Hlavní obsah

Abnormální menstruace: Na co si dávat pozor?

Foto: Marjan Apostolovic, Shutterstock.com

Foto: Marjan Apostolovic, Shutterstock.com

Reklama

Různé potíže během menstruace trápí až do přechodu ženy všech věkových kategorií. I když nemusí být známkou zdravotního problému, mohou signalizovat hormonální nerovnováhu, nedostatky ve výživě nebo jiné stavy, které vyžadují vaši pozornost. Na co si dávat pozor?

Článek

I když se délka a intenzita menstruace může lišit, platí, že typický menstruační cyklus trvá 28 až 35 dní v závislosti na věku, hormonech a zvyklostech. „Pokud je cyklus atypický, výrazně kratší nebo delší nebo pokud se během něj vyskytují nějaké další abnormality, je vždy na místě konzultovat s lékařem, protože menstruační cyklus odráží, co se v ženském těle děje,“ radí Ondřej Sobotka, praktický lékař a spolutvůrce virtuální sestry Emmy. Na co byste si měly dávat pozor a co byste neměly ignorovat?

1. Když nepřijde vůbec

Stavu, kdy se menstruace nedostaví, se říká amenorea. Nemusí se vždy jednat o těhotenství, může souviset s extrémní fyzickou nebo psychickou zátěží. Bývá obvyklá mezi elitními sportovkyněmi, profesionálními tanečnicemi, u dietářek nebo anorektiček. „S omezeným množstvím energie totiž organismus začne potlačovat funkce, které momentálně nepotřebuje, což platí zrovna třeba o menstruaci,“ vysvětluje Ondřej Sobotka.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Oslabené tělo „vypíná“ funkce, které nepotřebuje, což může být u profi sportovkyň nebo anorektiček i menstruaceFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Krevní sraženiny

Malé krevní sraženiny, které se objeví zejména ráno, jsou během menstruace zcela normální. Jedná se o kousky odumřelé sliznice, které musí děloha vyloučit, aby se očistila. „Jejich výskyt je běžný zejména ráno nebo potom, co vstanete, když jste dlouho ležely nebo seděly: krev se hromadí a jakmile vstanete, rozpohybuje se a steče dolů,“ uklidňuje doktor Sobotka.

Pokud se však sraženiny objevují často a v hojném množství, případně jsou větší než centimetr, měly byste se poradit s lékařem. Na vině mohou být pohlavní choroby, jako jsou chlamydie nebo kapavka, polypy (malé výrůstky na sliznici) nebo fibroidy (malé, většinou nezhoubné nádorky na děloze) nebo i rakovina.

„Nadměrné menstruační krvácení může být také projevem hematologického onemocnění s poruchou krevní srážlivosti, jako je nedostatek krevních destiček nebo onemocnění kostní dřeně,“ informuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

3. Silné bolesti

Bolesti v podbřišku nejsou při menstruaci neobvyklé, někdy se mohou dokonce rozšířit do spodní části zad: původcem jsou stahy dělohy, která se snaží vypudit děložní výstelku. Pokud je to však časté a zasahuje to do vašeho běžného každodenního fungování, je dobré záležitost konzultovat s lékařem. Na vině může být endometrióza, zánětlivé onemocnění pánve, děložní fibroidy, potíže s páteří nebo stres a úzkost.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Za silnými bolestmi může stát nepříjemná a nebezpečná endometriózaFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

4. Krvácení nebo špinění mimo periodu

Pokud krvácíte nebo špiníte i mezi menstruacemi, jedná se o jasné znamení, že je něco v nepořádku. Takové nepravidelnosti mohou být známkou hormonální nerovnováhy, v některých případech mohou ukazovat na problém s vaječníky nebo jinými částmi reprodukčního systému – na vině mohou být také polypy, fibroidy, zánět děložního čípku nebo rakovina. Výjimkou je období ovulace. Některé ženy mohou během toho slabě špinit.

5. Silné nevolnosti

Některým ženám, zejména těm se silnou menstruací, nebývá při periodě vůbec dobře – dochází u nich k poklesu krevního tlaku, důsledkem čehož mohou být malátné a unavené. Pokud se však k tomu přidává silné pocení, dušnost, bušení srdce a závratě, měli byste se poradit s lékařem. Na vině může být v podstatě cokoliv, od anémie přes zánět a hormonální nerovnováhu až po rakovinu.

Reklama

Načítám