinu své výplaty. Milování prokrvuje a okysličuje krev a zároveň aktivuje tvorbu kolagenu, čímž zpomaluje stárnutí. Důkaz? V roce 2013 britský neuropsycholog David Weeks z Royal Edinburgh Hospital zveřejnil výsledky svého výzkumu, během kterého po celých 10 let sledoval zdravotní stav a milostné návyky 3 500 lidí.

Dle jeho zjištění ti, kdo se rozkoším oddávají ve stálém režimu, vypadají oproti ostatním ve stejném věku o sedm let mladší! Lékař se domnívá, že je to i díky uvolnění endorfinů, které snižují stres. Vyzdvihuje však i produkci lidských růstových hormonů podporujících pružnost pokožky.

Zabraňuje inkontinenci

U žen, které trpí močovou inkontinencí, zvlášť po porodu, je vhodné co nejdřív oprášit milostný život. Sex je totiž, samozřejmě vedle hojně doporučovaných cviků, které v roce 1948 vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel, ideální aktivitou na posílení svalů pánevního dna. Zkuste třeba i cvik podle Hilarie BaldwinProč to funguje? Vysvětlení je jednoduché.

Při pohlavním styku a hlavně během orgasmu dochází ke kontrakcím, jež ochablé svaly posilují. Mezi další bonusy patří analgetický účinek. Pořádná jízda v ložnici krotí menstruační bolesti nebo migrény.

Foto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

Sex v období před menstruací může zmírnit nepříjemné bolesti v podbřiškuFoto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

Zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění

Studie vědců z americké státní univerzity v Bloomingtonu v Indianě (Indiana University) zjistila, že ženy i muži se zdravým sexuálním životem produkují vyšší hladiny protilátek, které bojují proti infekcím. Zkrátka a dobře, není-li váš milostný život na bodě mrazu, máte funkční imunitní systém a nižší krevní tlak. U mužů platí, že lepší obranyschopnost společně s aktivitou v ložnici zvyšuje kvalitu i rychlost spermií. A nejen to.

Výzkumníci z amerického Kinseyho institutu tvrdí, že pohlavní styk mimo dny ovulace vytváří v dámském lůně příznivější a pohostinnější podmínky pro uhnízdění oplodněného vajíčka.

Věc se má tak, že při pravidelném cyklu 28 dní dochází k ovulaci 13. až 14. den od první kapky menstruační krve. Asi tak tři až pět dní před ovulací a v den ovulace je šance na oplodnění nejvyšší (jedná se o tak zvané plodné dny). Ačkoliv vědci neznají přesně mechanismy, jak vše funguje, ukazuje se, že je výhodné souložit i jindy než avizovaných pět dní před uvolněním zralého vajíčka. A co dalšího od svěžího sexuálního života čekat?

Podporuje duševní zdraví

Po orgasmu se uvolňují endorfiny, oxytocin a hormon prolaktin, které mají pozitivní vliv na mozek a jeho kognitivní funkce (někdy se jim říká poznávací, jsou to například myšlení, paměť, učení, soustředění, orientace i představivost). Uvedené hormony také snižují úzkost a stres, uvolňují tělo a mysl a podporují duševní pohodu (proto si ho naordinujte i před pracovní poradou).

Není tedy tajemstvím, že když udržíte své milostné rejdění v chodu, zvýšíte nejen svoji obranyschopnost a šanci na početí, ale stane se z vás pozitivně naladěná duše s úsměvem na rtech (hlavně tedy do 24 hodin po aktu, což je přibližně doba, po kterou účinky sexu přetrvávají). Potřebujete ještě další argumenty k tomu, abyste dnes odložili svůj telefon o hodinu dřív a vyměnili si s partnerem pár milostných tekutin i zážitků?

Reklama

Načítám